Med bare tre linjers klar tekst formår dagligvarebutikken Meny i Valby at skrive to, muligvis tre, juridisk problematiske udsagn. Sedlen hang i butikkens vindue i mindst et år, men blev taget ned efter Version2’s henvendelse.
Først og fremmest hævdede opslaget, at kunder giver samtykke til, at videoer af dem deles på Facebook, så snart de går ind i butikken. Det er simpelthen ikke lovligt at betragte en ophængt seddel som samtykke.
Derudover er det i sig selv ulovligt at lægge videoer af andre op på Facebook - også selvom du tror, de har stjålet en vare. Faktisk er det i så fald endnu mere ulovligt, og det er blevet prøvet ved retten flere gange.

»Det er helt uden for skiven, det her må de simpelthen ikke. Samtykket lever ikke op til de juridiske krav,« lyder det ytvetydigt fra Jon Lauritzen, der er advokat med speciale i persondataret og GDPR ved DLA Piper.
»Og hvis optagelserne viser en tyv, er der tale om oplysninger om strafbare forhold, der er særligt beskyttede i Persondataloven.«
Det kan også være i strid med god markedsføringsskik at true med noget, der er ulovligt, fortæller advokaten, der dog understreger, at forbrugerombudsmanden sandsynligvis ville fokusere mere på de persondata-mæssige problemer ved den praksis, sedlen beskrev.
Opslaget er hængt op i købmanden Brian Rosenstands Meny i Valby, og han er tidligere blevet kritiseret for netop at dele overvågningsvideoer på nettet.
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra købmanden, der ikke ønsker at stille op til interview, men tidligere har fortalt, at han plages af tyverier.
Ugyldigt samtykke
Men uanset hvad er sedlen, der er oversat til tysk, engelsk og polsk, altså ikke det juridiske samtykke, den udgiver sig for at være.
»Man kan ikke give et samtykke persondataretsligt ved at gå forbi et skilt, hvor der står, at hvis du går ind her, så gør vi dit, dut og dat,« siger Jon Lauritzen.
Han forklarer, at der er nogle helt klare regler for, hvordan et ordentligt samtykke skal indhentes.
»Et samtykke skal være informeret, og det skal i det her tilfælde tydeligt fremgå, hvad optagelserne skal bruges til. Man har en idé om det, men det er slet ikke tydeligt nok,« siger Jon Lauritzen, der fortæller, at det hele juridisk falder tilbage på, om der er et ordentligt samtykke eller ej.
Meny har bevisbyrden
Og det er op til Meny at bevise, at alt er foregået på ordentlig vis, lyder det fra Mia Staal, der er chefkonsulent hos Datatilsynet:
»Det er op til den dataansvarlige, i det her tilfælde Meny, at dokumentere, at samtykket lever op til betingelserne. For eksempel at der er tale om en utvetydig viljestilkendegivelse fra den registrerede.«
»Det kan godt se lidt svært ud for Meny i det her tilfælde,« siger Mia Staal.
Som sådan overrasker sagen ikke Mia Staal, der jævnligt ser, at forretningsdrivende tager sagen i egen hånd.
»Men man skal holde sig inden for de rammer, som lovgiverne har fastsat,« konstaterer chefkonsulenten.
Forsvarede opslaget
Det ved Brian Rosenstand godt, han ikke gør - han var nemlig ude at forsvare opslaget for mere end et år siden. Over for BT forklarede han dengang, at han satte det op for at provokere og for at sætte fokus på butikstyverier.
Den ulovlige praksis har altså stået på i mindst et år.
»Jeg er den uartige dreng i klassen. Jeg gør noget, man ikke må, men jeg kan bare se, at der bliver lyttet mere til det,« lød det dengang fra købmanden, der erkendte, at der er tale om selvtægt.
Tavs butikskæde
Dagrofa, der ejer landets Meny-butikker, ønsker ikke at stille op til interview. Jacob Lassen, der er kommunikationsmedarbejder i koncernen, skriver i en mail til Version2, at »opslaget ikke afspejler Dagrofas holdning eller instruks, og at der er taget kontakt til den pågældende købmand«.
Kæden har heller ikke svaret på, hvordan de forholder sig til, at deres købmand gentagne gange og over lang tid bryder loven, eller om købmanden har delt videoer af kunder siden hans seneste domme.
Det har heller ikke været muligt at få svar på nogle af de generelle spørgsmål om butikkens overvågningspraksis, der melder sig, når man hører eksperterne udtale sig om det juridiske niveau i den ophængte seddel.
Ingeniøren har tidligere beskrevet, hvordan flere dagligvarebutikker er i juridisk vildrede, når det gælder overvågning. Jacob Lassen oplyser dog til Version2, at de generelle retningslinjer for Dagrofa er, at overvågning maksimalt gemmes i 30 dage.
Spørgsmålet er så, om Brian Rosenstands Meny i Valby følger dem.