Sveriges Riksbank vil indføre egen kryptovaluta

3 kommentarer.  Hop til debatten
Borgere, der ikke kan få adgang til - eller ikke ønsker at benytte - kommercielle banktjenester, bør også have en chance for at deltage i økonomien, mener Sveriges Riksbank.
23. november 2016 kl. 13:30
errorÆldre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Den svenske vicenationalbankchef, Cecilia Skingsley, overraskede ifølge Ny Teknik forleden alle ved at lufte muligheden for, at verdens ældste centralbank - den svenske - vil være den første i verden med en kryptovaluta eller e-valuta, kaldet en e-krone:

»Pointen er, at selv mennesker, der bor i Sverige, men som ikke kan få eller ikke ønsker at benytte kommercielle banktjenester, også bør have en chance for at deltage i økonomien og gennemføre deres daglige transaktioner. Riksbankens e-krone kunne være en mulighed for dem,« har hun ifølge Ny Teknik udtalt.

Der luftes tanker om en app eller et særligt kreditkort. Men der er mange bump på vejen til en national e-valuta:

»Penge er noget, vi tager for givet, men for at pengene skal fungere i praksis, må vi først beskæftige os med et meget komplekst problem. Problemet handler om tillid. Uden tillid er du ikke tryg ved, at du kan handle med dem i morgen,« har hun ifølge Ny Teknik udtalt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den nuværende statsløse e-valuta, bitcoin, har ikke været supertroværdig som møntfod. I februar 2011 kostede en bitcoin én dollar.

Siden da er værdien af bitcoin først skudt til vejrs som en raket for så at falde til jorden med et brag.

Der har været skandaler: Kryptovalutaen er forbundet med handel med hårde stoffer på den nu hedengangne ​​markedsplads Silk Road og har været udsat for højt profileret indtrængen og tyverier.

Men bitcoin har alligevel fået flere centralbanker til at overveje at indføre deres egen e-krone eller e-møntfod.

Verison2 har tidligere omtalt, at Bank of England i foråret fortalte, at man i et samarbejde med forskere på University College London sonderer planer for at udstede egen centralt styrede version af bitcoin.

Og selv om Cecilia Skingsley ikke ønsker at indrømme, at de er inspireret af bitcoin, nævner hun det indirekte, når hun taler om en mulig decentral svensk statslig e-valuta.

For teknologi, der medfører en bitcoin eller en e-krone - blockchain og distribuerede ledgers - kunne give os mere digital sikkerhed.

Sikkerheden i blockchain-transaktioner ligger i, at anerkendelse af ægtheden kræver en konsensus blandt andre brugere - hvordan kan du læse mere om i denne artikel.

Kryptovalutaer er ikke modne nok til masseanvendelse

Anna Felländer, tidligere cheføkonom i Swedbank og nu rådgiver for det svenske industriministerium, siger dog:

»Kryptovalutaer opfylder ikke i de nuværende udformninger de krav, som en centralbank har til en valuta. Den må kunne holde sin værdi, fungere effektivt som betalingsmiddel og generelt nyde tillid i samfundet. Der er behov for udviklingen af blockchains og de lovgivningsmæssige rammer, før de modnes«, siger Anna Felländer til Ny Teknik.

Riksbanken står altså foran at sikre, at en evt. e-krone bliver velfungerende nok. Hvis den svenske befolkning ikke kan anvende valutaen med kreditkort eller til den konto eller på den platform, de ønsker, så bliver det ikke udbredt.

Desuden er det for mange svært at forestille sig en centralbank, der lægger sin valuta på en åben blockchain. Regler og standarder har altså ikke holdt trit med den hurtige teknologiske udvikling.

Andre analytikere peger også på vigtigheden af, at der er interoperabilitet mellem standarderne. Hvis man etablerer sit eget lukkede system, går man glip af netværkseffekter.

Vicedirektør Cecilia Skingsley har allerede bedt om hjælp fra svenske fintech-selskaber.

Anna Felländer er enig:

»Jeg opfordrer Riksbanken til at invitere fintech-aktører, store banker og Finanstilsynet til at eksperimentere sammen.«

Er Nationalbanken er mere afventende?

Riksbanken har endnu ikke fastlagt, om en e-krone skal være centraliseret eller decentral, eller om den skal operere fra konti i Riksbanken.

Men Riksbanken mener ifølge Ny Teknik i det mindste, at teknologien, som kan give os digital tillid og sikkerhed, står for døren. Og man forventer at kunne tage konkret stilling til visionen inden for to år.

Hvordan den danske Nationalbank ser på en mulig e-krone, luftede KMD's administrerende direktør, Eva Berneke, i går på en konference afholdt af Dansk IT:

»Spørger man Nationalbanken - og det har jeg gjort - om de er bekymrede (for udvikling af alternative kryptovalutaer til kronen, red.), så siger de: 'Nah, det er spændende teknologi, men vi regner med, at den danske krone står en del tid endnu',« fortalte hun.

3 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
24. november 2016 kl. 13:26

Den nuværende statsløse e-valuta, bitcoin, har ikke været supertroværdig som møntfod.

Det skyldes måske tekniske udfordringer, som sår tvivl om bitcoins sikkerhed og dermed værdi.

Hvis vi nu forestiller os at det her blive en succes og et par hundrede milliarder kommer i omløb på denne måde. Hvilken effekt ville en ny tvivl om sikkerheden så ikke få på Sveriges økonomi?

2
24. november 2016 kl. 08:53

Du har selvfølgelig ret i det du skriver. Men hvis centraladministrationen bryder sammen/ikke-fungere, så har vi alle alligevel så massive problemer, at det hele kan være lige meget! Der er også ulemper ved en "fri" valuta ude regulering.
F.eks. hvis/når Bitcoin bryder sammen, f.eks. af teknisker eller organisatoriske årsager, så kan de ikke konverteres til en anden valuta, som hvis valutaen var kontrolleret fra central hånd. Dvs. dine Bitcoin er lige pludselig intet værd! En kurs uden mulighed for regulering kan også være et stort problem.

Lad hellere lave et samarbejde i Skandinavien om en reguleret krypto-valuta, dog designet sådan at det kan udvides til hele verden, om ønskeligt i fremtiden.Jeg byder det meget velkommen. Det er ikke et enten/eller.....Bitcoin kan sagten eksistere parallelt. Denne reguleret kryptovaluta vil stadig være en kæmpe fordel i forhold vil vores nuværende "gamle" valutaer.

1
24. november 2016 kl. 08:05

Hvad er pointen, når først de kommer ind over med deres centrale styring?

For mig, er grunden til jeg bruger Bitcoin hvor jeg kan at jeg vil være (mere) anonym, ikke bidrage til bankernes monopoler og ikke ønsker at mine penge skal kunne reguleres, fastfryses og administreres oppe fra. Det er den liberale tankegang, og idéen om frihed.

Hvis vi bevæger os i retning af en "centralt administreret wanna-be-bitcoin-e-valuta", så er alle de gode ting ved Bitcoin væk, og i stedet genopfinder man (på rent praktisk niveau) MobilePay og kreditkortet. Jaja, der ligger noget fantastisk hypet blockchain bagved måske, men hvad betyder det hvis alle fordelene ved Bitcoin er væk, og det rent praktisk er underlagt samme administration, gebyrer og manglende kontrol som almindelige digitale transkationer? Fuck det!

Hvis bankerne ville med på det her, i det nuværende format, så skulle de lade mig få et kreditkort hvor jeg kunne handle i ikke-bitcoin butikker for et eller andet procent-gebyr som med internationale kort, samt lave en bankkonto hvor jeg kunne få "penge" ind, og de så automatisk røg videre til en af de bitcoin adresser jeg periodisk indtastede. Så kunne jeg reelt set bruge Bitcoins i det daglige, selvom resten af verden er i en overgangsperiode. Men der er 110% noget hvidvaskningslov som forhindrer dette.