Svensk Bitcoin-regnecenter udbygger med 20 megawatt på fire uger

Krydsfinér og frisk luft er hovedingredienser i KnCMiners specialiserede datacentre på en nedlagt militærbase i Nordsverige.

Nærmeste nabo er et vandkraftværk, og det er derfra, at det svenske Bitcoin-mining-firma KnCMiner skal hente 20 megawatt til den næste etape af det i forvejen omfattende datacenter, selskabet har opført på en nedlagt militærbase. Og det skal gå stærkt. På blot fire uger skal der være klar til at knuse kryptovalutaalgoritmer, skriver PCWorld.com.

Den ekstremt korte tid fra første gravemaskine til første computer på netværket kan lade sig gøre, fordi KnCMiners systemer har betydeligt andre krav til driftsmiljøer end det typiske datacenter.

Selve hallerne skal blot have et fast gulv og et tag, hvor ventilatorer blæser frisk luft direkte ind i hallen - hvis der da ikke ligefrem er direkte adgang til frisk luft ved ikke at have sat vægge op, så længe det ikke er sæson for sne.

Byggematerialerne omfatter krydsfinér, og rackskabene er erstattet af den slags reoler, man finder i en lagerhal.

Selve computerne er bygget til ét eneste formål, nemlig at regne på de algoritmer, der bruges til at udregne blokke i kryptovalutaer som Bitcoin. Det foregår med specialiserede processorer (ASIC), hvor selskabets nyeste har 5.000 kerner beregnet til at knække Bitcoin-algoritmerne.

Bitcoin og tilsvarende kryptovalutaer er baseret på algoritmer, der har et indbygget voksende krav til regnekraft, der skal til for at finde den næste blok, og derfor har computerne en begrænset levetid i forhold til, hvornår de når at bruge så meget strøm, inden de regner sig frem til den næste blok, at regnearbejdet giver underskud.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (10)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Kenneth Schack Banner

Jeg må erkende bitcoins ikke siger mig meget.. Men det store spørgsmål må vel være om det er at "spilde" strømmen på at "mine" efter bitcoins eller om det giver en positiv for el selskaberne som jo nok vil tjene godt på det? Hvordan med Goldman sachs.. Mon de tjener på bitcoinsnes strømforbrug?

 • 2
 • 1
#3 Benjamin Balder

KnCMiner skal hente 20 megawatt til den næste etape af det i forvejen omfattende datacenter, selskabet har opført på en nedlagt militærbase. Og det skal gå stærkt.

Ja, det skal gå stærkt.... folk sagsøger dem for ikke at levere varen.

I øvrigt har de fået en række meget store investeringer, dvs. oppe i 100 mio. kr. størrelsen... Lugter det ikke lidt af starten på slutningen af Bitcoin som den smukke, decentraliserede ide? Dvs. dem med storkapital kan sætte sig godt og grundigt på fremtidens marked for bitcoins...?

 • 1
 • 1
#4 Lars Jensen

Det er en meget ambitiøs tidsplan. Den holder med ret stor sikkerhed ikke. Det er ikke en lille opgave at få lagt sådan en forsyning ind. Det er simpelthen ikke muligt på 4 uger at få lavet højspændingskabel, transformerstation, koblingsfelter og fordelingsanlæg på den tid. De skal formegentlig også have et nødforsyningsanlæg i samme størrelse. Det er muligt at de er færdige om 4 uger, men så har de været i gang 3 mdr. allerede. Det bliver ikke lavet på 4 uger.

 • 2
 • 0
#6 Nikolaj Sonne

Jeg var deroppe i sommers, der var de også i gang med at bygge til. Hvorvidt det er en ny-ny tilbygning der refereres til skal jeg dog lade være usagt. I deres eksisterende haller (der tidligere har fungeret som helikopter hangarer) har de dog mulighed for at lukke siderne for at undgå snedriver på gulvet). Råbåndet med Sam Cole ligger her https://www.youtube.com/watch?v=RDnA6i6oEvA og selve programmet på DR´s side.

 • 4
 • 0
#7 Bent Jensen

Dvs. dem med storkapital kan sætte sig godt og grundigt på fremtidens marked for bitcoins...?

Nej dette arbejde er en vigtigt ting med BT, som validere de handler der er foretaget. Dem der udføre beregninger får så en lille sum BC for arbejdet. Det er integreret i systemet at det skal blive svære og svære at "høste" BC. Dette er også en del af en naturligt "inflation" men lang historie. Når du ikke ved meget om dette emne, så synes jeg du skulle læse om det, eller se Ding der har lavet et særafsnit om dette. https://www.dr.dk/tv/se/so-ein-ding/so-ein-ding-bitcoin-blockchain

Kan se at Sonne var så pæn ikke at reklamere for sit eget program.

 • 2
 • 0
#8 Simon Shine

Lugter det ikke lidt af starten på slutningen af Bitcoin som den smukke, decentraliserede ide? Dvs. dem med storkapital kan sætte sig godt og grundigt på fremtidens marked for bitcoins...?

Hej Benjamin :)

KnCMiner er én blandt flere af den slags "fabrikker" - den adfærd er komplet forventelig og vil ikke medføre én stor Bitcoin-mine som dækker hele verdens produktion. Det er ikke centraliseringen af maskiner, der har vist sig problematisk, men den virtuelle centralisering af mining pools. Og nej, det markerer ikke slutningen på, men netop udfoldelsen af en smuk, decentraliseret idé.

Bitcoin populariseres i små ryk ad gangen, og hver gang prisen på en Bitcoin stiger som følge, vil det være mere fordelagtigt at mine. At ingen ejer mere end nogle få procent af minedriften attesterer at den del stadig virker.

Storkapitalen sætter sig i stor grad på Bitcoin, idet den første $1 mia. i VC-funding er investeret. Ser man på det globale landskab for finansielle, Blockchain-baserede virksomheder, er det stort set ikke i form af minedrift, som kun er en niche nederst til højre, hvor KnCMiner er endnu en fisk i havet.

På sigt, når gevinsten ved minedrift aftager, vil mængden af interesserede minere falde, da det ikke vil kunne betale sig for alle. Til den tid vil det være meget interessant hvordan minere vil fordele sig. I mellemtiden er netværket transparent, således at eksterne analytikere stadig frit kan konstatere, hvilken grad af centralisering der forekommer.

Hvis Bitcoin var internettet, er vi stadig i slut-halvfemserne. Boomet er kun lige ved at ramme os.

 • 1
 • 0
#9 Benjamin Balder

Hej Simon!

Tak for forklaring og de gode links!!

Hvis Bitcoin var internettet, er vi stadig i slut-halvfemserne. Boomet er kun lige ved at ramme os.

Slut-halvfemserne? Mener du "boblen er lige ved at ramme os" ? :D

 • 3
 • 0
#10 Frithiof Andreas Jensen

Ja, det kan sagtens tage 6-12 måneder at forhandle kontrakten med el-selskabet hvis man behöver en ny transformatorstation i den störrelse.

Der er ganske mange regler og komplicerede "interfaces" involveret.

I praksis betaler man koncessionsejeren på det spändingsniveau man behöver for at bygge, tilslutte og drifte transformatorstationen . Så stiller man selv med netvärket under stationen.

Derfor er der normalt en finansiering der skal handles på plads fordi de färreste lige har 8-10 millioner liggende. Elselskabet skal have omkostningerne däkket, så hvis det er et sted "ude i en skov" bliver betalingsstukturen noget mere aggressiv end hvis det er i et industriområde med mange andre potentielle kunder.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere