Svenske kommuner slår i bordet: Kræver Open Office

Ni svenske kommuner stiller håndfaste krav til leverandørerne: Det skal være muligt at benytte andre formater end Microsofts i kommunernes fagsystemer. Herhjemme er der ikke den store kommunale interesse, siger KMD.

En projektgruppe fra ni svenske kommuner har formuleret håndfaste krav til leverandørerne, når det handler om understøttelse af Office-pakker i de kommunale systemer.

I en skrivelse til en række af de største leverandører af it til de svenske kommuner opfordres leverandørerne til at åbne programmerne, så de ikke er tæt knyttet til Microsoft Office.

»Vi oplever en ganske kølig interesse fra deres side om at åbne deres systemer. Mange systemer er i dag "hårdkodet" til Microsofts Office-pakke. Når vi snakker med supporterne hos it-leverandørerne kan vi forstå, at der ikke foregår noget arbejde hverken for at understøtte åbne dokumentformater eller for at kunne åbne uddata i andre programmer Microsofts,« siger it-chef Göran Westerlund fra, it-chef på Alingsås kommun ved den svenske vestkyst, til Computer Sweden.

I projektgruppens brev til leverandørerne slår de ni svenske kommuner fast, at de ved kommende opdateringer vil rejse krav om højere grad af åbenhed og understøttelse af PDF- og ODF-formaterne.

Udviklingschef Mats Feldt fra leverandøren Multidata-Bluegarden har svaret at firmaet har noteret sig en stor interesse for Open Office i den offentlige sektor.

I Danmark oplever projektchef Rolf Sørensen fra KMD ikke, at kommunerne spørger efter understøttelse af Open Office.

»Herhjemme er der ikke mange kommuner, der benytter Openoffice-formater, eller for den sags skyld Microsofts OOXML. Langt det meste er kodet op mod Word,« fortæller han.

Det skyldes, at langt fleste kommuner bruger Word. Men Rolf Sørensen mener ikke, at det er det store problem at skulle integrere mod andre formater, hvis behovet skulle opstå, selvom omstillingen ville kræve noget tid.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (26)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Deleted User

...istedet for KMD, der er monopol-leverandør til dem?

Jeg tvivler ikke på, at KMD-Rolf har fingeren totalt på pulsen hvad angår hvad alle vore kommuners IT-folk og politikere tænker om Alt Det Åbne - det kunne bare være sjovt at få nogle reaktioner fra kommunerne.

Anonymt, naturligvis, så de ikke får ballade når folk fra Monopolet ringer til kommunale chefer.

Mvh.

Mogens

 • 0
 • 0
#2 Thomas Johansen

Om der er efterspørgsel eller ej, er vel ubetydeligt. Man bør vel fra nu af og i fremtiden vel altid sikre sig at der bliver udviklet til åbne standarder til kommunerne. Ellers vil fremtiden altid være bundet til MS.

KMD skal ikke vente på efterspørgslen, al fremtidig udvikling bør og skal understøtte åbne standarder.

 • 0
 • 0
#3 Leif Lodahl

KMD siger at de ikke understøtter ODF og OpenOffice.org fordi der ikke er interesse for det i kommunerne. Rolf Sørensen måler åbenbart 'interesse' ud fra hvad kommunerne har bestilt tidligere. Argumentet, at der herhjemme ikke er mange kommuner der bruger OpenOffice.org, kan altså ikke bruges som argument for at KMD ikke skal understøtte OpenOffice.org. Selvfølgelig har kommunerne ikke taget det i brug. Det er hønen og ægget om igen. KMD har forhindret enhver kommune, der har fået den tanke, i at komme i gang.

KMD har på visse forretningsområder monopol som leverandør til kommunerne. Ved passiv handling er KMD direkte ansvarlig for, at de danske kommuner ikke kan drage nytte af de fordele de måtte se i åbne standarder og open source software.

Jeg vil erindre om, at da Folketinget diskuterede åbne standarder tilbage i 2006/2007, var KMDs officielle svar: 'Vil vil understøtte begge standarder'. Hvis ikke det er at føre Folketingets medlemmer bag lyset, så ved jeg ikke hvad det er.

 • 0
 • 0
#6 Ole Bech

Jo da, interessen for at anvende andre kontorpakker er skam i høj grad til stede. Her fra Roskilde har vi "banket på" hos KMD siden 2004, hvor vi deltog i et projekt under Videnskabsministeriet om netop dette emne. Dengang var KMD ikke klar. Er de blevet det, er det glædeligt, og jeg ser frem til en dialog med KMD om emnet

 • 0
 • 0
#7 Bjorn Thrane

»Herhjemme er der ikke mange kommuner, der benytter Openoffice-formater, eller for den sags skyld Microsofts OOXML. Langt det meste er kodet op mod Word,« fortæller han.

Det skyldes, at langt fleste kommuner bruger Word. Men Rolf Sørensen mener ikke, at det er det store problem at skulle integrere mod andre formater, hvis behovet skulle opstå, selvom omstillingen ville kræve noget tid.

Det tror jeg ikke, at it-chefen i Hanstholm Kommune vil skrive under på. Så vidt jeg husker, blev kommunen i forbindelse med kommunalreformen tvunget til at kassere sin successfulde omlægning til OpenOffice.

De kommuner, som Hanstholm blev slået/tvunget sammen med, havde bundet sig hårdt op til MS-proprietære standarder, som ikke kunne integreres med Hanstholms foretrukne platform.

Hanstholm Kommune var, så vidt jeg husker det, nødt til at købe ny MS-softeware for mere end 500.000,- kr for at kunne være med i det fælles it-miljø.

 • 0
 • 0
#13 Rune Eilertsen

Nemlige at MS programvare er kun 10 til maks 20% af en kommunes software licenser... 10% rabat fra KMDs side ville gøre det samme, som en komplet fravalg af MS produkter... ;-) Dette endda inkluderet OSet til hver PC. Så den voldsomme fokus på MS når det kommer til besparelser er nesten latterlige. De samme som åbner munden bruger gærne en formue i VMware og Citrix, selv om det også i mange tilfælde kunne være sparet bort ? (til dels ved at udnytte MS løsninger man har betalt for, dels andre leverandørers produkter.) (Ikke for at jeg vil anbefale at man fjerner de nævnte produkter... da produkterne er gode, men.. når vi nu taler om penge og licenser.. så er det da vel værdt at have med i budgettet. For en kommune er nok KMD klart den dyreste post, som fylder storparten af software/tjeneste regningen. (Måske i området 70% af totalen.GIS og ESDH software er en anden meget kostbar område som også koster langt mere end MS i kommunerne.)

 • 0
 • 0
#15 Jesper Lund Stocholm Blogger

Jan,

Herhjemme er der ikke den store kommunale interesse, siger Micro$oft Gold Partner KMD.

Aaaah ... "Partner-kortet". Det er aaaaaalt for lang tid siden vi har set det i spil.

Men ... når nu KMD er IBM Business Partner indenfor bla. kategorierne "Sikkerhed" og "IT-optimering" og det er blot indenfor grupperingen "SMB" (og vel sagtens én af de største IBM-partnere herhjemme), hvad gør det så din kommentar til?

... dagens dårligste?

 • 0
 • 0
#16 Jesper Lund Stocholm Blogger

Christian,

Selvfølgelig er det interessant at vide hvad det er der gør det så pokkers kompliceret, ellers kan man jo ikke ændre på tingene - problemet er bare at KMD desværre mange gange fjurmer rundt, så de ved det måske dårligt nok selv.

Muligvis - men Ole Bech virker da ganske fornuftig - det kan være, at han har svaret :o)

Øl?

Jada ... men jeg skrev faktisk til dig i en tidligere tråd og foreslog en dato, men den har du måske overset.

Hvordan passer ugen efter påske dig (og jer andre)?

 • 0
 • 0
#17 Jesper Lund Stocholm Blogger

Leif,

Når I i Symfoni laver integration til fx Lotus Notes fra OOo, hvordan gør I så det? Er det via API'er til OOo eller via Extensions?

Hvis det er API'erne I anvender, er det så dem fra http://api.openoffice.org/ ?

Er der situationer, hvor I konkret går ind og modificerer kildekoden til OOo og kompilerer programmet efterfølgende selv?

 • 0
 • 0
#20 Leif Lodahl

Teknisk foregår det i dag ved at vi i Lotus Notes har nogle Java klasser, som giver feltinformationer til OpenOffice-skabelonen vha. UNO-API'et. Vi har ikke modificeret i OOo overhovedet. Vi benytter pt. et 3. parts produkt (Swing Software), men vil fremover lave vores eget.

Efter min mening vil den bedste løsning fremover være at forretningsapplikationen danner en fil (ODF/OOXML, what ever åben standard). Hvilket program der så griber fat i filen, er (i princippet) uinteressant. Grænsefladerne bør være uafhængige af applikationer.

PS: Jeg er ikke ansat i Symfoni mere ;-(

Leif L.

 • 0
 • 0
#21 Jan Hansen

Aaaah ... "Partner-kortet". Det er aaaaaalt for lang tid siden vi har set det i spil.

Men ... når nu KMD er IBM Business Partner indenfor bla. kategorierne "Sikkerhed" og "IT-optimering" og det er blot indenfor grupperingen "SMB" (og vel sagtens én af de største IBM-partnere herhjemme), hvad gør det så din kommentar til?

Ligitim konstatering af KMD ikke er så uvildige som nogen kommunale IT chefer og journalister lader til at tro. Tak fordi du ydligere uderstøtter min påstand ved at påpege at de også har et tæt samarbejde med IBM.

Jeg er min gode ret til at betvivle KMD's objektivitet når de har indgået strategisk samarbejde med en leverandør af et konkurerende produkt.

At du kalder det "partner-kortet" gør det ikke automatisk til et non-issue.

 • 0
 • 0
#24 Jens Jakob Andersen

Jeg stikker hovedet frem og skriver som privatperson:

http://www.openoffice.org/product/studies.html

http://www.opensourceacademy.gov.uk/osacademy/our_partners/bristol-city-...

I mit hoved er en af vinklerne - hofter vs. licenser.

Kan vi ved at betale licenser til store sw-firmaer, opnå et stort antal højtlønnede arbejdspladser i DK og dermed større skattegevinst end licens-udgifterne - og få råd til flere hofte-operationer?

Eller kan vi ved at bruge OSS få en væsentligt bedre TOI - og dermed få råd til flere hofte-operationer?

Tror at jeg nogen dage ville ønske at der var en Lomborg-lignende tilgang til at analysere hvad bedst-og-billigst betyder set i et samlet ROI-perspektiv - og hvor mange hofte-operationer vi kan få råd til ved den ene vs den anden sw-strategi.

 • 0
 • 0
#25 Jesper Lund Stocholm Blogger

Jan,

Jeg er min gode ret til at betvivle KMD's objektivitet når de har indgået strategisk samarbejde med en leverandør af et konkurerende produkt.

Nemlig - og når KDM så søreme også har et strategisk samarbejde med konkurrentens konkurrent og dennes produkter - som i parentes bemærket er konkurrenter til det "konkurrerende produkt" - er de produkter, der oprindeligt blev efterspurgt understøttelse af, så ringen lissom sluttet, ikk' ?

... eller du mener måske, at det ligefrem gør KMD "dobbelt, anti-objektiv"?

 • 0
 • 0
#26 Jan Hansen

Ja da. KMD bliver da ikke mere uvildig ved at have aftaler med flere leverandører.

En politikker der modtager bestikkelse fra en part bliver da ikke mindre korrupt ved at også at modtage lidt bestikkelse fra en anden part.

Når KMD udtaler sig vil man med rette være i tvivl om det er KMD's egne ord der kommer til udtryk eller de blot agerer sock puppet fra en af deres partnere.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere