Personalet på Det Nye Universitetshospital i Aarhus (DNU) bliver omfattet af en lokaliseringsteknologi - nogle vil kalde det overvågning - som næsten til enhver tid kan vise hvor en kollega befinder sig. Det skriver dbio, Danske Bioanalytikere.
Helt konkret skal de ansatte bære et kort med en RFID-chip (Radio Frequency Identification), og de kan herefter lokaliseres ved hjælp af RFID-læsere, der er installeret rundtomkring på hospitalet. Via en informationsskærm eller en app på mobiltelefonen kan kollegaerne se, hvor hinanden er.
Flere undersøgelser viser nemlig, at en medarbejder bruger mellem 12 og 20 minutter på en vagt på at lede efter kollegaer, senge, hjælpemidler m.m.
Det fortæller den it-ansvarlige for projektet med den nye RFID-teknologi på DNU:
»Som personale spilder du tid på at finde kollegaer. Og hvis man kan fjerne det (tidsspild, red.), så har man i sig selv en gevinst. Men der er også den indirekte gevinst, at du som kliniker får mere fokus på kerneopgaven – nemlig patienten. Du er jo ikke kliniker for at finde en kollega; du er kliniker for at have fokus på en patient. Det er ikke, fordi vi kan dokumentere mindre stress, men det er et håb, at vi kan give klinikerne en mere rolig arbejdsgang,« siger Johnny Olsson til dbio.
Han arbejder som programleder på DNU, men er udlånt fra Region Midtjyllands it-afdeling.
Fra varer til sygehusansatte
RFID har i mange år været brugt til f.eks. at spore varer i logistiksektoren, men det er helt nyt at bruge teknologien på et hospital. Nogle betragter det som overvågning af sygehuspersonale, og teknologier af den type har også mødt modstand hos bl.a. Sundhedskartellet og Danske Bioanalytikere.
Fortalerne anfører, at det nye system kan anvendes til at undgå at forstyrre en kirurg, som f.eks. er i gang med en operation.
Johnny Olsson afviser, at der er er tale om overvågning.
»Vi agter kun at bruge RFID til lokalisering af medarbejdere. Det er til situationer, hvor du har brug for at finde en kollega nu og her. Vi gemmer ikke dataspor om, hvor folk har været,« siger han.
RFID-læserne sættes dog op ved f.eks. toiletter. Desuden vil det være muligt at tage RFID-kortet af.
Artiklen melder ikke noget om, i hvilket omfang sygehusledelsen har adgang til at kontrollere, hvor de ansatte befinder sig.
RFID-teknologien er endnu ikke taget i brug, men har kørt som et pilotprojekt, inden det blev endeligt besluttet at anvende den på Det Nye Universitetshospital i Aarhus, som forventes at stå helt færdigt i 2019.