Politikerne i det svenske parlament, Riksdagen, vedtog onsdag et omdiskuteret lovforslag, der giver svensk politi lov til at trænge ind i mistænkte borgeres elektroniske kommunikation.
Øget anvendelse af krypterede beskedtjenester som Whatsapp og Signal er ifølge forslaget en sten i skoen på efterforskningsarbejdet, og derfor skal svensk politi nu til at bruge malware og ‘exploits’.
Der skal som udgangspunkt en dommerkendelse til, og efter planlægning og dommerkendelse står det nu svenskerne frit for at skaffe sig adgang til smartphones og it-systemer ved hjælp af blandt andet ondsindet software.
»Myndigheden skal identificere det aktuelle it-systems sårbarheder - altså de omstændigheder, der gør det muligt at angribe. Det kan både være tekniske sårbarheder som for eksempel svage systemer, men det kan også være menneskelige faktorer som uforsigtighed og tankeløshed,« hedder det i en beskrivelse af proceduren i det vedtagne forslag.
Behøver ikke være mistænkt
De nye overvågningsmuligheder må kun bruges ved mistanke om forholdsvis grov kriminalitet, men til gengæld kan overvågningen også rettes mod elektronisk udstyr hos personer, der ikke selv er mistænkte i en given sag.
Den elektroniske overvågning kan nemlig også rettes mod telefonnumre eller andre adresser, som den mistænkte »antageligt vil ringe til eller på anden vis kontakte«.
Forslaget mødte kritik op til afstemningen, blandt andet fra det svenske advokatsamfund, hvor generalsekretær Mia Edwall Insulander mener, at forslaget er for meget.
»Vi har ret til et privatliv og at være i fred for statens kontrol,« sagde hun til tirsdag til Sveriges Radio.
Inspiration fra Danmark
I lovforslaget fremfører den svenske regering også, at man har ladet sig inspirere af lignende elektronisk overvågning i andre lande - heriblandt Danmark, der tilsyneladende er bannerfører på området.
»Danmark var det første af de nordiske lande til at indføre det i 2002, da man skrev en regel om “dataaflæsning” ind i retsplejeloven.
Bestemmelsen giver kriminalitetsbekæmpende myndigheder lov til at aflæse oplysninger i et informationssystem.«
»Både software og hardware må anvendes for at gennemføre aflæsningen.«
Det nye svenske lov træder i kraft i 1.april og gælder i fem år. Derefter skal den evalueres igen.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.