Svindel med Nemid: Digitaliseringsstyrelsen kritiseres for misvisende redegørelse

6 kommentarer.  Hop til debatten
Svindel med Nemid: Digitaliseringsstyrelsen kritiseres for misvisende redegørelse
Illustration: Mads Allingstrup, Nets.
Eksperter kritiserer nu Digitaliseringsstyrelsen for ikke at give et retvisende billede af omfanget af svindel med Nemid og Nemkonto.
9. september 2021 kl. 10:06
errorÆldre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Digitaliseringsstyrelsen får alvorlig kritik af eksperter i forvaltningsret efter opdateret redegørelse om svindel med Nemid og Nemkonto.

Det skriver DR.

Sagen drejer sig om, at Digitaliseringsstyrelsen i en redegørelse oversendt til Folketinget vurderer, at antallet af svindelsager med Nemid og Nemkonto har været i størrelsesordenen 20-50 tilfælde, »ligesom det har været fremført, at der kan være et mørketal.«

Men i et internt notat, som DR har fået aktindsigt i, skriver Digitaliseringsstyrelsen, at der alene i 2017 var 50 svindelsager.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Jeg synes, man sidder tilbage med et indtryk af, at Digitaliseringsstyrelsen ikke ønsker at give et fuldt billede af, hvor meget svindel, der rent faktisk har været med NemKonto,« siger Frederik Waage, der er professor på Juridisk Institut ved Syddansk Universitet.

Vicedirektør i Digitaliseringsstyrelsen Adam Lebech siger som svar på kritikken til DR:

»Vi refererer, hvad interessenterne og Rigspolitiet fortæller om tallene. Vi går ikke ind og vurderer det.«

6 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
10. september 2021 kl. 12:05

Det betyder “bare” at juristerne er gode nok til at sige “den der gider vi ikke røre med en ildtang” og lader aberne ligge hvor de kommer fra, hos rigspolitiet og “interessenterne”.

Politikeren ser signalet og reagerer.

3
10. september 2021 kl. 08:56

Og gad vide, hvor de "20-50" kommer fra, når Digiforstyrrelsen udmærket har været klare over, at der alene i 2017 har været 50 sager?

Uanset hvordan sikkerheden laves, vil der altid blive påstået svindel.

Og, hvis man ikke selv overholder en god standard, så vil svindel altid være muligt.

Hvor mange reelle svindelsager har der været med Nem-ID, altså hvor at der er svindlet, uden svindleren har haft adgang til nøglekort/kodegenerator, og uden at den svindlede selv har givet password og kode til svindleren, eller skrevet det på et stykke papir og hængt det op på en plakat?

1
9. september 2021 kl. 14:31

"»Vi refererer, hvad interessenterne og Rigspolitiet fortæller om tallene. Vi går ikke ind og vurderer det.«"

Det er da vældigt betryggende... Gad vide, hvem der så går ind og vurderer, om interessenterne - som jo har deres egen interesse i at dysse dette ned, går jeg ud fra - er til at stole på på dette område?

Og gad vide, hvor de "20-50" kommer fra, når Digiforstyrrelsen udmærket har været klare over, at der alene i 2017 har været 50 sager?

Når man bliver bedt om en redegørelse, er det så for meget at forvente, at man faktisk taler sandt - og er lidt proaktiv ift. at få sagens reelle omfang afdækket? Ellers er en sådan redegørelse lidt sådan "slag i luften"-agtigt. Som når politiet og ministerierne undersøger sig selv...

Gad vide, hvor Digiforstyrrelsen mere ikke er til at stole på?