Svensker udnyttede banknedbrud til at hæve 1,3 millioner fra automater

15. september 2010 kl. 09:256
En 33-årig svensker bliver nu tiltalt for bedrageri, efter han brugte en nat på en rundtur mellem hæveautomater i Borås og Göteborg for at udnytte en fejl i SEB's it-system, som gjorde det muligt at hæve ubegrænset.
Artiklen er ældre end 30 dage

En 33-årig svensker tilbragte i april 2009 en lang nat med at valfarte mellem den svenske bank SEB's hæveautomater for at hæve, hvad der svarer til i alt 1,3 millioner danske kroner.

Nu bliver han tiltalt for bedrageri, skriver den svenske avis Borås Tidning.

Natten mellem den 6. og 7. april 2009 blev SEB's it-systemer ramt af et nedbrud som betød, at bankens hæveautomater midlertidigt ikke satte nogen grænse for, hvad kunderne kunne hæve.

Det opdagede den 33-årige, som derefter angiveligt begyndte at tømme hæveautomaterne i de to svenske byer Borås og Göteborg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Selvom it-systemerne ikke registrerede, at den normale daglige grænse for hævning via hæveautomater var overskredet, så var hver transaktion fortsat begrænset af hæveautomaterne. Derfor har manden måttet foretage flere hundrede transaktioner for at hæve de i alt 1,6 millioner svenske kroner.

Selv havde han kun nogle få tusinde kroner på sin konto.

Det var dog ingen vanskelig opgave for politiet og SEB at opdage, hvem der havde tømt hæveautomaterne, idet manden angiveligt havde anvendt sit personlige hævekort.

Tidligere er en anden svensker blevet idømt 22 måneders fængsel for at have hævet, hvad der svarer til 2,3 millioner danske kroner i forbindelse med det samme nedbrud.

6 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
15. september 2010 kl. 09:39

Hvorfor er det juridisk ulovligt? Udover han får en kæmpe negativ saldo og en masse dyre renter, så er det vel ikke værre end hvis han var gået ned i banken og teoretisk havde hævet pengene?

Eller er der noget Jura der siger det er ulovligt at hæve alle sine (og bankens) penge, hvis banken (hæveautomaterne) godkender hævningen?

Kunne forstå det hvis han havde brugt en andens hævekort.

4
15. september 2010 kl. 10:52

Hvorfor er det juridisk ulovligt?

Nok fordi han efterfølgende flygtede fra landet, som der står i de linkede artikler.

6
15. september 2010 kl. 11:07

I get the picture. Man må ikke hæve mere fra sin konto end hvad aftale man har med banken. Alt der ud over er ulovligt, i.flg. en eller anden paragraf.

For det kan jo ikke helt sammenlignes med at nogen ved en fejl overfører for meget til én, eller man stjæler penge? For her går det jo kun ud over ham selv/hans konto (som selvfølgelig er bankens pengebeholdning).

Om det er ond eller "dum" tro, tja det ved jeg ikke, for han prøver jo ikke at skjule det er ham og hans konto han hæver fra, og han ved jo regningen ender hos ham?

Han var vist ikke snu, men jeg har forstået det ulovlige (tror jeg :P) :)

5
15. september 2010 kl. 10:54

Og fordi han handlede i ond tro.

3
15. september 2010 kl. 10:47

Hvis du ved du ikke er berettiget til pengene, så er det ulovligt at tilegne sig dem.

Det er ligesom hvis du får for meget udbetalt i løn (fx. et 0 for meget så du får 10x normalen). Du er forpligtet til selv at kontrollere at du får hvad der forventes. Man kan blive straffet hvis man ikke checker og melder det.

Der har også være sager med folk der ved en fejl har fået overført en masse penge til deres konto. Hvis de bare går ud af bruger af dem kan de ligeledes straffes for det.

2
15. september 2010 kl. 10:00

Nu kender jeg ikke til svensk jura, men mener bestemt ikke det er tilladt at overtrække ens konto. At bankerne så oftest tillader mindre overtræk er så noget andet.