Svensker udnyttede banknedbrud til at hæve 1,3 millioner fra automater

En 33-årig svensker bliver nu tiltalt for bedrageri, efter han brugte en nat på en rundtur mellem hæveautomater i Borås og Göteborg for at udnytte en fejl i SEB's it-system, som gjorde det muligt at hæve ubegrænset.

En 33-årig svensker tilbragte i april 2009 en lang nat med at valfarte mellem den svenske bank SEB's hæveautomater for at hæve, hvad der svarer til i alt 1,3 millioner danske kroner.

Nu bliver han tiltalt for bedrageri, skriver den svenske avis Borås Tidning.

Natten mellem den 6. og 7. april 2009 blev SEB's it-systemer ramt af et nedbrud som betød, at bankens hæveautomater midlertidigt ikke satte nogen grænse for, hvad kunderne kunne hæve.

Det opdagede den 33-årige, som derefter angiveligt begyndte at tømme hæveautomaterne i de to svenske byer Borås og Göteborg.

Selvom it-systemerne ikke registrerede, at den normale daglige grænse for hævning via hæveautomater var overskredet, så var hver transaktion fortsat begrænset af hæveautomaterne. Derfor har manden måttet foretage flere hundrede transaktioner for at hæve de i alt 1,6 millioner svenske kroner.

Selv havde han kun nogle få tusinde kroner på sin konto.

Det var dog ingen vanskelig opgave for politiet og SEB at opdage, hvem der havde tømt hæveautomaterne, idet manden angiveligt havde anvendt sit personlige hævekort.

Tidligere er en anden svensker blevet idømt 22 måneders fængsel for at have hævet, hvad der svarer til 2,3 millioner danske kroner i forbindelse med det samme nedbrud.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (8)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Ove Andersen

Hvorfor er det juridisk ulovligt? Udover han får en kæmpe negativ saldo og en masse dyre renter, så er det vel ikke værre end hvis han var gået ned i banken og teoretisk havde hævet pengene?

Eller er der noget Jura der siger det er ulovligt at hæve alle sine (og bankens) penge, hvis banken (hæveautomaterne) godkender hævningen?

Kunne forstå det hvis han havde brugt en andens hævekort.

 • 0
 • 0
#3 Flemming Hansen

Hvis du ved du ikke er berettiget til pengene, så er det ulovligt at tilegne sig dem.

Det er ligesom hvis du får for meget udbetalt i løn (fx. et 0 for meget så du får 10x normalen). Du er forpligtet til selv at kontrollere at du får hvad der forventes. Man kan blive straffet hvis man ikke checker og melder det.

Der har også være sager med folk der ved en fejl har fået overført en masse penge til deres konto. Hvis de bare går ud af bruger af dem kan de ligeledes straffes for det.

 • 0
 • 0
#6 Ove Andersen

I get the picture. Man må ikke hæve mere fra sin konto end hvad aftale man har med banken. Alt der ud over er ulovligt, i.flg. en eller anden paragraf.

For det kan jo ikke helt sammenlignes med at nogen ved en fejl overfører for meget til én, eller man stjæler penge? For her går det jo kun ud over ham selv/hans konto (som selvfølgelig er bankens pengebeholdning).

Om det er ond eller "dum" tro, tja det ved jeg ikke, for han prøver jo ikke at skjule det er ham og hans konto han hæver fra, og han ved jo regningen ender hos ham?

Han var vist ikke snu, men jeg har forstået det ulovlige (tror jeg :P) :)

 • 0
 • 0
#7 Deleted User

Du vil normalt ikke kunne straffes hvis du kommer til at hæve mere end du må fordi bankens systemer ikke virker, men du slipper selvfølgelig ikke for at betale gælden tilbage igen.

Dels skaffede disse personer sig et anseeligt ubevilget lån i ond tro, og dels kunne de ikke betale tilbage igen.

 • 0
 • 0
#8 Claus Nielsen

Selvfølgelig er det både ulovligt og sket i ond tro.

Han har en aftale med banken om at han kan hæve penge fra hans konto i deres automater. Han har måske oven i købet en aftale der tillader ham at overtrække sin konto inden for nogle bestemte rammer. Det er så langt han kan forsvare sig juridisk.

Det svarer til at jeg har en aftale med min nabo om at jeg kan låne hans græsslåmaskine når jeg har brug for det og at jeg til det formål har en nøgle til hans garage.

Vores svanske ven valgte så da han opdagede at det kunne lade sig gøre at overtrække med flere 1000% over den aftalte ramme - systematisk over flere omgange.

Det svarer til at jeg opdager da jeg skal låne græsslåmaskinen at min nabo har glemt nøglerne i bilen og foruden har et vindue mellem huset og garagen, som ikke er lukket - hvorefter jeg lejer en flytte vogn, kravler ind i huset, tager alt af værdi jeg kan rage til mig inklusive bilen og til sidst stikker af til udlandet.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere