Svindel med Dankort rammer rekordlavt niveau

28. januar 2020 kl. 10:097
Svindel med Dankort rammer rekordlavt niveau
Illustration: style-photographs/Bigstock.
På et år er svindel med Dankort halveret. Kontaktløs funktion og to-faktor-godkendelse af køb har ifølge Nets gjort det sværere at svindle.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Dankortsvindel har ramt et rekordlavt niveau, og det er blevet sværere at være Dankort-svindler, fremgår det af en pressemeddelelse fra Nets.

I 2019 misbrugte kriminelle Dankort for i alt 31. mio. kr. Beløbet svarer til 0,078 promille af det samlede Dankort-forbrug, og det er det laveste niveau i de 27 år, som Nets har statistik for.

»Både det kontaktløse Dankort og bedre sikkerhed på nettet har gjort livet surt for korttyvene,« lyder det fra Sune Gabelgård, der er chef for svindelbekæmpelse i Nets, i pressemeddelelsen.

Sværere at svindle

Sune Gabelgård opfordrer folk til at bruge Dankortets kontaktløse funktion, så pinkoden ikke kan aflures. Den kontaktløse funktion kan som udgangspunkt benyttes ved beløb under 350 kr. I dag sker tre ud af fire betalinger med Dankort kontaktløst.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»De professionelle korttyve er kun interesserede i betalingskort, hvor de kender pinkoden, så de kan hæve kontanter i en hæveautomat,« siger han.

I omkring halvdelen af tilfældene med Dankort-svindel har tyven været i fysisk besiddelse af kortet. I 2019 lykkedes det på denne måde Dankort-tyve at få et udbytte på 16 mio. kr., mens dette tal året før lå på 28 mio. kr.

Og så har to-faktor-godkendelse medført, at misbrug på nettet siden 2016 er faldet markant.

»Vi har set flere sager, hvor kortoplysninger er blevet lækket i forbindelse med et hack af en webshop. Det har gjort, at kriminelle har kunnet foretage køb på nettet med andres betalingskort, men i dag stiller mange webbutikker krav om sms-kode, før betalingen bliver accepteret, og det stopper en stor del af svindelforsøgene,« lyder det fra Sune Gabelgård.

Mere aggressive svindlere

Ifølge Sune Gabelgård, så bliver de kriminelle dog »mere og mere aggressive«. Nets har haft flere sager, hvor svindlerne har ringet kortholderen op og lokket sms-koden ud af offeret.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Også Nets selv har lanceret løsningen til netbutikker 'Dankort Secured by Nets', hvor købet skal bekræftes med en en sms-kode, når beløbet overstiger 450 kr.

I 2016 lykkedes det bagmænd at svindle for 55 mio. kr. på nettet, men dette beløb er siden faldet med 73 pct. til 15. mio. kr. i 2019.

7 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
7
29. januar 2020 kl. 11:29

Brancheglidning?

Jeg tænker også, at man vel er nødt til at se svindlen i sin helhed.

Om dette fald i dankortsvindel kunne være udtryk for, at tyvene nu i stedet/også har flyttet fokus til net-svindel med NemID / identitetstyveri? Fordi der evt. kunne være langt større beløb at hente, hvis de skaffer sig adgang til folks netbank?

Som også beskrevet her på V2. 02.12.19: https://www.version2.dk/artikel/hacket-270000-kroner-nogen-fik-banken-at-sende-nyt-nemid-noeglekort-ronja-1089518

4
28. januar 2020 kl. 15:21

Hvem er bange for folk der stjæler kort? Skulle vi ikke kigge på firmaerne som udsteder dem, her tænker jeg specifikt nye foretagende som Lunar.

3
28. januar 2020 kl. 14:14

Noget helt andet er vel også, i hvertfald ved min bank, at jeg har sat maks grænse for hvor stort et beløb jeg må kunne få udleveret ved en hæveautomat.. Så hvis en dankorttyv skulle få kort og pin kode, så vil de også være forhindrede/begrænsede i dette.

1
28. januar 2020 kl. 11:21

Da bankerne blev mere sikre, så faldt antallet af bankrøverier, mens antallet af røverier af kiosker og købmænd steg.

Jeg tænker at det er naivt at tro, at der ikke er en lignende tendens indenfor svindel af private. Jeg husker at have hørt, at svindlen på privat handel med MobilePay er steget?