Sverige har verdens bedste hackere

Sverige huser nogle af de største hackere, der både har haft fingrene i en stor del af verdens computerkraft, fildelingssiden The Pirate Bay og Wikileaks.

Lisbet Salander eksisterer kun i Stieg Larssons fiktive univers. Men i den virkelige verden huser Sverige faktisk mange af de største hackere.

En kombination af store investeringer i teknisk infrastruktur og stærke regler for informationsfrihed har placeret Sverige i den internationale hackerelite, skriver Information.

»Sverige har altid haft meget stærke grundlæggende regler for informationsfrihed og kildebeskyttelse. Når stor informationsfrihed bliver kombineret med avanceret teknik, så giver det store muligheder,« udtaler Christopher Kullenberg ph.d. i videnskabsteori fra universitetet i Göteborg, netaktivist og forfatter til bogen 'Det netpolitiske manifest'.

Han henviser til, at både fildelingssiden The Pirate Bay og whistleblower-platformen Wikileaks har formået at udnytte netop de svenske forhold optimalt de seneste år.

Forklaringen på hacker-kulturen i Sverige skal findes i den svenske regerings massive investeringer i informationsteknologi, som modtræk mod den økonomiske krise, landet gennemlevede i 90'erne.

Skoler fik computere med internetforbindelse, der blev investeret milliarder i internetrelaterede forskningsprojekter, og telenettet blev udbygget for at klare de øgede datamængder.

I 1997 skulle computerne ud i alle svenske hjem, og med ?Hem-pc-reformen' blev det muligt for ansatte at købe hjemmecomputere via arbejdspladsen og afdrage over lønnen. De politiske initiativer lykkedes, og Sverige udviklede sig i slutningen af 90'ernetil en af verdens førende it-nationer.

Læs også: Tyvagtige hackere arbejder hårdt - men får markant mindre ud af det

Uppsala-hacker havde serveroplysninger til Pentagon

En 16-årig svensk hacker gjorde sig specielt bemærket i 2004, hvor han hackede sig ind i flere amerikanske og svenske universiteters computere.

Han blev i samarbejde med FBI opdaget i sin hjemby Uppsala. Her fandt man computere med login-oplysninger på nogle af nettets bedst beskyttede steder:

En logfil på, hvad der svarer til 250 tætskrevne A4-sider indeholdt kodeord og servernavne til blandt andet amerikanske universiteter med supercomputere, Pentagon, den amerikanske statsforvaltning, NASA, netværksgiganten Cisco og andre private virksomheder.

Historien om ?Uppsala-hackeren' stammer fra den nyligt udkomne bog *Svenska Hackare En berättelse från nätets skuggsida, *der går bagom nogle af de sidste 10 års største svenske hackersager.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (3)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Hans-Michael Varbæk

Personligt ved jeg godt, at der er mange svenske (lovlige) hackere som har gode evner, og nogle af dem er i elite kategorien. Men der er også mange fra Asien såsom Kina, hvor de har deciderede hacker-skoler, og i Rusland er der også nogle af verdens bedste hackere, som i nogle tilfælde er langt foran resten af verdenen på nogle områder. Ligesom der også findes nogle af verdens bedste hackere i Italien, USA, England, Canada og for den sags skyld også Egypten samt mange andre lande. (I måske hvert land i hele verdenen, er der højst sandsynligt mindst én elite hacker.)

Så det at påstå Sverige har "verdens bedste hackere" er et postulat, især når man tænker tilbage på "Masters of Deception", "Lords of Destruction", og alle de oprindelige og måske "første hackere" indenfor computer-verdenen.

På det grundlag, at dem fra Sverige kom frem i søgelyset, betyder ikke at de er de bedste.

Der findes også (rigtig gode) hackere i Norge, og i Danmark.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere