Surface RT til salg i Danmark: Lækker, men sløv tablet

14. februar 2013 kl. 11:0017
Microsofts egen tablet, Surface RT, er nu i butikkerne i Danmark. Version2 har kigget nærmere på Microsofts bud på et alternativ til iPad og Android-tabletter.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Hands-on: Med skarpe kanter og kølig, mørk magnesiumlegering er der ingen risiko for at forveksle Surface RT med en iPad. Microsofts egen tablet kommer til Danmark i dag, og Version2 har taget et hurtig kig på Microsofts største hardwaresatsning siden spilkonsollen Xbox.

Designet er iøjnefaldende. Det ligner ikke umiddelbart noget, der matcher Microsofts anden hardware, så det er ikke en Xbox-tablet, man står med i hænderne. Derimod har Microsoft ønsket at signalere, at der er tale om en tablet, der nedstammer fra pc'en.

Microsoft har dog løst det ganske elegant, selvom der helt sikkert er dem, der vil mene, at det udklappelige støtteben minder lidt for meget om en digital fotoramme. Man kommer imidlertid ikke uden om, at støttebenet er særdeles praktisk i samspil med det næste specielle designelement.

Sammen med Surface RT har Microsoft nemlig lanceret et specielt tastatur, som kan købes i en pakke med Surface RT eller som ekstra tilbehør.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det tynde tastatur ser ikke ud af meget. Det er let, og tasterne klikker ikke, men fungerer ved berøring. En kliklyd fra højttalerne i selve tabletten fungerer dog rigtig godt til at give feedback, når man skriver.

Tastaturet fungerer også som cover til tabletten, og de to kobles sammen med en magnetisk klamme, som giver et tilfredsstillende klik.

Microsoft har også brugt magneter til strømkablet til Surface RT, men den del er knapt så veludført. Kontakterne er meget små, og man skal ofte lirke lidt i stikket for at sikre sig, at det sidder helt rigtigt, hvilket indikeres med en lille hvid lysdiode.

Windows RT er Windows 8 Light

På Version2 har vi testet flere tablets med Windows 8, og én af de største styrker ved dem er den komplette udgave af Windows, som gør brugeren i stand til at køre sine gamle desktop-applikationer fra Windows 7 og tidligere versioner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Surface RT kan kun køre de applikationer, der følger med, og dem, man kan downloade fra den endnu noget begrænsede Windows Store.

Det er på papiret en ret stor begrænsning, men hvis man bruger det meste af sin tid i Microsoft Office, som følger med, eller i en browser, så er Surface RT helt fin. Netop den medfølgende Office er ét af de punkter, hvor Surface RT kan skille sig ud fra de direkte konkurrenter: iPad og Android-tablets.

Navigationen i touch-grænsefladen kræver en lille smule oplæring, fordi Microsoft har valgt at lave en håndfuld nye fagter eller gestures til at bringe de forskellige funktioner og menuer frem. Kommer man fra en iPad, vil det føles markant anderledes og måske endda forvirrende.

Til gengæld betyder det, at applikationerne er designet helt uden vinduespynt, som man ellers kender det fra både desktop- og mobilapplikationer på andre platforme. Men man skal altså lige lære, hvad forskellen er på at stryge fingeren ind fra højre kant af skærmen og at stryge den ind fra venstre kant.

En anelse sløv, men kan multitaske

Surface RT er bygget på mobilhardware. Processoren er af den type, man kender fra mange smartphones og Android-tablets, nemlig en Nvidia Tegra 3.

I forhold til de Atom-baserede Windows 8-tablets, vi har testet, starter applikationer mærkbart langsommere op. Det skulle en kommende patch dog rette op på, hævder Microsoft.

Det er dog kun første gang, man åbner applikationen, eller hvis den har været skjult så længe, at Windows har lagt den i dvale. Men det er nok til, at man lige når at blive utålmodig, når man åbner en ny applikation.

Windows RT er ganske vist en letvægtsudgave af Windows 8, men Surface RT har i det mindste arvet ægte multitasking, selvom det primært kan mærkes i de desktop-applikationer, der følger med, hvor man kan have for eksempel Word og Excel åbent side om side, eller have e-mailklienten i såkaldt 'snapped mode' ved siden af Word.

I familier, hvor enheden skal deles, vil man nok også sætte pris på, at man kan være flere brugere med forskellige kontoer og adgang til sine personlige data.

Samlet vurdering

Alt i alt er det umiddelbare indtryk, at hardwaren er anderledes, men ikke uden en vis maskulin charme, selvom formen er dikteret af funktionen. Windows RT er ikke fuld Windows, men er tilstrækkeligt set i forhold til tilsvarende tablets på markedet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den største svaghed er dog, at udvalget af apps stadig må betegnes som tyndt. Det er meget muligt, at der ifølge Microsoft er 45.000 apps til Windows 8 og Surface RT, men langt størstedelen er ærlig talt noget bras.

Det er ikke anderledes end på andre mobile platforme, men når der samtidig stadig mangler apps til flere danske netbanker, og man ikke kan køre Java og dermed NemID, så bliver Surface RT et kompromis på den front.

Til gengæld får man Office med i købet, og touch-tastaturet gør Surface RT til en enhed, man godt kan bruge til seriøst arbejde. Så Surface RT's styrke er arven fra Windows-pc'en, mens den stadig har en del at indhente i forhold til især mastodonten iPad, når det gælder rollen som legetøj.

Det skal du være opmærksom på:

En Windows-konto er nærmest uundværlig sammen med Windows 8. Vel at mærke ikke bare en lokal bruger, men en bruger til Microsofts online-tjenester.

Har man en webmail-konto hos Hotmail eller Outlook.com, eller et bruger-ID til chattjenesten MSN, så har man allerede et Windows-ID, som kan bruges med Windows 8 og Surface RT.

Et Windows-ID i stedet for en lokal konto gør det muligt at bruge Microsofts Skydrive, som giver syv gigabyte ekstra lagerplads på internettet, der kan bruges til at dele billeder, dokumenter og andre filer både mellem flere Windows-pc'er og med andre brugere.

Windows-ID gør det også muligt at gemme historik, favoritter og andre data fra Internet Explorer mellem forskellige pc'er, og man beholder også det samme skrivebordstema.

Det er også nødvendigt med et Windows-ID, hvis man vil købe applikationer i Windows Store eller musik og film fra Xbox Live, som er integreret i Windows 8.

Med andre ord fungerer Windows-ID i Windows 8 og Windows RT ligesom et Apple ID eller en Google-konto på henholdsvis iOS og Android.

17 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
12
14. februar 2013 kl. 17:04

"medfølgende Office er ét af de punkter, hvor Surface RT kan skille sig ud fra de direkte konkurrenter: iPad og Android-tablets."

Sure thing 3 apps til 65 kr stk er noget der gør en forskel for en dims til flere tusinde kroner...

Win8 touch office integration med sharepoint er en faktisk fordel men samme funktionalitet burde kunne opnås med en WebDAV server dog med lidt mere nørderi og mindre support fra Microsoft... (Kan android integrere med en WebDAV server ? (Ærligt spørsmål)).

Integrere WP8 og Win8 tabletsne i Lync UC platformen ?

Og kunne vi kollektivt blive enige om at tablets er mulige at benytte til arbejde på nær nogle relativt få brugs scenarier.

Ser dem ofte til møder hvor de bruges til note, hurtige check af fakta og meget andet hvor tablet form factoren er langt mindre obstruerede end en bærbar. De integrere i dokumentsystemer (fx flight precheck for piloter) de integrere i lagerstyringssystemer og salgssystemer for sælgere osv osv osv osv.

Så ja lange store rapporter og kæmpestore regneark og udviklingsarbejde er den bærbare eller stationære pc stadig bedst. Men der er mange andre funktionsscenarier for bærbare computere end de funktioner hvor pcen er bedst og det er ikke alle der benytter alle funktioner en pc kan benyttes til og tablet formatet er en god formfactor til mange arb / studie funktioner.

Bare fordi du laver nogen opgaver der er knyttet til PCen eller du personligt foretrækker at lave på PCen betyder det langt fra at ALLE har det på den måde også selv om de arbejder.

15
14. februar 2013 kl. 22:55

"Mon så ikke der rent faktisk er nogen der overvejer hvad de vil bruge maskinen til og her er Office en ganske god ting."

Good point og med pages, numbers og Keynote (der kan indlæse ms office dokumenter via Microsofts eget lib, samt Microsoft licenseret Exchange mail contacts og kalender samt lync appen fra Microsoft så bliver selv en iPad til en ret kapabel office maskine. Helt på niveau med en surface dog med et par hundrede tusinde flere tablet tilpassede apps...

5
14. februar 2013 kl. 12:11

Personligt glæder jeg mig til at få fingrene i en Surface Pro. Jeg er endnu ikke stødt på indikation omkring prisleje, men hvis den følger Surface RT, bliver denne nok desværre lidt dyr.

Men en 64-bit tablet, med 128 GB diskplads, og med en i5-processor lyder interessant, men om min nye tablet bliver en Surface Pro eller en Lenovo Tablet 2 må tiden vise..

6
14. februar 2013 kl. 12:19

Det er jo ikke en tablet, læs selv lige de specs igen langsom, og indse at der er tale om bærbar. Prisen bliver $999 .. Så i jævne danske priser ender den nok i 9000 med moms og told og så mangler du stadig type cover..

8
14. februar 2013 kl. 13:34

Jeg har en eller anden obskur definition der siger at en tablet er en flad dims man tager med på farten til at surfe på, se video, høre musik, spille lidt og andre småting. Jeg har en forventning til en tablet om at den har en høj batterilevetid og ikke vejer særligt meget.

Vis mig nu en Windows 8 Pro "tablet" som bare kommer i nærheden af 10 timers batterilevetid. I praksis, ikke på det Microsoftstemplede papir tak! Jeg tvivler på det nogensinde sker med den indmad, Windows, og mens den stadig vejer under 5kg.

19
28. februar 2013 kl. 08:39

Don't like - don't buy. Hvor svært kan det være? Jeg glæder mig til Surface Pro - OG jeg kalder den en TABLET!

9
14. februar 2013 kl. 13:46

Vis mig nu en Windows 8 Pro "tablet" som bare kommer i nærheden af 10 timers batterilevetid. I praksis, ikke på det Microsoftstemplede papir tak! Jeg tvivler på det nogensinde sker med den indmad, Windows, og mens den stadig vejer under 5kg.

Vi tester lige nu også en Dell Latitude 10 tablet med Windows 8 Pro. Det er Atom Z2760, men man kan skifte batteriet og vælge et udvidet med 4 celler. Det gør den lidt tung, men batteritiden ser fænomenal ud. Laptopmag testede batteritiden til hele 17 timer og 40 minutter:

https://www.laptopmag.com/reviews/tablets/dell-latitude-10.aspx

Og så tung synes jeg heller ikke, den er. Men mere om den i næste uge, hvor jeg kan lave en direkte sammenligning med Surface RT (desværre ikke Pro endnu).

10
14. februar 2013 kl. 14:08

Jeg vil sgu se en 17 timers video eller selv prøve før jeg tror på det... Men i så fald er jeg imponeret.

4
14. februar 2013 kl. 12:06

Sløv tablet..... i forhold til både min iPad og min Acer Iconia er der intet sløvt over den. På alle andre områder end området legetøj er den milevidt forbi de andre. Det eneste jeg har gået og savnet siden slut oktober var det danske tastatur, og det er her heldigvis nu.

3
14. februar 2013 kl. 12:04

I forhold til de Atom-baserede Windows 8-tablets, vi har testet, starter applikationer mærkbart langsommere op. Det skulle en kommende patch dog rette op på, hævder Microsoft.

Yeah right. Nvidia Tegra 3 (40nm ARM Cortex A9) forekommer mig noget gammel/sløv at lægge i en sprit ny tablet. Både Apple (32nm ARMv7s Apple-A6) og Samsung (32nm ARMv7 Cortex-A15) har produkter ude baseret på nyere og hurtigere arkitekturer i form af bl.a. iPhone5 og Nexus 10.

1
14. februar 2013 kl. 11:51

Kan man bruge ens skypekonto? Nu hvor MS har købt skype, og ellers slagtet det, sådan ret UI mæssigt (I Linux udgaven kan man stadig gruppere kontakter og se flere grupper, ligesom man kan i MSN, men det er åbenbart kun nødvendigt at bruge en gruppe ad gangen i Windows).

2
14. februar 2013 kl. 12:00

Du kan linke din Skype konto til din live konto, og på den måde logge ind på Skype med din live konto, og stadig have dine kontakter der, men du kan ikke logge ind på Windows med din Skype konto. det skal være en live konto :) (Det virkede ikke sidste jeg prøvede i hvert fald..)