Svensk avis: Regeringskvarter i Stockholm kan være aflyttet

En svensk avis har fundet tegn på, at spionudstyr er opstillet i området omkring det svenske parlament. Udstyret kan potentielt bruges til at aflytte mobiltelefoner.

Med den særlige Crypto Phone har den svenske avis Dagens Nyheter fundet tegn på, at der er falske basestationer opstillet i regeringskvarteret i Stockholm. En falsk basestation kan bruges til at aflytte opkald fra og til mobiltelefoner i nærheden. Det skriver Dagens Nyheter selv.

Afsløringen i Dagens Nyheter kommer efter den norske avis Aftenposten kunne afsløre tilsvarende fund i Oslo. Også her har man brugt en Crypto Phone, der kan registrere mistænkelig aktivitet i det mobile netværk.

Læs også: Spionudstyr, der opfanger mobilsignaler, afsløret i Oslos finansdistrikt

Mens telefonen i den svenske test ikke gav udslag i forstæder og forskellige kvarterer i Stockholm, fandt den 42 tilfælde af mistænkelig aktivitet i området omkring Rosenbad, hvor Riksdagen og diverse regeringskontorer – blandt andet udenrigsministeriet – har hjemme. Det er også i Rosenbad-kvarteret, at den svenske statsminister bor og arbejder.

I alle 42 tilfælde indikerede Crypto Phone, at der var tale om en meget høj mistanke – det højeste varslingsniveau i telefonens system. Avisen understreger, at det kræver yderligere undersøgelse, at slå fast, om der virkelig er opsat falske basestationer. En mulig fejlkilde kan være en normal basestation, der er indstillet forkert.

Version2 har i dag kunnet beskrive, hvordan en falsk basestation kan bruges til at aflytte et mobilopkald blandt andet ved at narre telefonen til at koble op til den falske basestation med en ukrypteret 2G-forbindelse.

Læs også: Norsk mobilaflytning: Sådan kan det foregå - også i Danmark

Dagens Nyheter har fremvist resultaterne for svenske SAPO, der svarer til PET i Danmark. Efterretningstjenesten kalder informationen for »interessant« og vil arbejde videre med sagen, men dog ikke afsløre, hvilke skridt SAPO vil tage i efterforskningen.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere