Sveriges internet i sort - menneskelig fejl slukkede for .se

En fejl, der bare ikke må ske, kortsluttede mandag den svenske del af internettet fuldstændigt. En forkert zonefil tilføjede endelsen .se to gange til alle domæner.

Afbrydelsen varede måske kun 20 minutter, men it-Sverige ryster stadig lidt efter chokbølgerne fra nedbruddet mandag aften.

En medarbejder ved den svenske administrator af det nationale internetdomæne fik ved en fejl lagt hele den svenske del af internettet ned omkring kl. 21.45. Zonefilen, der indeholder oplysninger om de svenske domæner, blev opdateret til en forkert version, som lagde dobbelt 'efternavn' ind på alle domæner, skriver den svenske avis Aftonbladet.

Fordi navneserverne rundt omkring i landet bruger caching, og dermed har lidt forsinkelse i forhold til oplysningerne fra den nationale administrator af domænet, har konsekvenserne af fejlen varieret en del. Nogle har slet ikke opdaget problemet, mens andre måtte slås med forkerte internetadresser i lang tid efter, at fejlen blev rettet ved 22-tiden.

Hvordan fejlen er opstået, ved man endnu ikke hos .SE, som den svenske domæneadministrator kaldes. Men der har ikke tidligere været en tilsvarende fejl, fortæller direktør for .SE, Danny Aerts, til Aftonbladet.

Der er 905.000 domæner i brug i Sverige, lidt færre end i Danmark, hvor millionen blev rundet for nyligt. DK-Hostmaster, som bestyrer det danske toplevel-domæne, har haft opgaven i 13 år, uden at have været ude for den slags fejl.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (13)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#4 Dan Frederiksen

der har vist været lidt spændinger mellem sverige og israel, ved ikke helt hvad det går ud på, sikkert kritik af israels meget ringe behandling af andre og da israel ofte er meget selvretfærdige så ville det ikke overraske mig meget hvis det var en hilsen fra israel, enten officielle elementer eller individer

 • 0
 • 0
#5 Kristian Dalgård

Kan godt lide det sidste afsnit af artiklen - man skal aldrig føle sig for fin til at føje spot til skade! :D Deres krone er jo også en tabervaluta og de kan ikke spille fodbold - HA!

 • 0
 • 0
#6 Klaus Elmquist Nielsen

Man kan sige at "fordelen" ved at det var tilfældet er, at der ville komme et langt større fokus på at sikre essentiel digital infrastruktur, som et lands domæne nu engang er.

Det ville også sætte fokus på at staters uenighed kan medføre sabotage på modparternes digitale infrastruktur. Jeg mindes at det er sket før lidt længere østpå.

Spørgsmålet er om det ville være godt for Israel på både kortere og længere sigt at foretage sådanne handlinger? Jeg ville blive forbavset hvis viste sig at være tilfældet!

Personligt vil jeg virkelig håbe at det viser sig at være en kodefejl der kom lidt for tæt på mandagsfeltet.

 • 0
 • 0
#8 Morten Abildgaard

@Kristian: Apropros irellevans er det heldigvis et voldsomt antal biler der ruller ud fra de danske bilfabriker, ligesom mængden af danske møbler solgt på verdensplan sikkert er 1000 gange større end IKEAs. For slet ikke at tale om hvor gennemtænkt det er at lade hr. og fru Danmark betale ågerpris for en bil, fordi andre har fået rabat på deres bil med plads til 1 passagér. Det skåner miljøet maskimalt. Og variabel moms er jo også noget djævelen har skabt. Det er jo langt mere overskueligt med sporadiske skatter og afgifter som den danske stat pålægger efter hvordan vinden blæser...

 • 0
 • 0
#10 Kristian Thy

... ligesom mængden af danske møbler solgt på verdensplan sikkert er 1000 gange større end IKEAs.

Hvad har det med noget at gøre? IKEA er ikke svensk, det er en hollandsk velgørende organisation.

 • 0
 • 0
#11 Martin Nissen

Ubetinget en fejl der ikke må ske, men nøgternt set bekræfter det endnu engang, hvor skrøbelige de mekanismer er. Dem som vi i stigende grad binder vores eksistens op på i hverdagen.

Omvendt bekræfter human errors bare, at det trods alt stadig er mennesker der har kontrollen.

 • 0
 • 0
#12 Morten Abildgaard

@Kristian: Sikke noget vrøvl. At du hænger dig ved at IKEAs ejerforhold peger mod de hollandske antiller ændre ikke ved at varehusene er præget af gule og blå farver, at mange af møblerne har svenskprægede navne, og at bistroen servere 'deller og kartofler og ikke stamppot.

@Martin: Hvis du er i tvivl om du "har kontrollen" kan du vel bare holde tænd/sluk-knappen inde i 4-5 sekunder? Jeg tror godt .SE ville have været foruden denne bekræftelse i at de har kontrollen :-) Håber de får opsat et pre-prod system at lave fejl i.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere