Swift og Java taber til krydsplatform-udvikling

Efter en del succes går det nu den modsatte vej for programmeringssproget Swift, der taber til krydsplatformsværktøjer.

Apples unge programmeringssprog Swift taber andele i popularitet blandt udviklere. Det viser den seneste udgave af Tiobe-indexet.

Swift kom for nylig på gaden med version 4, der indeholder mange forbedringer.

Paul Jansen, som er direktør for Tiobe, mener, at det skyldes, at de mobile platforme Android og iOS taber udviklere til miljøer, der kan skabe apps til begge platforme ud fra samme kodebase.

Læs også: Swift 4 kommer med bedre strenge og collections

»Indtil for nylig var det almindeligt at programmere Android-apps med Java og iOS-apps med Swift eller Objective-C. Det er besværligt, fordi du er nødt til at vedligeholde to kodebaser, der gør næsten det samme,« udtaler han til Infoworld.

I modsætning hertil kan udviklingsmiljøer som Xamarin, Cordova og Ionic skabe apps til begge de to store platforme. Senest er Googles afdeling i Aarhus kommet på banen med Flutter, som er firmaets bud på en kandidat i genren.

Læs også: Her kommer Flutter - Googles nye mobil-system fra Aarhus

Paul Jansen tror ikke, at Swift vil komme tilbage igen. Det, at Swift kun kan anvendes i Apples miljøer, vil garantere en forsat nedgang for Swifts popularitet, lyder dommen.

»Det er slut med væksten, hvis ikke Swift kan favne andre områder, og det virker ikke sandsynligt i øjeblikket,« siger han til Infoworld.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (9)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#3 Glenn Dufke

Jeg kan kun give dig ret.

Det er en af de mange grunde til jeg hårdnakket holder fast i Delphi (og beslægtede object pascal produkter) da jeg er af den overbevisning sproget langt fra er dødt og umodent som mange vil gøre det til. Desuden er det mest effektive værktøj for mig hvor sproget har et raffineret udvalg af features uden al muligt flim-flam. Ligeledes fungerer nativ kompileret kode nu bedst uden alle de mellemlag andre sprog præsterer.

 • 2
 • 0
#6 Christian Nobel

At der ikke findes et alternativ for dig, er ikke det samme som, at der ikke findes et alternativ.

Nej da, det er min personlige mening, ud fra hvad jeg anser for mest produktiv, og med en compiler som holder hånden godt under en.

Personlig er jeg ved at blive godt tilfreds med C++/Qt.

Og det er da så sikkert også det bedste valg for dig.

Min pointe er mere, at jeg er lidt træt af at høre på "sprogsnobberne" (og det er ikke møntet på dig!) nedgøre Pascal, som ikke værende fint eller rigtigt nok, når den skinbarlige sandhed er at det er voldsomt effektivt, og man kan nå til et stabilt resultat meget hurtigt, og vel at mærke uden at pointe sig lige ned i helvede.

 • 1
 • 0
#8 Peter Christiansen
 • 1
 • 0
#9 Finn Glamhøj

Min pointe er mere, at jeg er lidt træt af at høre på "sprogsnobberne" (og det er ikke møntet på dig!) nedgøre Pascal, som ikke værende fint eller rigtigt nok

Det kan jeg udmærket forstå. Jeg har ikke noget imod Pascal, jeg startede selv for alvor med Turbo Pascal i sin tid. Grunden til jeg senere skiftede til C var de opgaver jeg skulle løse (Mikrokontroller programmering) og her var det på det tidspunkt enten C eller assembler.

Generelt er jeg tilhænger af, at man anvender det værktøj hvormed man bedst kan løse opgaven og det bedste værktøj er ikke altid det samme for alle.

vel at mærke uden at pointe sig lige ned i helvede.

Det oplever jeg så ikke er det store problem i C++, hvis man griber det struktureret an (RAII) og med hensyn til Qt så lade Qt håndtere objekterne.

Jeg kan dog godt ønske at Qt blev tilgængelig i browser via WebAssembly/asm.js, men desværre ser det ud til at det arbejde der er gjort i den henseende er gået i stå.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere