Surface Pro 2 er landet: "Det er ikke en tablet"

22. oktober 2013 kl. 06:2915
Anden generation af Surface-familien byder på større hastighed og bedre batteritid. Men Microsoft insisterer på, at det ikke er en tablet.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Trods skuffende salgstal for den første Surface RT har Microsoft ikke tænkt sig at opgive kampen om tablet-markedet lige foreløbig. Anden generation af Surface-familien er nu landet i de danske butikker, og begge versioner har fået en række væsentlige opgraderinger.

Surface-familiens nye generation består af to enheder, Surface 2 og Surface Pro 2. Den første er baseret på Windows RT 8.1 og en ARM-processor, mens den anden er den fulde Windows 8.1 Pro og en Intel Core i5-processor.

Derfor skal man heller ikke sammenligne Surface Pro 2 med en tablet som Apples iPad, mener Microsoft.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Det er en komplet pc i tabletform, ikke en tablet. Den første Surface Pro var faktisk den bedst sælgende pc i sin prisklasse,« sagde produktchef for Surface Jesper Green Frost fra Microsoft Danmark på et pressemøde, hvor de nye Surface-modeller blev vist frem.

Den væsentligste ændring i indmaden i Surface Pro 2 er den nye generation af Intels processor, som er fra Haswell-serien. Den giver lidt mere ydelse end forgængeren og især lidt ekstra kraft på grafiksiden, og strømforbruget er forbedret, og det skal rette op på et af de største kritikpunkter ved den første Surface Pro.

»Vi er gået fra fire og en halv times batteri i den første til syv timer. Samtidig er Surface Pro 2 hurtigere end 95 procent af ultrabooks på markedet,« sagde Jesper Green Frost.

Med ultrabooks mener Microsoft dog i dette tilfælde ikke Intels konkrete specifikation for Ultrabooks, men derimod den bredere kategori af ultralette bærbare enheder.

Mens en batteritid på syv timer, som ifølge Microsoft måles ved konstant streaming, er en klar forbedring og er udmærket i dén kategori af pc'er, især i forhold til Surface Pro 2's lave vægt, så er det ikke et punkt, hvor Microsoft glimrer ifølge visse test.

Version2-læser Kasper Grubbe henviser til et blogindlæg om en test fra Anandtech, hvor Windows-baserede enheder generelt klarer sig ringere end eksempelvis Apples Mac OS X på tilsvarende hardware.

»Vi har fået forbedringer i selve hardwaren, men der er også sket forbedringer i softwaren. Vi har skabt nogle drastiske forbedringer i ydelsen, så det, man oplever på skærmen er forbedret,« lød svaret fra Jesper Green Frost.

Testen fra Anandtech dækker over konstant websurfing via wifi med lysstyrken på skærmen skruet ned, som kan give systemer med lavere hvileforbrug en fordel.

Ifølge Microsoft har man med Surface Pro 2 altså valgt at fokusere mere på at give pc-ydelse i forbindelse med eksempelvis multitasking. Desuden påpeger Microsoft, at batteritiden også kan afhænge meget af, hvilke applikationer man har installeret.

Processoren i Surface Pro 2 er Intel Core i5-4200U med en clockfrekvens på 1,6 gigahertz, som også kan findes i ultralette bærbare pc'er fra flere producenter.

Ifølge Microsoft betyder den nye indmad sammen med Windows 8.1, at Surface Pro 2 ikke skulle blive lige så varm, som den første generation kunne blive, når processoren blev sat på overarbejde.

På hardwaresiden har Surface Pro 2 dog også fået et par andre forbedringer, heriblandt bedre kameraer som nu er på henholdsvis fem og tre megapixel. Skærmen er stadig standard fuld HD, men fremstillingsprocessen er ændret, så der skulle være færre reflekser især i direkte sollys.

Selve udseendet af Surface Pro 2 er uændret, men den særlige støttefod, som kan slås ud, har nu fået to trin, som blandt andet skulle gøre det lettere at arbejde med enheden under trange forhold eller på skødet.

Endnu mere interessant er dog det nye tilbehør til Surface-familien, hvor der blandt andet er kommet nye tastaturer. Ligesom på den første version fungerer de som covers, som forbindes med magneter til enheden.

De nye udgaver er imidlertid både gjort lidt tyndere og lidt stivere, så de ikke bøjer så meget, hvis man skriver på et blødt underlag. Samtidig fås begge modeller af tastaturer nu med baggrundsoplyste taster.

Type-modellen, som har rigtige taster, har fået lidt kortere vandring, en ny overfladebehandling, og så er trackpad'en og håndledsstøtten udført i samme materiale som på Touch-tastaturet.

Surface 2 med Windows RT

Den ARM-baserede lillebror i Surface-familien skal i modsætning til Pro-udgaven betragtes som en tablet, som dog også er i stand til visse pc-opgaver, hvilket er grunden til, at Microsoft har forsynet den med Office-pakken, som nu inkluderer Outlook.

Microsoft har droppet RT-delen af navnet, så den nye udgave blot hedder Surface 2, men stadig har Windows RT og altså ikke kan køre traditionelle Windows-applikationer, men kun applikationer fra Microsofts Windows Store.

På hardwaresiden har Microsoft givet Surface 2 en Nvidia Tegra 4-processor, som både har givet mere ydelse og længere batteritid. Officielt lyder batteritiden på 10 timer, men ifølge Microsoft har flere test vist batteritider på over 13 timer.

Surface 2 har også fået den samme fuld HD-skærm som Surface Pro, og med den nye processor har den også fået understøttelse for USB 3.0.

Designmæssigt er der heller ikke her foretaget dramatiske ændringer, om end Surface 2 nu fås i lys magnesium ud over den mørke farve, som den første havde. Den er også en smule lettere.

Til gengæld skal man altså stadig nøjes med Windows RT, som indtil videre ikke har været nogen kommerciel succes, hvor Microsoft nu er den eneste producent af hardware, som bruger Windows RT.

»Vi er i dialog med vores hardwarepartnere. Vi skal etablere kategorien for Windows RT,« sagde direktør for Microsofts consumer-forretning i Danmark, Nana Bule.

Ifølge Microsoft er selskabet ikke direkte i konkurrence med sine traditionelle partnere, fordi Surface 2 ligger under pc-producenternes største salgskategori af pc'er fra cirka 4.000 til 6.000 kroner, hvilket også betyder, at Surface Pro 2 ligger over det markedssegment.

15 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
15
23. oktober 2013 kl. 14:09

Har nu brugt en surface pro 1 i 4 måneder, og er faktisk stoppet med at bruge tablet og stationær.. Syntes simpelthen det er nemmere at have det hele på samme enhed.. Men kan godt forstå når folk syntes det er lidt tung som tablet.. Og har da også en større skærm på skrivebordet til når jeg ikke er ude i verden..

Hvad angår kick-stand.. den virker lidt skrøbelig... men den har ikke så meget som været tæt på at komme til skade endnu, på trods af jeg ikke passer specielt på den..

11
22. oktober 2013 kl. 11:33

Nogen der har en sammenligning af Surface Pro og Surface Pro 2? Jeg kan ikke finde ud af om man skulle spare lidt og købe 1'eren..?

7
22. oktober 2013 kl. 10:44

Jeg tror nu, at MS har fat i noget af det rigtige ved ikke at markedsføre Surface Pro som en tablet, men som en ultrabook med lidt anden mekanisk udførelse.

Jeg har selv skiftet, så jeg kun har én computer - en MacBook Air. Med ekstern skærm og tastatur er den fin på arbejde. Den er dejlig transportabel som notebook og jeg har opdaget, at den efterhånden også har erstattet min iPad i mange sammenhænge. Den booter lige så hurtigt og har lige så lang batteritid.

Den samme rolle vil en Surface Pro jo også kunne udfylde. Og det skal der da nok vær et marked for - vi skal nok bare ikke forvente salgstal a'la iPad/Nexus, for det er et andet markedssegment.

10
22. oktober 2013 kl. 11:23
9
Indsendt af Peter Binderup (ikke efterprøvet) den tir, 10/22/2013 - 11:03

Og jeg vil dermed også mene at Microsoft så stadig ikke er med på tablet markedet. De har lavet to touch enabled ultrabooks på forskellige chip platforme.

De kommer ikke til at ramme et mass market med de to produkter, og selv i business segmentet tror jeg at det vil være en forsvindende lille andel der vælger Surface 2 (pro eller ikke pro).

Jeg må indrømme at det er lidt diffust at regne ud hvem der er målgruppen for Surface produkterne?

Men jeg håber da at de får success med det, for konkurrence er da altid godt.

8
22. oktober 2013 kl. 11:00

Jeg har selv skiftet, så jeg kun har én computer - en MacBook Air. Med ekstern skærm og tastatur er den fin på arbejde. Den er dejlig transportabel som notebook og jeg har opdaget, at den efterhånden også har erstattet min iPad i mange sammenhænge. Den booter lige så hurtigt og har lige så lang batteritid.

Dét der med batteritid er så et problem, for Windows kan kun holde strøm i den halve tid i forhold til OSX på en Mac Air:

One of the best things about the standard 2013 MacBook Air 13" is that it has record-breaking battery life of 14 hrs 25 min (with the screen brightness at 100 cd/m², headphones plugged in and the Wi-Fi, Bluetooth and keyboard backlighting turned off). Under Windows 8 the results are more mixed [..] in the same conditions it lasts only 7 hrs 40 min.

Men Ok, så Pro'en er ikke en tablet. Men det er heller ikke en laptop man kan være produktiv med i bus/tog/fly pg.a. den lille skrøbelige kick-stand bagpå. Skal vi så opfinde en ny kategory, tabtop? :)

4
22. oktober 2013 kl. 08:41

Har MS helt mistet jordforbindelsen? De priser er da markant for høje hvis de skal kunne konkurrere med andre tablets. (Ja Surface ER en tablet, uanset hvad MS prøver at fortælle).

6
22. oktober 2013 kl. 09:10

Har MS helt mistet jordforbindelsen? De priser er da markant for høje hvis de skal kunne konkurrere med andre tablets. (Ja Surface ER en tablet, uanset hvad MS prøver at fortælle).

Det ved jeg nu ikke. Jeg står for at skulle skifte laptop på mit arbejde, og i samme ombæring ryger den stationære også, da harddisken ikke er for god. Jeg savner samtidig ofte en tablet, når jeg kører tog eller bus.

Jeg regner bestemt med at købe en Surface Pro 2, da den kan erstatte alle de tre enheder. Den vil ikke være 100% lige så god til alle tingene som en dedikeret enhed, men efter at have leget med et par stykker i butikkerne og at have haft en Surface RT (jeg var en af de to!), så kan jeg sagtens leve med de få begrænsninger.

At skulle smide lidt over 10K for én enhed, der erstatter tre enheder synes jeg ikke er dyrt. Især ikke når man tager den gode kvalitet med i betragtning. Der er mange af de konkurrerende hybrider fra Asus og Sony som ikke er helt på samme niveau som Surface. Nogle er endda decideret plasticagtige.

3
22. oktober 2013 kl. 08:24

Jeg har stadig svært at se markedet og ville, i dét pris-segment, have meget mere ud af en ultrabook istedet. Det virker som om Microsoft stadig ikke har fattet det, for bedst som konkurenterne nærmer sig endnu mere mobile størrelser (iPad Mini, Nexus 7.2 mf.), så forsøger Microsoft sig med dyre produkter der hverken er perfekt til det ene eller andet (irreterende som laptop i toget pg.a. kick-stand og dårligt batteri, men også ringe som tablet pg.a. vægt/tykkelse).

2
22. oktober 2013 kl. 07:54

Prisen er stadig lidt voldsom.. Et par tusind dyrere end f.eks. Lenovo yoga, som har en i7 processor i stedet. Hvis man nu kunne få en 256Gb udgave for 6500 i stedet for de lidt over 10k den udbydes til, havde vi nok købt et par stykker.. Men pt er det for dyrt :/

"Surface Pro 2 kommer i fire versioner. En med 64 GB hukommelse og 4 GB RAM til 6.999 kroner, en med 128 GB hukommelse og 4 GB RAM til 7.799 kroner, en med 265 GB hukommelse og 8 GB RAM til 10.099 kroner og en med 512 GB hukommelse og 8 GB RAM til 14.099 kroner."

12
22. oktober 2013 kl. 14:37

Tror ikke MS nogensinde har solgt deres produkter for billigt ift konkurrenterne

1
22. oktober 2013 kl. 07:29

Jamen der har vi jo været et par gange før... første gang i 1993. Det virkede faktisk ret godt allerede dengang og vægten var også acceptabel.