Svensk politi stormede 18-årig piges lejlighed: Fejlagtigt mistænkt for Logica-hacking

Illustration: Virrage Images/Bigstock
Svensk politi mistænkte en 18-årig pige for at have deltaget i hackerangrebet mod Logica og Nordea. Læs forklaringen på, hvordan de kunne tage fejl.

I foråret 2012 fik den dengang 18-årige Matilda fra Ludvika i Sverige en morgenvækning, hun sent vil glemme.

Klokken fem minutter i syv den forårsmorgen kunne tre politifolk meddele hende, at hun var mistænkt for hacking. Et mistanke, der senere viste sig at være grundløs.

Det fortæller hun i et interview med IDG.se.

»Jeg vågnede ved, at politiet stod ved sengekanten. De viste politiskiltene og sagde, at jeg var mistænkt for dataindtrængning. Jeg var helt chokeret,« siger hun til IDG.se.

Sagen handlede om et hackerangreb mod it-virksomheden Logica, der blandt andet drifter mainframes for Nordea. Historien har tidligere været omtalt flere gange i Version2s spalter.

Læs også: Svensk hacker anklaget for at stjæle 24.200 kroner fra dansk fagforening

Indbruddet var af så alvorlig en karakter, at Matilda, hvis hun havde været skyldig, kunne se frem til flere års fængsel. Politiet beslaglagde hendes computer for at undersøge den for spor.

Der skulle gå flere fortvivlede uger, før Matilda kunne ånde lettet op. Hun var alligevel ikke mistænkt, lød meldingen.

Det var i stedet en 35-årig mand, der boede nogle boligblokke væk fra Matilda. I modsætning til Matilda, der er almindelig computerbruger med Facebook og den slags som primære interesser, rådede den 35-årige over en helt anden udstyrspark derhjemme, skriver IDG.se.

Blandt andet en antenneforstærker på altanen, som gjorde ham i stand til at opsnappe signalet fra trådløse netværk over længere afstande end normalt og koble sig på dem efter at have knækket adgangskoden til dem.

Matilda og flere andre beboere, der fik ransaget deres hjem cirka samtidig, var altså helt og aldeles uskyldige. Men oplevelsen har sat sig sine spor:

»Jeg føler mig ikke længere sikker, når jeg bruger computeren. Nu tænker jeg mere på, hvad jeg siger og gør på nettet, selvom jeg ikke har gjort noget forkert,« siger hun ifølge IDG.se.

Du kan læse hele historien hos IDG.se.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (4)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Mikkel Kruse Johnsen

"Blandt andet en antenneforstærker på altanen, som gjorde ham i stand til at opsnappe signalet fra trådløse netværk over længere afstande end normalt og koble sig på dem efter at have knækket adgangskoden til dem."

Han har sikkert brugt hendes WiFi forbindelse.

  • 9
  • 0
Erik Bruus

De lader ikke til at de efterforskningsfolk har været særlig kløgtige. De burde da kunne regne ud at der er en anden der bruger hendes netværk. Med forskellige spionprogrammer, og lignende samt MAC adresser, så kan man de se hvem der er hvem. Jeg har været med i opklaringen af "snyltere" på WIFI, Det tog ikke lang tid at finde ud af hvem det var. mvh, Erik.

  • 4
  • 0
Allan Astrup Jensen

Jeg håber at den uheldige 18-årige pige får en klækkelig erstatning for den tort hun var udsat for, men det sker nok ikke.
Et vigtigt problem ved identitetstyveri, hacking, udlån af mobil og betalingskort, overvågning og samkøring af datasystemer etc. er at der meget let kan opstå falske anklager om fx skatte/socialt snyd og kriminalitet, som den mistænkte selv skal modbevise (omvendt bevisbyrde). Det er meget ubehageligt at komme ud for sådanne ting. Det kan en kendt fotomodel skrive under på. Her i familien har vi selv prøvet at være udsat for falske anklager sidste år, og det tog måneder og et kæmpe arbejde med hjælp udefra, før myndighederne accepterede at de havde taget fejl. Hvis vi ikke havde kunnet modbevise anklagen, havde det kostet os sortlistning og mindst 50.000 kr.
Dette er meget ubehageligt at komme ud for, og vi må forvente at fejlagtige anklager vil komme til at ske hyppigere, jo mere overvågning. Det mindste ville være at dem der udsættes for falske anklager får tildelt en betydelig økonomisk kompensation fra anklageren. Det burde Folketinget sikre. Sådanne anklager er værre end injurier.
Med den voksende arbejdsløshed og da det er blevet så let at overvåge og samkøre, må vi jo forvente at i 2030 så kontrollerer den ene halvdel af befolkningen den anden halvdel ligesom i DDR før 1989, og alle bliver igen kontrolleret af EU og USA, ligesom Sovjet kontrollerede DDR.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere
IT Company Rank
maximize minimize