Den svenske vicenationalbankchef, Cecilia Skingsley, overraskede ifølge Ny Teknik forleden alle ved at lufte muligheden for, at verdens ældste centralbank - den svenske - vil være den første i verden med en kryptovaluta eller e-valuta, kaldet en e-krone:
»Pointen er, at selv mennesker, der bor i Sverige, men som ikke kan få eller ikke ønsker at benytte kommercielle banktjenester, også bør have en chance for at deltage i økonomien og gennemføre deres daglige transaktioner. Riksbankens e-krone kunne være en mulighed for dem,« har hun ifølge Ny Teknik udtalt.
Der luftes tanker om en app eller et særligt kreditkort. Men der er mange bump på vejen til en national e-valuta:
»Penge er noget, vi tager for givet, men for at pengene skal fungere i praksis, må vi først beskæftige os med et meget komplekst problem. Problemet handler om tillid. Uden tillid er du ikke tryg ved, at du kan handle med dem i morgen,« har hun ifølge Ny Teknik udtalt.
Den nuværende statsløse e-valuta, bitcoin, har ikke været supertroværdig som møntfod. I februar 2011 kostede en bitcoin én dollar.
Siden da er værdien af bitcoin først skudt til vejrs som en raket for så at falde til jorden med et brag.
Der har været skandaler: Kryptovalutaen er forbundet med handel med hårde stoffer på den nu hedengangne markedsplads Silk Road og har været udsat for højt profileret indtrængen og tyverier.
Men bitcoin har alligevel fået flere centralbanker til at overveje at indføre deres egen e-krone eller e-møntfod.
Verison2 har tidligere omtalt, at Bank of England i foråret fortalte, at man i et samarbejde med forskere på University College London sonderer planer for at udstede egen centralt styrede version af bitcoin.
Læs også: Bank of England lancerer egen Bitcoin
Og selv om Cecilia Skingsley ikke ønsker at indrømme, at de er inspireret af bitcoin, nævner hun det indirekte, når hun taler om en mulig decentral svensk statslig e-valuta.
For teknologi, der medfører en bitcoin eller en e-krone - blockchain og distribuerede ledgers - kunne give os mere digital sikkerhed.
Sikkerheden i blockchain-transaktioner ligger i, at anerkendelse af ægtheden kræver en konsensus blandt andre brugere - hvordan kan du læse mere om i denne artikel.
Kryptovalutaer er ikke modne nok til masseanvendelse
Anna Felländer, tidligere cheføkonom i Swedbank og nu rådgiver for det svenske industriministerium, siger dog:
»Kryptovalutaer opfylder ikke i de nuværende udformninger de krav, som en centralbank har til en valuta. Den må kunne holde sin værdi, fungere effektivt som betalingsmiddel og generelt nyde tillid i samfundet. Der er behov for udviklingen af blockchains og de lovgivningsmæssige rammer, før de modnes«, siger Anna Felländer til Ny Teknik.
Riksbanken står altså foran at sikre, at en evt. e-krone bliver velfungerende nok. Hvis den svenske befolkning ikke kan anvende valutaen med kreditkort eller til den konto eller på den platform, de ønsker, så bliver det ikke udbredt.
Desuden er det for mange svært at forestille sig en centralbank, der lægger sin valuta på en åben blockchain. Regler og standarder har altså ikke holdt trit med den hurtige teknologiske udvikling.
Andre analytikere peger også på vigtigheden af, at der er interoperabilitet mellem standarderne. Hvis man etablerer sit eget lukkede system, går man glip af netværkseffekter.
Vicedirektør Cecilia Skingsley har allerede bedt om hjælp fra svenske fintech-selskaber.
Anna Felländer er enig:
»Jeg opfordrer Riksbanken til at invitere fintech-aktører, store banker og Finanstilsynet til at eksperimentere sammen.«
Er Nationalbanken er mere afventende?
Riksbanken har endnu ikke fastlagt, om en e-krone skal være centraliseret eller decentral, eller om den skal operere fra konti i Riksbanken.
Men Riksbanken mener ifølge Ny Teknik i det mindste, at teknologien, som kan give os digital tillid og sikkerhed, står for døren. Og man forventer at kunne tage konkret stilling til visionen inden for to år.
Hvordan den danske Nationalbank ser på en mulig e-krone, luftede KMD's administrerende direktør, Eva Berneke, i går på en konference afholdt af Dansk IT:
»Spørger man Nationalbanken - og det har jeg gjort - om de er bekymrede (for udvikling af alternative kryptovalutaer til kronen, red.), så siger de: 'Nah, det er spændende teknologi, men vi regner med, at den danske krone står en del tid endnu',« fortalte hun.