Svensk it-skandale står til at fælde tre ministre

Den svenske opposition har sikret flertal til at gennemføre et såkaldt mistillidsvotum efter potentielt læk af følsomme svenske persondata.

Tre ministre står til at miste deres job i kølvandet på den svenske it-skandale, der brød ud tidligere på måneden.

Det skriver blandt andre den svenske avis Exspressen.

Læs også: Svensk forsvarsminister frasiger sig ansvar for it-skandale

Sveriges statsminister Stefan Löfven kan blive tvunget til at udskrive valg, mener svenske kommentatorer. Illustration: Frankie Fouganthin

Sammen med Sverigedemokraterne har sveriges borgerlige partier flertal for et mistillidsvotum til Anna Johansson, Anders Ygeman og Peter Hultqvist, der bestrider posterne som henholdsvis transportminster, indenrigsminister og forsvarsminster i den socialdemokratiske regering.

»Det her skal have konsekvenser her og nu. De tre ministre har forsømt deres ansvar og det kan have konsekvenser for rigets sikkerhed,« siger Annie Lööf, der er partileder for Centerpartiet.

Læs også: IBM om svensk data-svipser: Vi har ikke tilsvarende problemer i Danmark

Partierne stiller ikke mistillid til statsminister Stefan Löfven, der lige nu holder møde med flere ministre. Ifølge Ekspressens kilder kan Löfven ende med at udskrive valg frem for at fyre sine ministre.

Den svenske efterretningstjeneste Säpo har konkludereret, at den svenske Transportstyrelse har sjusket med følsomme persondata, der blandt andet kan bruges til at finde personer med beskyttede identiteter på svenske sikkerhedsagenter, skriver Ritzau ifølge Politiken.

Læs også: Data-læk af hemmelige identiteter truer svensk regering

Data har været tilgængelig for medarbejdere, der ikke er sikkerhedsgodkendte, i en tjekkisk underafdeling til IBM.

Stefan Löfven udtalte tidligere på ugen, at det potentielle læk har skadet Sverige og dets borgere.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (11)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Martin Olesen

Kan godt være nogle af vores data her i landet pt er "sikre" men det er et fåtal af alle de mange mange forskellige steder/personer som har adgang til denne slags data som kan kaldes "sikre" det ved enhver så denne er en 0 - 0.

Så er der den med at de i Sverige rent faktisk gør noget ved at deres politikere sjusker med data sikkerheden ... 1 - 0 til Sverige :)

 • 6
 • 1
#2 Peter Hansen

Jeg vil nok nærmere sige 1-1. Der vil ske præcis det samme i Danmark som i Sverige, hvis vi oplevede en tilsvarende politisk skandale. Den her sag er ikke meget anderledes end så mange andre politiske skandaler, oppositionen lugter blod og går hårdt efter den siddende regering. En ting er helt sikkert, de har lært absolut ingenting!

 • 4
 • 1
#3 Finn Christensen

En ting er helt sikkert, de har lært absolut ingenting!

Amen.. i år 2017 er uvidenhed ikke en brugbar undskyldning.

Et års tid bag tremme - ubetinget - og med en plet i straffeattesten ville det højne broderlandets datasikkerhed (også herhjemme), men tumlinger bliver maksimalt flyttet til et andet job, hvor de igen kan udleve deres manglende viden og evner.

Konen (Maria Ågren) overtræder vel viden reglerne (lovgivning), flere kontrollerende ministerier er vidende i alt for lang tid - lader stå til - tiden går og alle drøner så som en flok noksakker til den nærmeste håndvask.

Mængden af it-analfabeter der sidder på ansvarlige poster med vitale elektroniske data er en skændsel anno 2017!

Sagen trækkes og trækkes samt offentliggøres først her i agurketiden, så det gør mindst muligt skade på regeringen/ansatte.

Utallige har vidst at denne type data "kommer ud i friheden" til billige og ikke til nogle af "de bedste børn" - de gamle USSR lydstater. Data kan helt enkelt være kopieret uden nogen aner en snus om, at det er sket og af hvem eller hvornår.

Alt fortsætter i morgen og tåbelighederne vil ske igen, fra en helt anden vinkel og af nogle lige så udulige og uansvarlige tumlinger.

 • 2
 • 0
#5 Ib Larsen

Et års tid bag tremme - ubetinget - og med en plet i straffeattesten ville det højne broderlandets datasikkerhed (også herhjemme), men tumlinger bliver maksimalt flyttet til et andet job, hvor de igen kan udleve deres manglende viden og evner.

De vil sikkert påberåbe sig, at deres systemer er så store og komplicerede, og at det er umuligt at sikre sig mod lekager og onde aktører.

 • Det fascinerende er, at det giver os et par ekstra argumenter imod masseovervågning og skærpet ansvar for indehaverne af private internetforbindelser.

 • Staten tolererer sløseri og ligegyldighed, og derfor er det desværre for farligt at overlade den så magtfulde redskaber som masseovervågning.

 • Hvis embedsmænd i det offentlige kan gå fri, og undskylde sig med, at de ikke ved eller forstår bedre, kan man naturligvis heller ikke kræve at indehaverne af private netværk skal påtage sig ansvaret i tilfælde af misbrug.

Så på en måde håber jeg, at sagen bliver en permanent byld, der (ud fra vores synspunkt) kan medvirke til at forgifte tilhængerne af masseovervågning.

 • Vi skal bare pege på Sverige,og tvinge tilhængerne af masseovervågning i defensiven.

Alle argumenter om, at det er fint med masseovervågning hvis blot den bureaukratiseres må naturligvis gentages hver gang, der opstår en ny dataskandale.

Sverige er iøvrigt et af de lande, der har stoppet med deres internetlogning, så forhåbentligt kan denne skandale være vand på modstandernes mølle :-)

 • 3
 • 0
#6 Martin Olesen

Hvad så med eks den her Peter, af hvad jeg ved gjorde man nix og hat ved at man kom til at aflevere stort set alle danskeres sundhedsdata til Kineserne på 2 ukrypterede CD'er...

... Ukrypterede CD'er med sundhedsdata på fem millioner danskere havnede hos kinesisk firma.

Til trods for at CD-skiverne med millioner af danskeres følsomme data ikke var krypteret, har Datatilsynet i sin afgørelse ikke valgt at udtale kritik.

https://www.version2.dk/artikel/anbefalet-brev-gik-galt-ukrypterede-cder... ...

 • 4
 • 0
#7 Finn Thøgersen

Der vil ske præcis det samme i Danmark som i Sverige, hvis vi oplevede en tilsvarende politisk skandale

Tja, at de svenske ministre er Deam Men Walking har nok mere at gøre med at Sverige har en mindretalsregering der aldrig har haft et flertal bag sig men har levet på oppositionens nåde pga den særlige situation efter sidste valg

Hvis de havde et muligtbflertal ville vi nok se forhalingsmanøvrer, forsøg på atbtale sig igennem og "diskrete" møder med støttepartier for at købe støtte og afværge krisen

Ministerstorme handler nu engang om at kunne tælle til 90 (det er vist 175 i Sverige ?)

 • 1
 • 0
#8 Albert Jensen

Problemet i Sverige opstod, fordi den tidligere borgerlige svenske regering besluttede at privatisere driften af de svenske registre. Det gav "fremmed magt" adgang til de svenske personoplysninger. I Danmark skete det samme for 25 år siden, da Datacentralen blev privatiseret og blev til CSC. Siden har USA har haft adgang til alle de centrale danske registre. Blot uden politisk skandale. Men hvem ved. Det kan selvfølgelig være NSA ikke indsamler den slags oplysninger.

 • 5
 • 0
#9 Anne-Marie Krogsbøll

Inden man for entydigt gør nar af Maria Ågren, kan man med fordel læse dagens interessante gennemgang af sagen i Politiken (kræver, så vidt jeg kan se, ikke abonnement på nuværende tidspunkt): http://politiken.dk/udland/art6046107/T%C3%B8r-statsministeren-%C3%A5bne...

Sporadisk orientering om fortrolige oplysninger. Dette gives ikke videre, fordi man bliver bedt om at gå stille med dørene. Samtidig voldsomt pres oppe fra for at få tingene kørt hurtigt igennem.

Grimme sager at læse, for det ligner sikkert det danske landskab - man taber lidt troen på, at det nogensinde bliver anderledes. Men det skal det jo blive.

 • 1
 • 0
#10 Peter Hansen

Hvad så med eks den her Peter, af hvad jeg ved gjorde man nix og hat ved at man kom til at aflevere stort set alle danskeres sundhedsdata til Kineserne på 2 ukrypterede CD'er

Den store forskel på den svenske skandale og den som du henviser til er naturligvis, at den svenske skandale er en politisk skandale. Det tætteste vi kommer på en tilsvarende sag i Danmark er EFI skandalen, men her har stortset hele folketinget haft fingrene nede i skidtet, så ingen tør rører på sig. Det er i grunden ret smart - hvis man nu vil kaste sig ud i fusk og svindel ;-)

 • 3
 • 0
#11 Ib Larsen

Det tætteste vi kommer på en tilsvarende sag i Danmark er EFI skandalen, men her har stortset hele folketinget haft fingrene nede i skidtet, så ingen tør rører på sig. Det er i grunden ret smart - hvis man nu vil kaste sig ud i fusk og svindel ;-)

Ja ret smart, hvis man vil undgå ansvar, og man som politiker er klar over, at man selv risikerer at blive fældet, hvis lovgivningen skærpes.

 • Lidt lige som i Prisoners Dilemma, blot med lidt forvaltningskunst og hullet lovgivning.

Jeg er ikke normalt til konspirationsteorier, men når man igen og igen oplever, hvordan Folketinget altid indfører lovgivning, der skærper kontrollen med svage grupper i samfundet, samtidig med at man altid efterlader huller, der gør det umuligt at placere ansvar hos myndigheder og ansatte, der krænker borgernes datasikkerhed, kan jeg ikke lade være med at tænke, at om ikke andet nogle af disse huller og sløserier dækker over mere end blot inkompetence.

I Danmark bliver embedsmænd selv i alvorlige sager sjældent fyret og retsforfulgt men slipper ofte med påtaler og ender med at blive forflyttet til et andet ministerium.

Måske skulle man lære af denne strategi og altid minde politikerne om, at hvis man på IT-området indfører skærpet ansvar og masseovervågning for den almindelige befolkning, vil det også ramme dem selv samt de ansatte i den offentlige administration ;-)

 • 1
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere