Anmeldelse: Surface Pro 2 fungerer bedre til arbejde end fornøjelse

Anden generation af Microsofts tablet, bærbare eller midt imellem - Surface Pro 2 - er let at tage med i tasken og lynhurtig.
Illustration: Jesper Stein Sandal

Microsoft lancerede i oktober den nye generation af selskabets første pc, Surface Pro, og slog dermed en fed streg under, at Surface-eventyret ikke bare var et los bagi til pc-producenterne, hvor visse af dem tøvede med at udvise begejstring for Windows 8.

Version2 har testet Surface Pro 2 i daglig brug gennem en måned, og det allerstørste problem med Microsofts enhed er, hvad den skal kategoriseres som.

Læs også: Surface Pro 2 er landet: "Det er ikke en tablet"

Hvis man mener, at en tablet er sådan en enhed, som Apple definerede det med iPad, så er Surface Pro 2 en ret klodset tablet. Den er tung, har et skærmformat, som kun er egnet til horisontal visning, og batteritiden på 7-8 timer er ikke imponerende.

Men Surface Pro 2 er heller ikke rigtigt en bærbar pc. For det første er den med sin 10-tommer skærm i den absolut lille ende af skalaen. For det andet er formgivningen væsentligt anderledes.

Realiteten er, at Surface Pro 2 opfylder lidt af begge verdener, uden at mestre nogen af dem. Men det kan faktisk være ganske godt.

Illustration: Jesper Stein Sandal

Tager du Surface Pro 2 med på en rejse, til konference eller blot skal have den med dig overalt, så får du med 907 gram en vægt, som stort set ingen bærbare pc'er kan hamle op med. Alligevel får du en pc med USB-port, som du kan bruge til at tilslutte mus eller en USB-stick.

Du får også en Intel Core i5-processor, som sagtens kan køre masser af faneblade i en browser og almindelige kontorprogrammer. Vi kørte Futuremark PCMark 8 Work-testen på Surface Pro 2 og fik en værdi på 4.043. Det er omtrent samme niveau som den bærbare pc med Intel Core i3-2350M processor, vi benytter til sammenligning.

Ifølge Microsoft skulle du endda kunne spille på Surface Pro 2, men i en absolut uvidenskabelig test crashede Civilization V to gange, da vi forsøgte at spille. Formentligt på grund af overophedning. Spil vil også være noget, der går alvorligt ud over batteritiden.

Microsoft har ændret kølesystemet i forhold til første generation. Surface Pro 2 bliver ikke rigtig varm under normal brug, men Civilization V fik køleren til at køre på maksimum. Vi testede blot ét spil, men man skal ikke købe en Surface Pro 2 og forvente at bruge den til spil, som kræver noget særligt af processoren.

Læs også: Efter 6 måneder med Surface: Her er ønskelisten til 2'eren

Illustration: Jesper Stein Sandal

Men vi kan opremse specifikationer og diskutere benchmarks fra nu og til Moores lov løber panden mod kvantefysikkens mur. Det altafgørende spørgsmål er: Hvorfor skulle man vælge en Surface Pro 2?

Som laptop er den bogstaveligt talt lidt vakkelvorn. Man kan sidde med den på skødet, men den er så lille, at man skal holde benene samlet og lårene tæt på vandret. Det har hjulpet, at støttebenet nu har en ekstra indstilling, som giver enheden et bredere fodfæste og lidt lavere tyngdepunkt.

Det er ikke lige så godt som det, man ville opnå med en let 11-tommer bærbar. Til gengæld er det godt, at man har en touchskærm i netop dette scenarie, fordi det er svært at komme til en trackpad, når man sidder med en lille bærbar på skødet. Det er især problematisk i flysæder. Især scrolling på hjemmesider eller i dokumenter er meget lettere med en touchskærm.

Som tablet har Surface-familien én stor svaghed. Det er ikke udvalget af applikationer, for det er ikke en tablet, som henvender sig til dem, der vil have en tablet for at kunne køre den nyeste iOS-applikation. Derimod ligger svagheden i skærmformatet, som vi tidligere har påpeget i anmeldelsen af den første generation af Surface.

Surface Pro 2 er tungere og større end almindelige, moderne tablets. Skærmen er desuden i 16:9, og den kombination gør, at det virker akavet at bruge den i portrætvisning, altså på højkant. Det er problematisk, når man vil læse PDF'er.

Til gengæld spilder man ingen skærmplads, hvis man vil se tv i fuld HD 16:9-format på sin Surface Pro 2. Der kan man imidlertid løbe ind i et andet problem. Ligesom forgængeren er Surface Pro 2 udstyret med en mini-Displayport, men den skrå kant på enheden betyder, at man skal bruge en særlig adapter (eller snitte sin egen) for at få stikket til at sidde ordentligt.

Vi havde fået en adapter for mini-Displayport til HDMI med til Surface Pro fra Microsoft, men den havde også problemer med at holde en stabil forbindelse, især hvis man flyttede på tabletten. Med Windows 8.1, som er styresystemet i Surface Pro 2, har Microsoft fået understøttelse for Miracast-standarden, men få tv understøtter den, og udvalget af modtagere er begrænset i forhold til almindelig DLNA eller Airplay.

Som tablet i bredformat fungerer Surface Pro 2 til gengæld fint. Det er rart at sidde med en tablet med ægte multitasking og med rigeligt hukommelse og processorkraft, hvor man ikke skal tænke på at skifte til en app, men kan lave stort set alt i browseren. Det er også rart at have et cover med et tastatur og en touchpad lige ved hånden til hjemmesider, der ikke fungerer ordentligt med touch.

Illustration: Jesper Stein Sandal

I det hele taget er et tastatur-cover et absolut must, hvis man vil købe en Surface Pro 2. Uden tastaturet har man blot en hurtig tablet, men hvor Windows-delen er handikappet af de manglende input-muligheder. Der er grænser for, hvor meget man kan udelukkende med touch i Windows 8.1.

Og det er i Windows-delen, at Surface Pro 2 virkelig viser, hvorfor den kan være pengene værd. Det giver en helt anden værdi at kunne sætte enheden på et bord, folde tastaturet ud, og hvis man har lyst, sætte en mus i USB-porten, hvorefter man kan arbejde fuldstændigt som ved en normal pc.

Mange vil hævde, at det kan de også på en ren tablet, men der er ingen af de mobilbaserede tablets, som kan trække samme antal åbne faneblade i flere browsere på samme tid, og samtidig køre kontorprogrammer, lidt billedbehandling og måske endda rette lidt kode i Visual Studio.

Selvfølgelig er der grænser for, hvad man kan, og her er det især skærmstørrelsen, som sætter en stopper for morskaben. Som standard er Surface Pro 2 sat til at forstørre tekst og visse andre elementer i Windows, og det virker for det meste fint, men det er klart, at for eksempel Visual Studio gør sig bedre på en større skærm.

Illustration: Jesper Stein Sandal

Ligesom til den første udgave af Surface Pro, følger der en stylus eller pen med, som fungerer som digitizer sammen med skærmen. Den er ikke et godt alternativ til almindelig touch-navigation, men kan være et fint tilbehør for dem, der har brug for at tegne eller mere præcis interaktion, end pegefingeren kan klare.

Muligheden for at køre den fulde Microsoft Office-pakke, være på netværket og tilgå filservere og printere, tilslutte USB-enheder, fuld adgang til filsystemet og at kunne køre flere programmer samtidig uden mobilenhedernes begrænsninger, er dét, der kan gøre Surface Pro 2 interessant.

Den er et glimrende arbejdsredskab i kraft af sin kompakte størrelse og lave vægt. Det har hjulpet, at batteritiden er forbedret, og det nye tastatur med baggrundsoplyste taster er også et klart plus.

Det er stadig ikke et direkte alternativ til en iPad, men det kan være en bedre løsning at få en Surface Pro til at fungere som tablet, end at få en iPad til at fungere som en bærbar pc.

De enheder, som Surface Pro 2 skal konkurrere direkte med, er dog ikke iPad, men derimod de øvrige kompakte Windows-baserede bærbare pc'er med touchskærme. I den sammenligning er Surface Pro 2 en anelse bagud på batteritid og på antallet af arbejdsstillinger, den kan bruges i. Til gengæld fungerer den bedre som tablet, end de øvrige hybrid-modeller på markedet.

Specifikationer: 10,6 tommer skærm med 1920 x 1080 pixels (208 ppi). Intel Haswell Core i5-4200U-processor på 1,6 gigahertz, Intel HD Graphics 4400, 4 eller 8 gigabyte RAM, MicroSD-kort til at udvide lagerpladsen. 13,5 millimeter tyk og 907 gram tung - uden tastatur.

Surface Pro 2 koster 6.999, 7.799 eller 9.999 kroner med henholdsvis 64, 128 eller 256 gigabyte lagerplads. Dertil kommer køb af tastatur - Microsofts egne Touch Cover 2 og Type Cover 2 koster 949 kroner og 1.029 kroner.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (15)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Chris Bagge

Den vejer næsten et kilo, og skærmen er på 10 tommer. Hvis man nu ikke vil ha' en tablet (Ipad) men noget der er mere computer, hvad så med en MacBook Air 11". Prisen er ca. den samme. Vægten er det også. Maskinen kører fint Windows, hvis man vil det.

 • 9
 • 2
#2 Jesper Ørsted

Surface Pro 2 er ingen af delene.Prøv at sid med den i skødet med tastatur på, det kan ikke være nogen fornøjelse! SP2 planter sig solidt mellem to stole: Bærebare computer og tablet PC, den er ingen af delene særligt godt. Af en tablet er den for tung og dyr. Af en bærebar er den ergonomisk for uanvendelig og ydelsen er ringe.

 • 11
 • 3
#5 Morten Andersen

Ifølge Microsoft skulle du endda kunne spille på Surface Pro 2, men i en absolut uvidenskabelig test crashede Civilization V to gange, da vi forsøgte at spille. Formentligt på grund af overophedning.

Man må da ikke håbe det er årsagen for så er det da dårligt designet.

 • 5
 • 0
#6 Svend Eriksen

Den vejer næsten et kilo, og skærmen er på 10 tommer. Hvis man nu ikke vil ha' en tablet (Ipad) men noget der er mere computer, hvad så med en MacBook Air 11". Prisen er ca. den samme. Vægten er det også. Maskinen kører fint Windows, hvis man vil det.

Jeg har lige fået en Surface Pro2 som arbejdscomputer, og jeg købte netop den fremfor f.eks. en Macbook Air (eller tilsvarende lille let Windows laptop) fordi den er meget mere alsidig.

Den vejer knap et kilo, ja, men den har touch, kan bruges som tablet, og har en mindre skærm end en Air. Når jeg sidder i toget så vil jeg hellere sidde med en 10" end en større på 11 eller 13". Og når jeg sidder i toget, så flipper jeg også tit keyboardet om, så jeg kan sidde og læse med min Surface som tablet. Og der kan man ikke undvære touch.

Der er ingen tvivl om, at Surface Pro 2 ikke er for alle, men den er perfekt for mig netop fordi den kan bruges både som tablet og laptop.

 • 3
 • 3
#7 Svend Eriksen

Hvorfor kan den så ikke spille spil, det plejer lynhurtige PC at kunne ?

Jeg prøvede at installere Skyrim på min med blandede forventninger. Den kan faktisk godt trække det, men absolut ikke med 'High' indstillinger. Jeg tror, det er grafikkortet (Intel HD Graphics 4400) som ikke kan klare presset.

Jeg har ikke prøvet Civ, men det kan være jeg skal gøre det og se om min også crasher.

 • 3
 • 0
#8 Jacob Smedegård

Jeg stod og skulle vælge mellem at købe en Ipad Air eller en Surface Pro 2 og der er ingen tvivl; Det er to maskiner til vidt forskellige behov.

Har du brug for noget du bare kan ligge og læse på i sengen, så køb for guds skyld en iPad, med mindre at du tidligere læste på stentavler, da SP2 vejer alt for meget til at holde i én hånd i længere tid. Mit primære behov var dog noget jeg kunne sidde og tegne på, tage noter med, samt bruge til lidt arbejde og fritidskodning ved siden af. Til de behov er SP2 fantastisk. Photoshop kører som en drøm. Git, SVN, VS kører bare og med alle programmerne kan man virkelig mærke at dette er en Ultabook i tablet design og med 8GB ram. Metro har nu også været et behageligt selskab på SP2 og PDF læsningen har ikke været det store problem da de fleste artikler jeg har læst har været spaltede. Jeg er enig i at SP2 sætter sig mellem to stole, men jeg synes det er det rigtige sted de har sat sig i forhold til mine behov. Der er rigeligt med kraft i maskinen, men samtidig kan batteriet holde en hel dag, og jeg kan sætte mig i sofaen og browse/streame/spille hvad end jeg har lyst til. World Of Warcraft kører i øvrigt fint, men har forfærdelig (ingen) touch support.

 • 4
 • 1
#10 Thomas Andersen

Hvad i al verden er det da for noget sludder?? Du har da vist ikke prøvet en, men taler af rent had til Microsoft.

Prøv at sid med den i skødet med tastatur på, det kan ikke være nogen fornøjelse.

Man kan SAGTENS side med den i skødet med tastatur på. Det føles nøjagtigt som en alm bærbar.

Af en tablet er den for tung og dyr

Ja den er tung, men tilgengæld har den indbygget fod. Hvilket faktisk gør den meget brugbar som tablet, da man tit mangler en måde at sætte tableten når man spiller, ser online tv, film eller andet.

Dyr?? Nej!! iPad Air 64 GB = 5099,- MacBook Pro = 8199,- (for den mindste) ialt 13298,-

Surface Pro 2 64GB = 6999,- Type cover 2 = 999,- ialt 7998,-

Af en bærebar er den ergonomisk for uanvendelig og ydelsen er ringe.

Ergonomisk er den præcis som alle andre bærbare. Hastighedsmæssigt ligger den i top 5%, og kan trække spil som Battlefield 4.

 • 1
 • 7
#11 Jacob Smedegård

Hvorfor er min post blevet "Down voted"? Har jeg glemt noget, eller stemmer vi bare ideologisk?

Det eneste jeg lige kan komme i tanke om er at SP2 lider af et lidt grimt problem som også kan ses på et af billederne i artiklen. Opladeren har det med at lave ridser i kanten omkring power connectoren. Det er ikke i orden når jeg har betalt 10.000kr for maskinen, men trods alt en detalje.

 • 3
 • 0
#12 Geo Jensen

Hvorfor er min post blevet "Down voted"? Har jeg glemt noget, eller stemmer vi bare ideologisk?

Jeg vil gerne indrømme at jeg er én af dem (c:

Pga. din retorik: "Hvad i al verden er det da for noget sludder?? Du har da vist ikke prøvet en, men taler af rent had til Microsoft."

Microsoft siger jo også selv at den er mere til arbejdsbrug end en ala "iPad/Android tablet". At Steve Ballmer er blevet fyret er jo også et signal om at seneste produkter er af tvivlsom relevans.

At du ikke har plads til andre meninger er ikke ensbetydende med at vi andre hader det du brænder for.

Og så læser jeg dig som en reklamesøjle for Microsoft som forsøger at fjerne stanken fra lorten.

Personligt hader jeg ikke MS men jeg har meget svært ved Metro UI'et i Windows 8.x og mener at MS har forplumret Window desktop OS'et, og en god forretning, ved at blande Metro og Desktop sammen.

 • 3
 • 1
#14 Michael Pedersen

Civ V var også det første spil jeg prøvede, og jeg havde også problemer. Det har imidlertid ikke noget med overophedning at gøre. En hurtig søgning på internettet giver følgende fix: http://surfaceprotips.com/civilization-v-on-surface-pro/ (full disclosure: jeg har ikke selv prøvet dette fix).

XCOM og War Thunder kører fint for mig, og Speluky med en ps3 controller er super cool. Gælder mig til at prøve det over atlanten. Ærgerligt at anmelderen fik sin fordom bekræftet ved et tilfælde. Efter min mening har Surface Pro 2 et temmeligt stort (og unikt) potentiale som underholdningsmaskine, så længe det ikke er det eneste man køber den for.

 • 3
 • 0
#16 Thomas Andersen

Hvorfor er min post blevet "Down voted"? Har jeg glemt noget, eller stemmer vi bare ideologisk?

Sådan er det her på v2. Der sidder nogle og downvoter af ren og skær ideologi (gætter jeg, de modargumentere i hvert fald ikke). Bare ignorere det. Du skal heller ikke tage dig af du ikke får upvotes. Personligt er det meget sjældent jeg voter uanset om jeg er enig eller uenig.

Det eneste jeg lige kan komme i tanke om er at SP2 lider af et lidt grimt problem som også kan ses på et af billederne i artiklen. Opladeren har det med at lave ridser i kanten omkring power connectoren. Det er ikke i orden når jeg har betalt 10.000kr for maskinen, men trods alt en detalje.

Hel enig. Strømstikket er virkeligt dumt. Så vidt jeg ved har mange MacBooks et lignende (irriterende) system. Et godt gammeldags stik havde været meget bedre.

 • 3
 • 3
Log ind eller Opret konto for at kommentere