Pas på virus over telefonen: Danske svindel-opkald udgiver sig for Microsoft-support

Danskere risikerer at blive ringet op af personer, der udgiver sig for at være fra Microsoft, og som forsøger at lokke brugerne til at installere en bagdør på pc'en.

Det kan lyde som god service, at en supporter fra Microsoft ringer for at hjælpe dig med at fjerne en virus fra din Windows-pc. Men sådan en service yder Microsoft ikke, og personen i den anden ende af røret forsøger at lokke dig til at installere en bagdør.

Direktør Kaj Møller Holmqvist fra sikkerhedsfirmaet Sec4it advarer om svindelnummeret, efter han selv har oplevet at blive ringet op af en person, der udgav sig for at arbejde for Microsoft.

Kaj Møller Holmqvist fortæller til Version2, at personen ringede til ham og oplyste, at deres logfiler viste, at der kom inficerede filer fra hans pc.

Han blev bedt om at åbne Windows Event Viewer for at se Windows-logfilerne, hvor supporteren hævdede, at de fejl, der var i logfilen, betød, at der var virus på Kaj Møller Holmqvists pc.

Derfor skulle han besøge en bestemt hjemmeside for at installere et værktøj, der kunne hentes fra hjemmesiden.

Værktøjet er imidlertid et bagdørsprogram, som kan give personer udefra fuld adgang til pc'en.

Det danske tilfælde er ikke unikt. Sikkerhedsfirmaet Sophos rapporterer således om, at Microsoft netop har frataget et indisk firma dets status som guldpartner, fordi det anvendte den samme fremgangsmåde til at få brugere i Australien, Canada og Storbritannien til at installere et program til fjernadgang.

Rådet fra Kaj Møller Holmqvist lyder kort og kontant, at man bare skal lægge røret på.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (16)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#4 Kristian Nielsen

Jeg forventer skam ikke at der kommer som hverken breaking news eller lignende. Men det ændre stadig ikke på at det er en udfordring at få formidlet denne viden ud til dem som ikke er specielt IT kyndige. Vi lever jo i et samfund hvor alt mere eller mindre skal gøres digitalt, og vi står desværre med en stor gruppe mennesker som er blevet nemme mål for både identitetstyveri, tyveri af kreditkortoplysninger og mulighed for at blive del at et botnetværk (når nu de installere alt muligt lort som manden i telefonen fra ”Microsoft” siger at de skal installere). Det er jo ikke kun Hr. og Fru Danmarks problem, men bliver også dit og mit problem når nu vi begynder at modtage spam mails, sendt fra deres computer, eller når dr.dk (eller what ever) er nede pga et DoS blandt andet fra deres computer.

Vi kan ikke forvente at de tænker sig om, for de ved jo ikke bedre.

 • 1
 • 1
#7 Lars Kr. Lundin

Jeg har et par gange fået fup-sælgere i røret, der vil sælge mig investeringspapirer - når jeg spørger hvorfra de har mit navn og arbejdstelefonnummer, så kan de aldrig svare konkret.

Herefter kan man så underholde sig med at sige at så længe de ikke kan oplyse hvorfra de har navn og telefonnummer, så kan man kun opfatte dem som kriminelle fupmagere.

Og der en vis morskab i at retteligt kunne tilsvine folk, som høfligt prøver at begå bedrageri.

Samme behandling ville jeg give en, der udgav sig for at komme fra Microsoft.

 • 1
 • 0
#8 Thomas Hørup

Jeg blev ringet op flere gange af disse svindlere, dels fra et nummer i Marokko og dels fra et nummer i USA.

Jeg smed røret på men de blev ved med at ringe, så jeg vil foreslå en anden taktik end Kaj...

Jeg forklarede den person der ringede, at jeg var klar over at han var en svindler og jeg ville kontakte politiet hvis de ringede igen. Jeg har ikke hørt fra dem siden...

Har læst om folk med mere tid at bruge på sagen, som har brugt lang tid på at forstå hvad den der Start-menu var for noget, hvor musen mon var henne, hvordan man klikkede etc etc og så generer svindlerne jo ikke andre i mellemtiden... :-)

 • 2
 • 0
#9 Søren Koch

God og ganske underholdende metode, specielt hvis man kan holde dem hen længe nok indtil de finder ud af at man kører Ubuntu og ikke Windows og har kørt dem rundt i manegen hele tiden. Minder mig om en youtube video jeg så om 'verdens værste hacker' (et videofeed af en klon af hackerens terminal) der prøvede at installere alt muligt windows-specifikt malvare på en honeypot der tydeligt vis kørte linux.. :-)

Desvære kan jeg ikke anbefale den løsning, da svindlerne sjældent ringer for egen regning, men oftest via stjålne mobiltelefoner eller lignende så andre uskyldige hænger på regningen....

 • 0
 • 0
#11 Mikael Møller

Min tante (som i denne sammenhæng klart falder inden for Fru. Danmark gruppen) ringede faktisk til mig i forgårs og fortalte nøjagtig samme historie.

Nu smed dog ikke på, men forklarede svindleren at hun havde andre til at se på hendes computer. Han forsatte dog med at presse på, og da hun til sidst nægtede, blev han meget agressiv og gav "folk som hende" skylden for verdens virus problemer.

Selvom hun ikke hoppede på den, synes jeg det er skræmmende metoder. Håber da også at DR, TV2, JP, BT og andre nyhedsmedier bringer denne historie.

Men dette er jo nok ikke et enkeltstående tilfælde. Hvordan ruster man Hr. og Fru. Danmark til i fremtiden at kunne "afvise" den her slags svindel numre...

 • 0
 • 1
Log ind eller Opret konto for at kommentere