Svensk overvågningslov kan ramme Folketinget

25. juni 2008 kl. 14:156
Svensk overvågningslov kan ramme Folketinget
Illustration: Folketinget.
Folketingets it-infrastruktur er i dag hostet hos Telia i Sverige, og det betyder at kommunikationer til og fra Folketinget kommer ind under den nye svenske overvågningslov.
Artiklen er ældre end 30 dage

Når de svenske teleselskaber fra 1. oktober næste år skal stille signaler til rådighed for de svenske efterretningsmyndigheder risikerer det danske Folketing også at komme i overvågningslinjen.

Ifølge Computerworld er en del Folketingets it-infrastruktur hostet hos Telia, der benytter servere i hele Norden og dermed også i Sverige til at fordele trafikken. Netop ved passage ind i Sverige kommer kommunikationen ind under de nye overvågningsmuligheder.

Overfor Computerworld oplyser juridisk chef hos Telia og formand for brancheorganisationen Telekommunikations-industrien Jens Ottesen-Støtt, at selskabet dog endnu ikke har et fuldt overblik over, hvor kundernes kommunikation suser hen.

"Jeg vil ikke afvise, at der kan være grund til, at vi skal lave nogle ting om for at sikre vores kunder," siger Jens Ottesen-Støtt til Computerworld.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Risikoen for, at det danske Folketing kan blive underlagt overvågning fra et andet land, kommer bag på flere politikere på Christiansborg.

Retsordfører for SF Anne Bastrup oplyser over for Computerworld, at hun vil have både Folketingets formand og justitsminister Lene Espersen til at se på problemet og de Radikales Emil Amitzbøll vil have statsminister Anders Fogh Rasmussen til at sikre, at offentlige myndigheder og ministerier ikke bliver overvåget af den svenske efterretningstjenste.

6 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
25. juni 2008 kl. 17:16

haha... det er da på tide at der er nogen der holder lidt øje på med christiansborg!

...Men er det ikke lidt forudroligende at Telia ikke ved hvor deres data bliver sendt hen? jeg kender ikke så meget til large-scale datacentre osv. men det lyder underligt i mine øre.

2
25. juni 2008 kl. 17:44

Ikke at jeg ved det præcist, men der kunne være en mulighed for at datacentre fungere lidt ligesom noget distribueret computing, hvor man faktisk ikke har helt styr på hvor en given udregning lander henne. At det på den måde er transparent data lagring og hentning. Men som sagt så ved jeg intet om det specifikt, så det er blot et gæt.

3
25. juni 2008 kl. 22:41

Helt ærligt! Hvordan kan vores politikere være chokerede? Den nye svenske overvågnings lov ændrer altså ikke ret meget, når vi er på et inter-statsligt niveau. Det var muligt for (bl.a) svenskerne før den nye lov, og det vil også være muligt efter dens ikrafttrædelse. Vores data begynder ikke lige pludselig at flyde gennem Sverige på grund af en lov ændring.

Det er nok muligt at loven giver visse svenske myndigheder lidt mere lov hjemmel til at foretage overvågningen, men helt ærligt.... det danske folketing kan altså ikke basere sin sikkerhed og integritet på at andre nationer ikke gør noget mindre pænt!

4
25. juni 2008 kl. 22:51

Den slags kommunikation som her beskrives bør ihvertfald være krypteret, både før og efter lovændringen. Hvis de ellers kører med en ordentlig kryptering så bør svenskernes snagetrang ikke give noget problem.

5
26. juni 2008 kl. 09:53

" De Radikales Emil Amitzbøll vil have statsminister Anders Fogh Rasmussen til at sikre, at offentlige myndigheder og ministerier ikke bliver overvåget af den svenske efterretningstjenste. "

Det er åbenbart helt fint, for denne folkevalgte, at danske kunder hos f.eks. Telia underlægges overvågning og mulighed for industrispionage.

6
15. juli 2008 kl. 12:19

Det kunne tænkes at Simon Emil netop har os borgere i tankerne men er klar over at det er nemmere at få regeringen i tale hvis han trykker de rette steder.

Bare en tanke...