Svenskere klar med den perfekte sky til det lille firma

15. september 2010 kl. 16:0513
Elektronikproducenten Excito i Malmø vil have dataskyen ind i hjemmet og lancerer Linux-baseret NAS-server, der både er router, lager og firewall.
Artiklen er ældre end 30 dage

Der kan blive ryddet grundigt op i mængden af udstyr, der forbinder hjemmets data med det omgivende internet med ny hjemmeserver fra svenske Excito.

Der er grundlæggende tale om en netværksbaseret lagerenhed med en kapacitet på op til 4TB, men Excito er gået skridtet videre og tænkt, hvordan de yderligere kunne reducere mængden af hjemmeelektronik, der normalt både støjer og slugere stadig mere strøm.

Resultatet er blevet Excito B3, som er en meget betjeningsvenlig netværksserver uden ventilator, der angiveligt har markedets laveste strømforbrug (8 W i drift). Med Excito B3 kan brugerne ifølge selskabet skabe en personlig "cloud" ved at tilbyde diverse services til håndtering af digital information. Kassen har firewall, router og WLAN-adgangspunkt.

Serveren er kompatibel med alle operativsystemer og er i bund og grund en Linux-server, der er baseret på Debian GNU/Linux. Den er udviklet helt med open source-software, inklusive den trådløse driver til WLAN.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Normalt er det både for tidskrævende og frustrerende at installere en server i et hjemmenetværk. Med B3 har Excito haft en målsætning om, at det skal være anderledes. Det medfølgende kabel sluttes til netværket, og derefter følger tre enkle trin for at få en komplet installeret server.

Har man allerede lagret gigavis af bytes med musik og film, er det også muligt at tilslutte eksterne USB- eller eSATA-diske til B3. Disse enheder vil indgå i den samlede lagerpulje og kan nås både lokalt i hjemmenetværket og over internet. Den automatiske backup omfatter også de eksterne USB- og eSATA-diske.

Excito B3 har ikke andre bevægelige dele end harddisken, og da der ikke er indbygget nogen ventilator i serveren er lyden fra hjemmeserveren også begrænset. Den kommer i et kabinet i tykt aluminium for at reducere varmen og for at kunne tåle kraftige stød og hård behandling.

Af andre specifikationer oplyser selskabet, at Excito B3 er i stand til streaming af medier til flere modtagere samtidigt i forskellige rum, printerdeling, fotodeling, download af torrent-filer, e-mail-deling og trådløst adgangspunkt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Prisen oplyses til at ligge mellem 2600 og 4400 kroner.

B3 er en videreudvikling af Excitos eksistererende Bubba-hjemmeserver.

Denne artikel stammer Mediehuset Ingeniørens nye websted for den danske elektronikbranche, Elektronikbranchen.dk

13 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
15. september 2010 kl. 16:10

Har ikke en dyt med cloud at gøre :)

5
15. september 2010 kl. 16:41

Har ikke en dyt med cloud at gøre :)

Både ja og nej. For privatpersoner er løsninger som denne et godt alternativ til cloud løsninger som Gmail, hvis du ikke bryder dig om Google's datamisbrug.

Jeg har selv en lille Linux server stående hjemme som minder om dette produkt.

Det er bestemt smart at man har adgang til sine mails uanset hvor man ser, men det kan gøres med andet end Gmail.

Jeg sætter også pris på at kunne læse mine RSS feeds, og holde styr på hvad jeg har læst eller markeret som vigtigt, uanset hvor jeg er. Det kan gøres med andet end Google Reader.

Jeg kan også dele filer mellem flere computere uden at forære Google en masse information som ikke rager dem.

Offsite backup laver jeg til en ekstern server ("cloud"?), men alle data er klient-side krypteret inden de forlader mit LAN.

Det er muligt at produktet ikke er "cloud" i normal forstand, men det dækker mange af de behov som får privatpersoner til at overveje cloudløsninger. Cloud kan aldrig blive et mål i sig selv (for andet end cloud industrien).

Det er den helt rigtige vej at gå. Dine personlige data skal være under din, og kun din, fulde kontrol.

6
15. september 2010 kl. 17:56

Det er ikke nogen specielt god ide, at have firewallen på diskserveren. Lykkes det hackere at kompromitere firewallen har de al familiens data med det samme. Det er en god ide at købe en anden firewall med et andet operativsystem end Linux. Så skal hackerne gennem to forhindringer for at få fat på datane.

10
15. september 2010 kl. 21:02

For det første syntes jeg ikke produktet lyder så fantastisk. Jeg har kørt smeserveren personligt siden 1998. Og den kan principielt det samme.

http://wiki.contribs.org/Main_Page

Det er ikke sikkerheden i en sådan løsning som jeg er så bange for. Men det er at samle alle tjenester på en maskine. Jeg har haft mere end en harddisk som er stået af. SMEserveren har været uhyre stabil for mig og køre på en lille Via maskine som trækker 17Watt.

Hvis det skal være strømbesparende kan man starte med Amihi projektet og Marvell plug Computers.

http://blog.amahi.org/2010/08/11/amahi-for-the-marvell-plug-computer-released-get-yours-free/

I må selv studere hvad man kan i dette projekt. Plug Computerne kan købes i Linuxshoppen.

http://www.linuxshoppen.dk/products.php?showgroup_id=68

Så er der projektet som hedder Zentyal: http://www.zentyal.com/en/

Det er den tidligere eBox server. Et produkt bygget på Ubuntu.

Svenskerne kalder det sikkert Cloud, fordi at man kan benytte server appl. Her har jeg Webmail, http://www.sugarforge.org/content/open-source/, Asterisk PBX, http://www.twonky.com/ som Multimedie server.

Så jeg har kørt cloud de sidste 12år :-)

12
16. september 2010 kl. 09:16

Jeg har med min Asus wl-500gp V2 router gjort det samme i mere end 3 år...

Jeg har sat en ekstern HDD til routeren via usb og brugte i lang tid Olegs Linux på den (http://oleg.wl500g.info/) og her de sidste år har jeg skiftet til den mere aktive fork fra den (http://code.google.com/p/wl500g/).

Men selv direkte ud af boksen med det Linux der er installeret fra Asus kan man gøre stort set det samme som den boks via web interfacet.

Må tilknytte mig de andre - det her er vist mere annonce end nyhed.

7
15. september 2010 kl. 18:26

Ja jeg er også ved at få kvalme over hvordan mange journalister/leverandørers skødesløse anvendelse af sky-begrebet fuldstændig har udvandet de hidtidige relativt præcise betegnelser for hvordan en løsning er hosted.

3
15. september 2010 kl. 16:36

Selvfølgelig har det noget med cloud at gøre, det har alt i verden nu til dags...

2
15. september 2010 kl. 16:22

Desuden er artiklen formuleret, som om målet er at sælge enheden. Annonce var måske en bedre betegnelse.

4
15. september 2010 kl. 16:38

Prøv at sammenligne med Excitos egen pressemeddelelse:http://download.excito.net/web/press/Excito%20B3%20pressrelease%20swe.pdf

Servern är kompatibel med alla operativsystem och är i grund och botten en Linuxserver baserad på det populära Debian GNU/Linux. Den är utvecklad helt med open source-mjukvara, inklusive den trådlösa drivern för WLAN, något som är världsunikt.

kontra

Serveren er kompatibel med alle operativsystemer og er i bund og grund en Linux-server, der er baseret på Debian GNU/Linux. Den er udviklet helt med open source-software, inklusive den trådløse driver til WLAN.