Hands-on: Med skarpe kanter og kølig, mørk magnesiumlegering er der ingen risiko for at forveksle Surface RT med en iPad. Microsofts egen tablet kommer til Danmark i dag, og Version2 har taget et hurtig kig på Microsofts største hardwaresatsning siden spilkonsollen Xbox.
Designet er iøjnefaldende. Det ligner ikke umiddelbart noget, der matcher Microsofts anden hardware, så det er ikke en Xbox-tablet, man står med i hænderne. Derimod har Microsoft ønsket at signalere, at der er tale om en tablet, der nedstammer fra pc'en.
Microsoft har dog løst det ganske elegant, selvom der helt sikkert er dem, der vil mene, at det udklappelige støtteben minder lidt for meget om en digital fotoramme. Man kommer imidlertid ikke uden om, at støttebenet er særdeles praktisk i samspil med det næste specielle designelement.
Sammen med Surface RT har Microsoft nemlig lanceret et specielt tastatur, som kan købes i en pakke med Surface RT eller som ekstra tilbehør.
Det tynde tastatur ser ikke ud af meget. Det er let, og tasterne klikker ikke, men fungerer ved berøring. En kliklyd fra højttalerne i selve tabletten fungerer dog rigtig godt til at give feedback, når man skriver.
Tastaturet fungerer også som cover til tabletten, og de to kobles sammen med en magnetisk klamme, som giver et tilfredsstillende klik.
Microsoft har også brugt magneter til strømkablet til Surface RT, men den del er knapt så veludført. Kontakterne er meget små, og man skal ofte lirke lidt i stikket for at sikre sig, at det sidder helt rigtigt, hvilket indikeres med en lille hvid lysdiode.
Windows RT er Windows 8 Light
På Version2 har vi testet flere tablets med Windows 8, og én af de største styrker ved dem er den komplette udgave af Windows, som gør brugeren i stand til at køre sine gamle desktop-applikationer fra Windows 7 og tidligere versioner.
Surface RT kan kun køre de applikationer, der følger med, og dem, man kan downloade fra den endnu noget begrænsede Windows Store.
Det er på papiret en ret stor begrænsning, men hvis man bruger det meste af sin tid i Microsoft Office, som følger med, eller i en browser, så er Surface RT helt fin. Netop den medfølgende Office er ét af de punkter, hvor Surface RT kan skille sig ud fra de direkte konkurrenter: iPad og Android-tablets.
Navigationen i touch-grænsefladen kræver en lille smule oplæring, fordi Microsoft har valgt at lave en håndfuld nye fagter eller gestures til at bringe de forskellige funktioner og menuer frem. Kommer man fra en iPad, vil det føles markant anderledes og måske endda forvirrende.
Til gengæld betyder det, at applikationerne er designet helt uden vinduespynt, som man ellers kender det fra både desktop- og mobilapplikationer på andre platforme. Men man skal altså lige lære, hvad forskellen er på at stryge fingeren ind fra højre kant af skærmen og at stryge den ind fra venstre kant.
En anelse sløv, men kan multitaske
Surface RT er bygget på mobilhardware. Processoren er af den type, man kender fra mange smartphones og Android-tablets, nemlig en Nvidia Tegra 3.
I forhold til de Atom-baserede Windows 8-tablets, vi har testet, starter applikationer mærkbart langsommere op. Det skulle en kommende patch dog rette op på, hævder Microsoft.
Det er dog kun første gang, man åbner applikationen, eller hvis den har været skjult så længe, at Windows har lagt den i dvale. Men det er nok til, at man lige når at blive utålmodig, når man åbner en ny applikation.
Windows RT er ganske vist en letvægtsudgave af Windows 8, men Surface RT har i det mindste arvet ægte multitasking, selvom det primært kan mærkes i de desktop-applikationer, der følger med, hvor man kan have for eksempel Word og Excel åbent side om side, eller have e-mailklienten i såkaldt 'snapped mode' ved siden af Word.
I familier, hvor enheden skal deles, vil man nok også sætte pris på, at man kan være flere brugere med forskellige kontoer og adgang til sine personlige data.
Samlet vurdering
Alt i alt er det umiddelbare indtryk, at hardwaren er anderledes, men ikke uden en vis maskulin charme, selvom formen er dikteret af funktionen. Windows RT er ikke fuld Windows, men er tilstrækkeligt set i forhold til tilsvarende tablets på markedet.
Den største svaghed er dog, at udvalget af apps stadig må betegnes som tyndt. Det er meget muligt, at der ifølge Microsoft er 45.000 apps til Windows 8 og Surface RT, men langt størstedelen er ærlig talt noget bras.
Det er ikke anderledes end på andre mobile platforme, men når der samtidig stadig mangler apps til flere danske netbanker, og man ikke kan køre Java og dermed NemID, så bliver Surface RT et kompromis på den front.
Til gengæld får man Office med i købet, og touch-tastaturet gør Surface RT til en enhed, man godt kan bruge til seriøst arbejde. Så Surface RT's styrke er arven fra Windows-pc'en, mens den stadig har en del at indhente i forhold til især mastodonten iPad, når det gælder rollen som legetøj.
Det skal du være opmærksom på:
En Windows-konto er nærmest uundværlig sammen med Windows 8. Vel at mærke ikke bare en lokal bruger, men en bruger til Microsofts online-tjenester.
Har man en webmail-konto hos Hotmail eller Outlook.com, eller et bruger-ID til chattjenesten MSN, så har man allerede et Windows-ID, som kan bruges med Windows 8 og Surface RT.
Et Windows-ID i stedet for en lokal konto gør det muligt at bruge Microsofts Skydrive, som giver syv gigabyte ekstra lagerplads på internettet, der kan bruges til at dele billeder, dokumenter og andre filer både mellem flere Windows-pc'er og med andre brugere.
Windows-ID gør det også muligt at gemme historik, favoritter og andre data fra Internet Explorer mellem forskellige pc'er, og man beholder også det samme skrivebordstema.
Det er også nødvendigt med et Windows-ID, hvis man vil købe applikationer i Windows Store eller musik og film fra Xbox Live, som er integreret i Windows 8.
Med andre ord fungerer Windows-ID i Windows 8 og Windows RT ligesom et Apple ID eller en Google-konto på henholdsvis iOS og Android.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.