Sverige har knækket koden til at uddanne spiludviklere, mens Danmark halter efter

24. marts 2022 kl. 03:453
Carly and the Reaperman
Illustration: Odd Raven Studios.
Det svenske uddannelsessystem har i to årtier været et arnested for talentfulde spiludviklere og været medvirkende til den tocifrede milliardindustri. I Danmark er uddannelserne til stede, men vakler mellem mængden af teori og praksis, vurderer ekspert.
Artiklen er ældre end 30 dage

»Jeg vil hellere ansætte en selvlært medarbejder end en, der har en uddannelse.«

Efter lidt betænkningstid griner Michael Cruseman og trækker i land.

»Ok, det er måske ikke helt sandt. Men hvis du har lært dig selv at kode eller lave musik til spil, viser du mig, at du er passioneret om det, du laver. Og passion er altafgørende, når man skal lave spil.«

Sammen med sin kammerat grundlagde Michael Cruseman i 2016 det lille studie Odd Raven Studios, der i 2018 udgav sit eneste spil, Carly and the Reaperman, der samme år vandt prisen ’People’s choice award’ ved spilfestivalen Indiecade.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Siden jeg første gang spillede et spil som barn, har jeg vidst, at jeg ville lave spil. Men i 90’erne var der ingen uddannelser, der handlede om spiludvikling, så jeg lærte mig selv at designe spil,« fortæller han.

Illustration: Odd Raven Studios.

Autodidakte banede vejen for branchen

Det lille spilstudie i Stockholm er et eksempel på en tendens, der går igen overalt, hvor der bliver lavet computerspil.

»Mange af dem, der sidder og hyrer folk i spilbranchen, er naturligt autodidakte. Før 2000 var der ikke rigtig noget, der lignede spiluddannelser – hverken i Sverige eller Danmark. Det har præget spilbranchen længe,« fortæller Mikkel Lodahl, der i en årrække har været leder af Institut for Dansk Spiludvikling ved Dania Games.

Martin Wahlund, administrerende direktør for den svenske spilvirksomhed Fatshark, nikker genkendende til dette.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Efter at have taget en uddannelse inden for handel i slutningen af 1990’erne, ville han lave et computerspil med en kammerat. Deres forudsætninger? De var fans af rollespil som Dungeons & Dragons og computerspil som dem, de i deres barndom spillede på Atari- og Commodore 64 konsoller.

»Vi havde den indstilling, at man bare behøvede en computer og et kodesprog for at kunne lave et spil. Det var en meget naiv tilgang,« fortæller Martin Wahlund grinende.

Tre primære professioner skal kunne arbejde sammen

Siden er der sket meget. Spiludvikling i Sverige er blevet en milliardindustri, der på 10 år er gået fra en omsætning på lige knap en milliard danske kroner i 2010 til en omsætning på 24,5 milliarder danske kroner i 2020.

Men inden for de danske landegrænser har spil ikke nået samme niveau. Godt nok havde industrien i 2019 et rekordår, hvor omsætningen nåede en milliard danske kroner, men vores naboer øst for Øresund sidder stadig bekvemt i førersædet.

Omsætningen og eksporten af spil i Danmark fra 2016-2019. Kilde: Rapporten "Danske Indholdsproducenter" af Producentforeningen Illustration: Producentforeningen. Se større version Illustration: Producentforeningen. Se større version Illustration: Producentforeningen.
Kilde: Dataspelsbranschens årlige rapport Illustration: Dataspelsbranschen. Se større version Illustration: Dataspelsbranschen.

Forklaringen findes ikke i ét parameter, men skyldes nærmere en række årsager. 

Per Strömbäck, talsmand for den svenske spilindustris interesseorganisation, Dataspelsbranschen, mener, at det svenske uddannelsessystem inden for spiludvikling har haft stor betydning.

»Der findes tre primære professioner i spil – programmører, kunstnere og designere. De er tre meget distinkte professioner. De svenske spiluddannelser underviser de tre på den samme skole, hvor de lærer at arbejde sammen på kryds og tværs,« fortæller Per Strömbäck.

»Det er ikke uvæsentligt. Ser du på andre lande, er deres programmører typisk uddannet på polyteknisk, kunstnerne går på kunstskole og spiludviklerne et tredje sted. De er sikkert lige så dygtige, men de har ikke den tilføjede dimension at kunne arbejde sammen med de andre professioner.«

Jesper Krogh Kristiansen er spilkonsulent for Vision Denmark, der er erhvervsklyngen for digitale visuelle erhverv i Danmark. Han er enig i sin svenske kollegas iagttagelse og tilføjer, at branchen i Sverige selv har været med til at definere, hvad spiluddannelserne har skullet kunne. 

Jesper Krogh Kristiansen er spilkonsulent for erhvervsklyngen for digitale visuelle erhverv i Danmark, Vision Denmark. Illustration: Vision Denmark Se større version Se større version Se større version

På den måde er de nyuddannede klar til at indgå i en produktion med det samme.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»I Danmark er vores uddannelser inden for spiludvikling puttet ned i nogen allerede eksisterende rammer – det kan være på dataloguddannelsen eller en kandidat på universitetet. Det betyder, at man skal leve op til nogen krav om f.eks. analytiske opgaver og teorilæsning, der ikke nødvendigvis er centrale for det håndværk, det også er at producere spil. Det er uddannelserne i Sverige ikke på samme måde underlagt,« siger han.

Den tidligere institutleder Mikkel Lodahl fortæller dog, at det kun gør sig gældende for universitetsuddannelserne i Danmark, men at der findes en uddannelse, der efterligner den svenske model.

»Jesper glemmer, at Dania Games i Grenaa eksisterer, hvor der allerede er praksis. Når dimittenderne fra Dania er færdige, skaber de værdi i virksomhederne med det samme, fordi de har arbejdet med praksis i mellem 2,5-4 år,« siger han.

Praktik og erfaring avler succes

I Sverige har en lang række succesfulde uddannelser inden for spiludvikling siden begyndelsen af 00’erne fodret den svenske spilindustri med talent. En gruppe af disse hedder ‘yrkeshögskola’ og svarer til en videregående erhvervsuddannelse i Danmark.

Skolerne lægger vægt på praksis og adskiller sig på den måde fra universitetsuddannelser, der er sat i verden for at bidrage til den akademiske forskning.

En rapport fra 2016 viser, at 87 pct. af alle dimmitender med en spilrelevant uddannelse fra en ‘yrkeshögskola’ blev ansat i spilindustrien inden for seks måneder af dimissionen. 

7,3 pct. af de omkring 4.000 fuldtidsansatte i den svenske spilindustri i 2016 var uddannet fra netop sådan en uddannelse i Malmö ved navn The Game Assembly.

Boden Game Camp ligger så langt nord på i Sverige, at der ikke er meget mere end 100 km til den finske grænse. Her kan studerende vælge mellem seks forskellige spilrelaterede uddannelser - blandt andet den eneste uddannelse i Sverige, hvor man kan studere Quality Assurance (QA). Illustration: Futuregames Boden. Se større version Illustration: Futuregames Boden.

Langt nordpå uddannes tredjedelen af de svenske spiludviklere

Et andet eksempel er Boden Game Camp. Boden er en by med cirka 30.000 indbyggere, der ligger langt nordpå i Sverige, og blandt svenskerne er byen bedst kendt for at være det sted, man som ung aftjener sin værnepligt. 

Men mellem 200-300 studerende fordelt på seks forskellige spil uddannelser læser årligt på Boden Game Camp, og cirka en tredjedel af de 539 nyansatte spiludviklere ansat i 2020 kom herfra.

»Vores uddannelser er ikke i det traditionelle universitetsmiljø, hvor der er meget fokus på læsning og teori – hvilket ikke er ment negativt,« siger Mattias Bergqvist. 

Han er forretningsudvikler for Boden Game Camp og var med til at starte projektet fra bunden for fem år siden.

Mattias Bergqvist er Business Developer Manager ved Boden Game Camp og var med til at starte uddannelsen op. Illustration: Boden Game Camp. Se større version Illustration: Boden Game Camp.

»Inden for den første uge arbejder vores studerende sammen på tværs af professioner og arbejder som en reel spilvirksomhed. På 5-8 uger bygger de et spil, hvor de laver en trailer, forbereder en pitch og bygger en demo. Efter det lærer de noget nyt – 2D, 3D, hvad som helst – laver et nyt hold, en ny demo, færdiggør projektet og lærer fra det.«

Pointen er, at når de studerende er ved vejs ende i deres uddannelse, har de gennemgået processen, fra idéfase til færdig, spilbar demo og dertilhørende pitch, en håndfuld gange, forklarer han.

»De studerende er mere eller mindre plug and play, når de indgår i en spilvirksomhed,« siger Mattias Bergqvist. »Én, der har læst softwareudvikling i tre år, har ikke nødvendigvis lige så nemt ved at indgå i et produktionsmiljø fra starten.«

Både Mattias Bergqvist og Per Strömbäck fra Dataspelsbranschen er enige i, at de svenske spiluddannelser har bidraget til Sveriges succesfulde spilindustri

»De sidste 10 år har vores uddannelsessystem leveret mindst 500 spiludviklere årligt. Industrien ansætter dem alle. I samfundsøjemed er det godt, hvis man vil bygge en industri med store produktioner og på en kommerciel skala,« siger Per Strömbäck.

Udviklingen i spilrelaterede uddannelser i Sverige fra 2001-2016. Udviklingen gennem 00'erne har Danmark ikke på samme måde oplevet. Kilde og illustration: Statista. Se større version Illustration: Statista.

Praktik og teori er en balancegang

Balancegangen mellem teori og praksis er, i Mikkel Lodahls optik, svær. 

På den ene side giver klassisk universitetsundervisning et teoretisk grundlag, som der er meget godt at sige om, men på den anden side er det ikke nødvendigvis dét, computerspilsbranchen har brug for, siger han.

»Spil er underligt på den måde, at det er fuldstændig umuligt at planlægge, at noget skal være sjovt, så derfor føles det som om, teori ikke hjælper. Men teori hjælper i processen frem mod, at man skal indsnævre, hvad det er, man skal undersøge, og hvor man skal lægge sine kræfter. Det kaldes en pipeline proces – som man også ser hos mange softwareudviklingsfirmaer – og den kan være svær at ramme tilfældigt ind i, når man er autodidakt,« siger Mikkel Lodahl.

Mikkel Lodahl var indtil sommer 2021 leder af Institut for Dansk Spiludvikling ved Dania Games i Grenaa. Nu arbejder han som konsulent for projekter og fundraising ved Erhvervsakademi Dania. Illustration: Dania Games. Se større version Illustration: Dania Games.

Han eksemplificerer det ved at forestille sig et spil som flere moduler, der skal sættes sammen. Det kunne være et kampsystem, et dialogsystem og et lyssystem. En pipeline giver overblik over, hvordan man skal bruge sin ressourcer – dels så folk ikke skal vente på hinanden, dels så man sikrer sig, at spillet hænger sammen på længere sigt.

I Grenaa forsøger man hos Dania Games at uddanne spiludviklere via praksis, fortæller Mikkel Lodahl, men uddannelsen er endnu ikke lykkedes med at få en tæt kobling til den etablerede industri. Primært på grund af den geografiske udfordring, da de fleste spilstudier ligger i København.

Omvendt mangler universitetsuddannelserne en stærk, langvarig praksisperiode, mener den tidligere institutleder.

Ifølge Mikkel Lodahl er det ikke mere end 13 år siden, at Danmark fik sin første spiluddannelse - på samme tidspunkt havde Sverige over 20 spilrelaterede uddannelser.

Han definerer de sidste 20 år ved, at man har skullet opbygge en vis kapacitet og viden inden for uddannelse af spiludviklere – hvad er spil, og hvordan skal man undervise i det – og så må fremtiden vise, hvor villige branchen er til at ansætte de uddannede.

»Først de næste 10 år får vi at se, hvad resultatet bliver i spilbranchen. Forhåbentlig har spilvirksomheder indset, at der er en værdi i, at man har en uddannelse,« siger Mikkel Lodahl.

Læs også: I Sverige er spiludvikling en stor branche: I Danmark er det - knapt nok - kultur

3 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
25. marts 2022 kl. 23:21

Jeg vil også gøre opmærksom på at man i artiklen helt overser universitetsuddannelsen Medialogi, der kan læses på Aalborg Universitet i København og Aalborg. Uddannelsen er praksisorienteret, fordi AAU arbejder efter Problem Based Learning modellen, og her laver de studerende spil med Blender og i Unity allerede på første semester. Derefter kan de på hvert af de følgende 5 bachelor semestre - hvis de vil gå spilvejen - bruge halvdelen af deres studietid på at designe, udvikle og teste spil hands-on inden for forskellige semestertemaer (halvdelen af studiet indeholder kurser (incl 3D modellering+animation, lyd, user/playtesting, VR, AR & XR, spil teori, design og implemenering osv , mens den anden halvdel omfatter de problem-baserede semesterprojekter, hvor der SKAL programmeres, designes og testes i flere iterationer) På kandidatuddannelsen Medialogy kan man så fortsætte med at udvikle spil i semesterprojekterne, mens man følger kurser i f.eks. real-time grafik, interaktiv historiefortælling, XR, game R&D og andre fag, hvorefter man så kan vælge at gå DADIU vejen (se ovenfor) eller tage et praktikforløb i en spilvirksomhed og så endelig skrive speciale om et spil man udvikler alene eller med andre på det sidste semester. Så spilvirksomheder, der ansætter Medialoger får faktisk medarbejdere, der allerede har op til 5 års erfaring i praktisk spiludvikling incl hands-on viden om de nyeste medieteknologier, game engines, spilteorier, og oven i hatten ved de hvordan man tester og evaluerer alle typer interaktive oplevelser og naturligvis spil. Listen med succesfulde danske spilfirmaer, som har Medialoger ansat er lang - og mange danske spilfirmaer er grundlagt af Medialoger (Se f.eks. historien om firmaet Invisible Walls i Version2 fra sidste uge)

3
25. marts 2022 kl. 23:33

Jeg tror man skulle ændre navnet på uddannelsen. Man skal grave lidt for at finde ud af at medialogi kan være spil uddannelse. Blive ved med at lave alle de fede events på AAU så ingen er i tvivl om hvad uddannelsen byder på.

1
25. marts 2022 kl. 14:44

Jeg synes artiklen overser, at der i Danmark er en tværfaglig spiludviklingsuddannelse hvor stort set alle de danske spiludviklings uddannelser sender deres elever til at arbejde på tværs af discipliner i et halvt år. Det hedder DADIU, og næsten alle de ansatte i den spiludviklingsvirksomhed, jeg er medstifter af, har taget forløbet som del af deres uddannelse - inklusiv mig selv. Et af spillene som blev udviklet i 2020 er sågar nyligt nomineret til den prestigefyldte IGF award.