Svensk hacker anklaget for at stjæle 24.200 kroner fra dansk fagforening

17. april 2013 kl. 14:361
En af stifterne af Pirate Bay er nu på anklagebænken for mainframe-hacking mod Nordea. Her lykkedes det at flytte 24.200 kroner fra en konto, som tilhører en dansk fagforening.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

To mainframes fra IBM bukkede under, da en gruppe svenske hackere gik i gang med et angreb mod Logica og Nordea. De fik trukket store mængder personlige data ud, for eksempel CPR-numre, og fik overført 24.200 kroner fra en dansk bankkonto.

Sådan lyder anklageskriftet mod fire svenskere - herunder en medstifter af fildelingstjenesten Pirate Bay - i retssagen, der begyndte i går. Det skriver amerikanske PC World.

Gottfrid Svartholm Warg er den eneste af de anklagede, som er blevet navngivet, og han er anklaget for at stå bag selve hackingen fra sit skjul i Cambodia i slutningen af juli 2012. Pirate Bay-medstifteren blev nemlig idømt fængsel for copyright-overtrædelser med Pirate Bay, men flyttede til det sydøstasiatiske land for at undgå at ruske tremmer. Her blev han anholdt i september 2012.

Ifølge anklagen fik hackerne adgang til en IBM-mainframe hos Logica, som er it-leverandør til det svenske skattevæsen. Her kunne de derfor finde skatteoplysninger og andre personlige data i store mængder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Banken Nordea blev også hacket, og igen var det en IBM-mainframe med zOS, som blev offer. Her prøvede hackerne - ifølge anklagen - at flytte millioner af kroner fra især danske bankkonti ud til konti i både Sverige og udlandet. Blandt andet var Odense Kommunes bankkonto hos Nordea under angreb. Kun ét af forsøgene lykkedes dog, nemlig tyveriet af 24.200 kroner fra en dansk fagforening.

En af Gottfrid Svartholm Warg’s tidligere partnere i Pirate Bay, Peter Sunde, har brugt sagen til at håne Nordea og IBM.

»Skulle 10 milliarder kroner til IBM ikke kunne stoppe en påstået indtrængen fra en skægget fyr i Asien?« har han skrevet på Twitter, ifølge Metro.se.

De ti milliarder svenske kroner henviser til seneste driftsaftale mellem IBM og Nordea fra 2010, som ifølge Computer Sweden var en kontrakt på det beløb.

1 kommentar.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
18. april 2013 kl. 12:17

De eksempler, vi hidtil har kendt til, har typisk baseret sig på social hacking. Hvis der er tale om et vellykket teknisk indbrud, bør vi høre nærmere.