Svindel med Dankort rammer rekordlavt niveau

Illustration: style-photographs/Bigstock
På et år er svindel med Dankort halveret. Kontaktløs funktion og to-faktor-godkendelse af køb har ifølge Nets gjort det sværere at svindle.

Dankortsvindel har ramt et rekordlavt niveau, og det er blevet sværere at være Dankort-svindler, fremgår det af en pressemeddelelse fra Nets.

I 2019 misbrugte kriminelle Dankort for i alt 31. mio. kr. Beløbet svarer til 0,078 promille af det samlede Dankort-forbrug, og det er det laveste niveau i de 27 år, som Nets har statistik for.

»Både det kontaktløse Dankort og bedre sikkerhed på nettet har gjort livet surt for korttyvene,« lyder det fra Sune Gabelgård, der er chef for svindelbekæmpelse i Nets, i pressemeddelelsen.

Sværere at svindle

Sune Gabelgård opfordrer folk til at bruge Dankortets kontaktløse funktion, så pinkoden ikke kan aflures. Den kontaktløse funktion kan som udgangspunkt benyttes ved beløb under 350 kr. I dag sker tre ud af fire betalinger med Dankort kontaktløst.

»De professionelle korttyve er kun interesserede i betalingskort, hvor de kender pinkoden, så de kan hæve kontanter i en hæveautomat,« siger han.

I omkring halvdelen af tilfældene med Dankort-svindel har tyven været i fysisk besiddelse af kortet. I 2019 lykkedes det på denne måde Dankort-tyve at få et udbytte på 16 mio. kr., mens dette tal året før lå på 28 mio. kr.

Og så har to-faktor-godkendelse medført, at misbrug på nettet siden 2016 er faldet markant.

»Vi har set flere sager, hvor kortoplysninger er blevet lækket i forbindelse med et hack af en webshop. Det har gjort, at kriminelle har kunnet foretage køb på nettet med andres betalingskort, men i dag stiller mange webbutikker krav om sms-kode, før betalingen bliver accepteret, og det stopper en stor del af svindelforsøgene,« lyder det fra Sune Gabelgård.

Mere aggressive svindlere

Ifølge Sune Gabelgård, så bliver de kriminelle dog »mere og mere aggressive«. Nets har haft flere sager, hvor svindlerne har ringet kortholderen op og lokket sms-koden ud af offeret.

Også Nets selv har lanceret løsningen til netbutikker 'Dankort Secured by Nets', hvor købet skal bekræftes med en en sms-kode, når beløbet overstiger 450 kr.

I 2016 lykkedes det bagmænd at svindle for 55 mio. kr. på nettet, men dette beløb er siden faldet med 73 pct. til 15. mio. kr. i 2019.

Illustration: Nets
Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (7)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#3 Kenneth Schack Banner

Noget helt andet er vel også, i hvertfald ved min bank, at jeg har sat maks grænse for hvor stort et beløb jeg må kunne få udleveret ved en hæveautomat.. Så hvis en dankorttyv skulle få kort og pin kode, så vil de også være forhindrede/begrænsede i dette.

  • 1
  • 0
#7 Louise Klint

Brancheglidning?

Jeg tænker også, at man vel er nødt til at se svindlen i sin helhed.

Om dette fald i dankortsvindel kunne være udtryk for, at tyvene nu i stedet/også har flyttet fokus til net-svindel med NemID / identitetstyveri? Fordi der evt. kunne være langt større beløb at hente, hvis de skaffer sig adgang til folks netbank?

Som også beskrevet her på V2. 02.12.19: https://www.version2.dk/artikel/hacket-270000-kroner-nogen-fik-banken-at...

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere