Svenske nationalbank: Vi vil udvikle et teknisk forslag til en e-krone

Illustration: Riksbanken
Sverige er på vej med det første tekniske bud på en e-krone, som ifølge den svenske nationalbank bør fokusere på en værdibaseret e-krone uden renter og med sporbare transaktioner.

Den svenske Riksbank har taget et skridt nærmere at realisere ambitionen om at lancere en national kryptovaluta, kaldet e-kronen.

Helt konkret melder Riksbanken nu ud, at man vil udvikle en række forskellige tekniske modeller for en e-krone:

»Det næste skridt i Riksbankens arbejde med e-krone bør være at bygge en e-krone til derved lære mere og teste de tekniske løsninger, der er nyttige og opnåelige,« siger Eva Julin projektleder for Riksbankens e-krone-projektet ifølge en pressemeddelelse.

»At udvikle en eller flere mulige tekniske løsninger til e-krone giver Riksbanken større handlefrihed og viden, før en beslutning om at udstede eller ikke at udstede en e-krone. Den første tekniske løsning på en e-krone bør fokusere på en værdibaseret e-krone uden renter og med sporbare transaktioner,« skriver Riksbanken videre.

Riksbanken i Sverige luftede som omtalt på Version2 sine ambitioner om en e-krone første gang for to år siden.

Læs også: Sveriges Riksbank vil indføre egen kryptovaluta

Udover at teste løsninger vil banken udarbejde oplæg til lovgiverne med lovforslag, der vurderes som 'nødvendige for at præcisere Riksbankens mandat og e-kronens retlige status' og endelig undersøge de økonomiske aspekter af en e-krone.

E-kroner er ifølge den svenske nationalbank svenske kroner, som enten kan stå på en konto i Riksbanken (kontobaseret) eller kan være gemt lokalt på et kort eller en applikation på mobiltelefonen (værdibaseret).

En værdi-baseret e-krone er i overensstemmelse med lovgivningen, lyder det, men loven skal som nævnt tilpasses et e-krone projekt.

Riksbanken har udarbejdet en rapport om de næste skridt. Læs den her. (PDF)

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (5)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Leif Neland

Er den manglende sporbarhed ikke en af begrundelserne for kryptovalutaer?

Det kan jo hurtigt etableres at lave mobilepay mod konti i nationalbanken.

Så de ønsker at have kortfristede lån fra borgerne i milliardklassen uden at skulle betale renter? Det er jo en god forretningsmodel, kan jeg godt se.

 • 3
 • 1
#2 Chresten Christensen

Er den manglende sporbarhed ikke en af begrundelserne for kryptovalutaer?

Nej transaktionen kan spores på block-chain[ref1], der er andre krypt mønter hvor der er muligt at sløre transaktionerne[ref2]. Det er muligt, at lave mange forskellige betalings systemer, men i den sidste ende kommer det and på, om du ønske fuld råderet, over dine penge, eller det skal være; Staten, banker, eller virksomheder, der skal have denne ret... 1) Hvis pengene står i nationalbanken,bank,virksomhed ; kan der lukkes for konto 2) Hvis de er på en konto på din PC eller mobil; er det kun nødvendig med en forbindelse til internettet, få at kunne bruges.

[ref1]=https://www.google.com/search?&q=bitcoin+tracking+how+to [ref2]=https://en.bitcoinwiki.org/wiki/CryptoNight

 • 3
 • 0
#3 Frithiof Andreas Jensen

Sporbarheden, kombineret med de meget udbredte Svenske gener for Moralisering samt Blindhed for Egen Ekstremisme, vil rimeligt hurtigt forvandle hele Sverige til en kundetilpasset version af Systembolaget.

Et land hvor Ingen kan buge deres digitale penge til at köbe noget Ulovligt, Usundt, Umoralsk, Kränkende eller Unödvendigt. Tilpasset til den Enkelte, for deres Eget Bedste og Folkesundhedens skyld!

Måske nationalbanken inkluderer den feature fordi den generelt mener at "ePenge" er en dårlig ide, men den er nødt til at forslå noget som kan bruges som gennemarbejdet grundlag for at forkaste ideen? Det ville väre meget Svensk.

-- Der findes kryptografisk "sikre" designs helt fra 1990'erne for "ePenge" som er helt anonyme indtil man bruger den samme "mönt" flere gange.

 • 0
 • 0
#4 Peter Rosendahl

Måske rækker min fantasi ikke; men er sporbarhed ikke helt nødvendig for at imødegå hvidvask? I så fald må en centralbank da designe det sådan.

Fint nok, at man ikke kan se om der er brugt penge på sødmælk, cigaretter eller avlsheste. Men transaktionsparterne må man nok skulle have styr på.

 • 1
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere