Svensk internetudbyder stopper overvågning efter EU-dom

9. april 2014 kl. 09:133
Svensk internetudbyder stopper overvågning efter EU-dom
Illustration: Bahnhof.se.
Svenske Bahnhof, der holder til i en nedlagt atombunker i Stockholm, har omgående stoppet al logning af internetkunderne, efter EU-domstolen har kendt overvågningen ulovlig.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Næppe havde EU-domstolen afsagt sin dom i sagen om, hvorvidt EU's telelogningsdirektiv er i strid med unionens menneskerettighedskonvention, før den svenske internetudbyder Bahnhof havde stoppet al overvågning af kunderne.

»Bahnhof afbryder al datalagring med omgående virkning. Desuden sletter vi de oplysninger, som allerede er lagret,« udtaler direktør Jon Karlung fra Bahnhof ifølge en pressemeddelelse.

Bahnhof er i forvejen kendt som en lidt excentrisk internetudbyder, som tilbyder hosting i en nedlagt atombunker i Stockholm, der efter firmaets eget udsagn er indrettet på en måde, der ville være en James Bond-skurk værdig. Bahnhof har også lagt hosting-plads til Wikileaks.

Artiklen fortsætter efter annoncen

EU-domstolens afgørelse kan betyde, at alle medlemslandenes telelogning baseret på EU-direktivet ligeledes er ulovlige, men i Danmark er det uvist, hvorvidt det også gælder den danske sessionslogning, som er pålagt internetudbyderne.

Telelogningen har været kritiseret gennem flere år for både at pålægge en unødvendig stor arbejdsbyrde på teleselskaber og internetudbydere og samtidig krænke kundernes privatliv.

»Vi har hele tiden forsøgt at beskytte vores kunders privatliv. Det er utrolig glædeligt, at selveste EU-domstolen nu er kommet frem til samme standpunkt, som vi har haft hele tiden,« udtaler Jon Karlung fra Bahnhof.

3 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
9. april 2014 kl. 17:27

Hvis de ikke gør det for privatlivets skyld, så kan det jo altid gøres for at spare penge. Jeg tvivler på at al den logning kan være billigt for ISP'erne.

1
9. april 2014 kl. 09:35

Man kunne håbe på en lignende reaktion fra danske ISP'er. Hvorfor egentlig vente på politikere, der ikke aner hvordan direktivet er implementeret alligevel?

2
9. april 2014 kl. 09:52

Hvorfor egentlig vente på politikere, der ikke aner hvordan direktivet er implementeret alligevel?

Hørt! Det er ret paradoksalt at det nærmest er et adelsmærke blandt politikere at kende til og afveje økonomiske forhold mens viden om digitalisering betragtes som et nørdet nicheområde som man kan skalte og valte med alt efter hvilken symbolpolitisk dagsorden der lige bliver promoveret af Rigspolitiet eller IT-brancheforeningen...