Sverige drøfter lovliggørelse af politi-spyware på Whatsapp-kommunikation

En svensk anklager mener, at spywareværktøjer er absolut nødvendige til efterforskningsbrug - ligesom politiet anvender det i Danmark.

Sverige diskuterer i øjeblikket, om politiet ligesom i Danmark skal have lov til at installere spyware på computere i forbindelse med efterforskning af kriminelle. Sådan spyware har til formål at tappe krypteret kommunikation over f.eks. Whatsapp.

Det skriver Ny Teknik.

En erfaren anklager mener, at værktøjerne er absolut nødvendige.

»Når det gælder en bestemt type kriminalitet og en vis form for forbrydere, vil jeg sige, at det i de fleste tilfælde er umuligt at komme nogen steder uden dette,« siger Tomas Lindstrand, pensioneret anklager, som har arbejdet med terrorisme og anden meget alvorlig kriminalitet, til Ny Teknik.

Den svenske regering har igangsat en undersøgelse af, hvorvidt svensk politi bør kunne anvende de trojanske heste og anden teknologi, som altså kan tappe krypteret trafik fra telefoner og computere, såkaldt hemmelig dataaflæsning.

Baggrunden for undersøgelsen er, at det er blevet langt sværere for efterforskere at få indblik i de kriminelles kommunikation, når de bruger krypterede tjenester som Whatsapp og iMessage.

»Folk hverken ringer eller skriver SMS'er til hinanden længere, men gør brug af Whatsapp eller anden software, der krypterer kommunikationen. Hemmelig dataaflæsning handler om at komme tilbage dertil, hvor vi var for ti år siden,« siger Tomas Lindstrand.

Ud over i Danmark har politiet i Tyskland og Finland ifølge Ny Teknik adgang til at installere spyware.

Undersøgelsen præsenteres i morgen.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (2)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Michael Nielsen

Hej,
Jeg synes da det lyder foruroligt at det danske politi må lave spyware til at se informationen inden den bliver sendt via en app. Jeg forstår ud fra artiklen det er sådan det virker. Hvor finder man mere information om emnet? Det lyder til at være retningen staterne går fremfor at forbyde krypteringen.

  • 1
  • 0
René Nielsen

Det er muligt at den svenske pensionist (anklager) mener at (det svenske) politi har brug for at kunne aflytte mobiltelefoner som i Danmark.

Problemet er blot, at han ikke forstår, at kriminelle ikke samarbejder med politiet.

Grunden til at SMS ikke bruges mere er flerdelt. Den ene er den teknologiske udvikling hvor apps i dag tilbyder meget mere end 160 fladetegn. Den anden del er at SMS er blevet for let for politiet at overvåge.

Blot fordi folk er kriminelle betyder jo ikke at de dumme nok til at gentage den fejl som de røg ind for, eller til ikke at lytte til andre indsattes fejl i fængslet! Og deri ligger dilemmaet, når politiets overvågning bliver “for let”, så forsvinder værdien af overvågningen.

Politiet er med andre ord nødt til opføre sig ansvarligt og ikke misbruge overvågningen imod “revl og krat”.

Problemet med apps som Signal er at gode og dårlige mennesker lever side om side. Jeg synes personligt at det er tankevækkende at udenlandstelefoni altid er markant bedre via Signal end via telefonen - for det er jo samme hardware og man skulle jo mene at producenten må kunne skabe en bedre lyd end en app for kører “ovenpå” på telefonen.

Mit problem er at jeg ikke kan se forskel på illegal/legal overvågning, da politiet i IT henseende vælger at opføre sig som IT kriminelle og anvender de samme teknikker som de IT kriminelle.

Derfor mener jeg at ubrydelig kryptering er en forudsætning for det samfund vi lever i - i dag. Tænk hvis tilliden til f.eks. Dankort systemet forsvandt fordi kriminelle kunne “tappe dit Dankort eller netbank” via en autoriseret bagdør i krypteringen af betalingssystemet?

Eller i dag hvor kommuner og offentlige myndigheder i stor stil brænder de fysiske dokumenter og juridisk baserer sig på lagerede oplysninger i IT-systemer Forstil dig det kaos det kan give, hvis jeg via databasen til tingbogen indsætter mig selv som panthaver i min afdøde nabos ejendom med tilhørende salg for 5 år siden? Igen baseret på en autoriseret bagdør i krypteringen.

Alt kan hackes også krypterede systemer, men der er ingen grund til at bevist at svække systemet via den blotte eksistens af en bagdør.

For mange hackere motiveres netop af tåbelige udtalelser om, at dette system ikke kan hackes.

Jeg tror at det er godt for svensk politi, at ham anklageren er pensionist, for han har da ikke fulgt med tidens teknologiske udfordringer.

  • 1
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere