Svensk overvågning rammer danskere

Danske borgere, der benytter .dk-sider med svensk IP-adresse, har tandlæge eller køber fly­­-rejse i Sverige, vil blive overvåget af det svenske efterretningsvæsen

Bruger du eniro.dk som søgemaskine, køber rejser via mytravel.dk eller prøver at finde tilbudspriser på pricerunner.dk skal du regne med at blive overvåget af den svenske efterretningstjeneste Försvarets radioanstalt, FRA. Selvom siderne hedder .dk, er de nemlig placeret i Sverige og har svensk IP-adresse.

Men selv danske internetbrugere, der ikke surfer forbi en svenskejet hjemmeside risikerer at blive logget af svenskerne.

Med et smalt flertal vedtog Sverige i sidste uge en terrorpakke, der giver det svenske efterretningsvæsen ret til at overvåge indholdet af e-mails og telefonsamtaler uden dommerkendelse.

Med loven får svenskerne ret til at kigge i alle mails og sms?er som danskere sender til svenskere, men også på internettrafik, der blot passerer igennem Sverige.

»Når en hjemmeside er hostet i Sverige, vil internettrafikken alt andet lige ende på svensk grund. Det kan ikke undgås,« siger Thomas Kristmar, chefkonsulent i IT- og Telestyrelsen. Det er Mogens Ritsholm, telechef i TDC enig i.

»Hvis du klikker dig ind på for eksempel eniro.dk, er det sandsynligt, at du havner i Sverige, fordi det er et svensk foretagende,« siger han.

I princippet vil overvågningen af danskere ske hele tiden, fordi al kommunikation skal gemmes som følge af loven. Heri ligger også internettrafik der går igennem Sverige på vej andre steder hen i digitale netværk. Det sker uafbrudt, fordi al internettrafik hopper rundt imellem servere i forskellige lande.

»Som vi har opfattet det, vil al trafik, der passerer eller går i transit igennem Sverige, ses hos FRA, der skal håndtere overvågningen. Det gælder også e-mails, som bliver sendt fra et sted i Danmark til et andet sted i Danmark. Hvis de går igennem Sverige på vejen, kan de potentielt opsnappes af FRA,« fortæller Marcus Adaktusson, der er pressechef i den svenske afdeling af internetudbyderen Telenor.

Han understreger dog, at alle tekniske detaljer omkring, hvordan FRA skal håndtere logningen ikke er på plads endnu.

Selvom man som dansker altså ikke er i nærheden af at klikke sig ind på en svensk hjemmeside, kan internettrafikken gå over Sverige og må dermed overvåges af det svenske efterretningsvæsen.

»Internettrafik mellem to punkter finder den mest optimale vej. Og den optimale vej kan godt være den korteste, men hvis der er forsinkelser på den lige linje, så går den udenom og finder den, hvor der er mindst forsinkelse,« siger Thomas Kristmar, chefkonsulent i IT- og Telestyrelsen.

Hvor tit det sker, er imidlertid umuligt at afgøre. Det kommer an på internetforbindelsens kapacitet, hvornår på dagen man sender, hvor stort det man sender er, hvorfra man sender det og hvortil.

Danske borgeres ret rammes

Men på grund af internettrafikkens natur får den svenske efterretningstjeneste beføjelser til at kigge i danskeres personfølsomme oplysninger, hvis de krydser servere på svensk jord.

»Ud fra et dansk juridisk synspunkt er det problematisk, at en dansk statsborger, der er beskyttet af danske regler, kan blive omfattet af de her næsten totale regler ved at bruge nettet,« vurderer ekspert i overvågningslovgivning, Charlotte Bagger Tranberg fra Aalborg Universitet.

»I min optik ser den svenske lov ud til at være meget i strid med den europæiske menneskerettighedskonventions artikel 8 om privatlivets fred,« siger Charlotte Bagger Tranberg.

Artiklen omfatter en undtagelsesmulighed, hvis det skønnes nødvendigt for et lands sikkerhed.

»Men i forhold til den lov er svenskernes indgreb for vidtgående. Spørgsmålet er, om det er nødvendigt med en konstant overvågning, som svenskerne lægger op til. De ville nok kunne nå de samme resultater ved at foretage konkrete overvågninger,« siger Charlotte Bagger Tranberg.

Virksomheder: Uacceptabel lov

Svenske virksomheder med danske kunder finder den nye lov uacceptabel, både i forhold til private kunder og virksomheder.

»Det er fuldstændigt korrekt, at vores datatrafik går igennem svenske servere. Men vi kommer til at sikre, at 3's danske kunder ikke bliver overvåget af FRA, « siger 3's kommunikationschef, Stine Green Paulsen. Hvordan det konkret skal ske, ved selskabet ikke endnu, men målet kunne muligvis gennemføres ved at ændre 3's opsætning, siger kommunikationschefen.

Det var ikke muligt at få en kommentar fra Försvarets radioanstalt, der skal håndtere den omfattende overvågning. Men Försvarets radioanstalt skal udvides fra 650 ansatte til omkring 900 ansatte og et budget svarende til 448 millioner danske kroner.

Allerede i vinter lå FRA's supercomputer på femtepladsen over verdens største datamaskiner viser en liste fra organisationen top500.org.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (3)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Thomas Alexander Frederiksen

Nogen burde tage den nødvendige sag ved menneskerettighedsdomstolen, helst en der ikke er svensker. Spørgsmålet er om domstolen vil tage en sådan sag, og om nogen der beviseligt jævnligt har trafik der runder Sverige orker den flere år lange og voldsomt dyre juridiske omgang.

  • 0
  • 0
Peter Makholm Blogger

Hvis personfølsomme data bliver sendt uden for dataansvarliges interne netværk i ukrypteret stand, mener jeg der er tale om en klar overtrædelse at persondatalovens §5 stk. 1.

Hvad de svenske myndigheder legalt kan gøre er uden betydning. Det relevante er hvad tredjepart (herunder tilfældige datakabelejere) i praksis kan aflytte.

  • 0
  • 0
Steen Poulsen

Jeg er politisk set helt enig i at det burde ikke være muliget at indføre DDR/Kommunistiske overvågnings tilstande i et vestligt land, Men nu har sverige jo altid været lidt kommunistisk ;-) hø hø - Men altså, det er tosset at politiker "tror" man kan overvåge trafikken, mængden af data bliver så ekstremt store, at det i praksis vil være umuligt at søge den igennem for noget interassant. Der ud over er der fine muligheder for at kryptere trafikken, Mail kan krypteres, Web indhold kan krypteres, Telefoni kan Krypteres, Video og streams kan krypteres. Bare ved lidt omtanke. Ok offentlige Mail center kan pålægges ved lov at give Efteretnings Tjeneste adgang til mails - fysisk - Men det er trodsalt ikke forbudt at sætte sin egen email server op - endnu, og så kan man jo igen "skjule" sin kommunikation for omverdnen. Men problemnet med al den her overvågning, er at den koster det hvide ud af øjene, og værdien er lig nul. Det giver falsk trykhed. Det er sikkerheds messigt (terror) værdiløst. Og egentligt dræber vi os selv ved at terrorisere landets almindelige borger. Vi bliver så fokuseret på elektroniske spor og kommunikation, at vi glemmer at det stadigt er muligt at sende et brev - uåbnet, at man selv kan overbringe et budskab. At man mund til mund kan indkalde til et møde og drøfte did eller dat. UDEN elektroniske spor. Man kan så let som at klø sig bag i, skjule deltagers telefon, ved at "jamme" telefonernes frekvenser. De kan ikke spores, eller lokaliseres, med en lille boks til 1000 kr. Hvis man er "terrorist" er der uanede muligheder for at gemme sig.

Hvis agendaen er at sikre at folk overholder skatte love, sort arbejde, snyd, bedrageri, almindelig kriminalitet - ja børne porno - så kender vi baggrunden, for det politiske ønske, men er det så ikke den debat vi skal have ? Fordi så er formålet jo et helt andet. Har vi ikke lov til et privatliv ? eller er den lige blevet afskaffet med den elektroniske tidsalder ? Jeg tror personligt ikke det ganvner at overvåge. har du nogen sinde prøvet at arbejde i et åbent kontor miljø ? alle overvåger alle. Helt ærligt, det er mega ubehageligt, man tænker konstat på om man gør det rigtige, er effektiv nok, ikke kommer til at surfe på noget som kunne ligne privat o.s.v. Menneskeligt, en ulidelig situation. Nu indføre politiker den samme overvågning i det offentlige rum, OG i det private. Jeg tror det nedbryder folk, det er det de får stress af, det er det de bliver syge af ! Der er samfunds messigt og menneskeligt nedbrydene og ødelæggende for borgerne, derfor skal vi ikke have "BigBrother" samfund ! Kære politiker Fat det ! inden det er for sent.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere