Svenske forskere: Digitale valgsystemer er alt for usikre
Skal papir og blyant skiftes ud med computer og software, når nationen går til valg?
Debatten raser i mange lande, også i Danmark, men svenske forskere, der satte sig for at undersøge sikkerheden i de eksisterende systemer, råber nu vagt i gevær. Der var nemlig sikkerhedshuller i alle tre systemer, der blev analyseret.
Det skriver Kungliga Tekniska Högskolan, Sveriges svar på DTU, i en nyhed på hjemmesiden KTH.se.
Kryptografen Douglas Wikström fortæller, hvordan han sammen med en kollega undersøgte to amerikanske systemer, som er i brug til valghandlinger i USA, og et spansk system, som Norge har indkøbt og brugt i mindre skala.
De amerikanske Civitas og Scantegrity er udviklet med hjælp fra nogle af verdens mest anerkendte kryptografer, for eksempel Ronald Rivest fra det kendte tekniske universitet MIT. Men alligevel fandt de svenske forskere sikkerhedshuller, som var så alvorlige, at det kunne påvirke valgets udfald, hvis de blev udnyttet.
Kryptograferne bag de to systemer kunne efterfølgende bekræfte, at sikkerhedshullerne var reelle nok, men kunne også konstatere, at der ikke havde været misbrug. Det var nemlig muligt efterfølgende at analysere valghandlingerne og se, om nogen havde prøvet at bruge sårbarhederne.
Det spanske system fra firmaet Scytl havde ingen åbne huller, men rummede teoretiske svagheder, som undergraver sikkerheden, siger de svenske forskere.
»Jeg forstår ikke, hvordan man kan anvende et elektronisk valgsystem i almindelige valg, uden beviselig sikkerhed,« siger Douglas Wikström til KTH.se.
I Danmark er en forskergruppe på IT-Universitetet i gang med at vurdere sikkerheden i digitale valg. Flere kommuner har ønsket at pensionere papir og blyant og få valgresultatet i hus uden manuel optælling, men staten holder foreløbigt fast i den klassiske, analoge metode og har ikke tilladt digitale valg.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.