Svindel med Dankort rammer rekordlavt niveau
Dankortsvindel har ramt et rekordlavt niveau, og det er blevet sværere at være Dankort-svindler, fremgår det af en pressemeddelelse fra Nets.
I 2019 misbrugte kriminelle Dankort for i alt 31. mio. kr. Beløbet svarer til 0,078 promille af det samlede Dankort-forbrug, og det er det laveste niveau i de 27 år, som Nets har statistik for.
»Både det kontaktløse Dankort og bedre sikkerhed på nettet har gjort livet surt for korttyvene,« lyder det fra Sune Gabelgård, der er chef for svindelbekæmpelse i Nets, i pressemeddelelsen.
Sværere at svindle
Sune Gabelgård opfordrer folk til at bruge Dankortets kontaktløse funktion, så pinkoden ikke kan aflures. Den kontaktløse funktion kan som udgangspunkt benyttes ved beløb under 350 kr. I dag sker tre ud af fire betalinger med Dankort kontaktløst.
»De professionelle korttyve er kun interesserede i betalingskort, hvor de kender pinkoden, så de kan hæve kontanter i en hæveautomat,« siger han.
I omkring halvdelen af tilfældene med Dankort-svindel har tyven været i fysisk besiddelse af kortet. I 2019 lykkedes det på denne måde Dankort-tyve at få et udbytte på 16 mio. kr., mens dette tal året før lå på 28 mio. kr.
Og så har to-faktor-godkendelse medført, at misbrug på nettet siden 2016 er faldet markant.
»Vi har set flere sager, hvor kortoplysninger er blevet lækket i forbindelse med et hack af en webshop. Det har gjort, at kriminelle har kunnet foretage køb på nettet med andres betalingskort, men i dag stiller mange webbutikker krav om sms-kode, før betalingen bliver accepteret, og det stopper en stor del af svindelforsøgene,« lyder det fra Sune Gabelgård.
Mere aggressive svindlere
Ifølge Sune Gabelgård, så bliver de kriminelle dog »mere og mere aggressive«. Nets har haft flere sager, hvor svindlerne har ringet kortholderen op og lokket sms-koden ud af offeret.
Også Nets selv har lanceret løsningen til netbutikker 'Dankort Secured by Nets', hvor købet skal bekræftes med en en sms-kode, når beløbet overstiger 450 kr.
I 2016 lykkedes det bagmænd at svindle for 55 mio. kr. på nettet, men dette beløb er siden faldet med 73 pct. til 15. mio. kr. i 2019.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.