Svensk sikkerhedspoliti skal godkende andre myndigheders it-outsourcing

17. januar 2018 kl. 14:552
Svensk sikkerhedspoliti skal godkende andre myndigheders it-outsourcing
Illustration: Säkerhetspolisen.
Efter en it-skandale i sommeren 2017, som var ved at vælte regeringen, vil den svenske justits- og indenrigsminister Morgan Johansson (S) nu sørge for, at svenske borgeres data ikke bliver outsourcet, uden at der er styr på sikkerheden.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Når svenske myndigheder i fremtiden vil outsource væsentlige it-opgaver, skal dette først godkendes af det svenske sikkerhedspoliti, Säkerhetspolisen (Säpo).

Säpo og det svenske forsvar får dermed mulighed for at forhindre andre myndigheder i at sende følsomme data til udlandet, skriver NyTeknik.

»Hvis Säpo eller Forsvaret siger til en anden myndighed, at outsourcing ikke kan lade sig gøre, da den er risikabel for rigets sikkerhed, ja så er det bare at adlyde,« siger justits- og indenrigsminister Morgan Johansson (S) i en tale i byen Sälen i Dalarna, Sverige.

Loven træder i kraft 1. april, og beslutningen er en direkte konsekvens af it-katastrofen i den svenske transportstyrelse, der i sommer næsten tvang statsministeren til at udskrive valg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Her blev følsomme data sendt til udlandet, hvor det risikerede at havne i hænderne på personer, der ikke var sikkerhedsgodkendte - i strid med svensk lov.

Ministerens overordnede mål er at styrke beskyttelsen af landets borgere.

2 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
18. januar 2018 kl. 13:27

Hvilken Dansk institution vil du stole på er i stand til at varetage en sådan opgave på selvstændig manér, og samtidig udføre opgaven tilfredsstillende?

1
18. januar 2018 kl. 12:11

Det kunne være så stor en forbedring hvis vi også fik noget lignende i Danmark - men hvilke politikere vil dog varetage borgernes tegn i stedet for statens?