Superhurtig flash-storage fjerner flaskehalse for 48.000 virtuelle desktoppe

Glem SSD'en, hvis storage skal være virkelig hurtigt. Nye flash-teknologier kan knække flaskehalse i datacentret, hvis man er villig til at betale prisen.

Når en nordisk storbank skal rulle virtuelle desktoppe ud til 48.000 brugere, så skal der bruges et hurtigt storagesystem, og ikke blot i omegnen af nogle tusinde konventionelle harddiske, men i flere hundrede SSD-drev.

Eller man kan se efter alternativer som eksempelvis Violin Memory, som har taget flash-hukommelse til datacentret til næste udviklingstrin.

Selskabet er blandt en ny generation af nystartede storagefirmaer, som har specialiseret sig i at udnytte solid state-teknologierne SLC og MLC NAND, bedre kendt som flash-hukommelse.

»Virtuelle desktoppe er ved at blive en meget populær anvendelse for vores teknologi. Vi er dyrere per gigabyte, men til gengæld behøver du færre gigabyte og får stadig meget mere ydelse,« siger europæisk chef Garry Veale fra Violin Memory til Version2.

Læs også: Gyldent image på SSD kan fjerne flaskehalsen for virtuelle desktoppe

En konventionel storage-leverandør tilbød storbanken at løse storage-behovet med 800 SSD-drev i 100 servere. I samarbejde med HP foreslog Violin Memory at gøre det med otte af selskabets Violin 6000 storage-arrays.

»Når du bruger konventionelle harddiske til virtuelle desktoppe, så bruger du ofte kun de yderste 10 procent på hver skive i disken,« forklarer Garry Veale.

Virtuelle desktoppe stiller ekstremt høje krav til storagesystemerne, fordi der skal indlæses tusindvis af desktoppe, når medarbejderne møder om morgenen. Og når en Windows-desktop booter, er cirka halvdelen af diskoperationer skrivninger.

Det giver problemer selv for SSD-drev, fordi de ikke leverer den samme ydelse, når der bliver skrevet mange data på hver enhed.

Læs også: Dobbelt op på harddiske fik gang i de virtuelle desktoppe på Mors

Det er muligt at opnå en vis forbedring ved at bruge mange harddiske, men når man kun bruger 10 procent af hver harddisk, skal der bruges rigtigt mange.

»Vi havde et eksempel med en stor bank, som havde brug for 500.000 IOPS til en applikation. En anden leverandør foreslog at bruge et storagesystem med 1.000 terabyte på harddiske, men det reelle behov for lagerkapacitet var kun på cirka 20 terabyte,« siger Garry Veale.

Violin Memory bruger ikke SSD-drev i storagesystemerne, men har i stedet udviklet sin egen controller og en særlig algoritme, som fordeler læsninger og skrivninger mellem chippene. Dermed opstår der ikke kollisioner, hvor controlleren skal vente på, at en chip bliver færdig med en operation.

Læs også: Leverandører vildleder om storagekrav til virtuelle desktoppe

Prisen er til gengæld intet mindre end skyhøj efter traditionel målestok, men lige nu bliver Violin Memorys teknologi også især anvendt til de formål, hvor konventionelle teknologier ikke kan følge med.

Og dér mener Garry Veale godt, at Violin kan konkurrere på prisen.

»Du skal bruge færre enheder, så du kan klare dig på mindre fysisk plads. Og du kan klare dig med færre servere, som igen kan betyde, at du skal betale mindre for softwarelicenser,« siger Garry Veale.

Violins systemer kan erstatte konventionelle disk-arrays, men fordi flash-hukommelse fungerer anderledes end konventionel storage, så mangler der endnu visse af de funktioner, som disk-verdenen kan tilbyde.

»Deduplikering og Thin Provisioning er noget, vi arbejder på at levere inden for kort tid, men når man skal overføre det til flash-hukommelse, så er det et helt andet koncept, fordi tingene sker så meget hurtigere i chips,« siger Garry Veale.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (10)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Baldur Norddahl

Glem SSD'en, hvis storage skal være virkelig hurtigt. Nye flash-teknologier kan knække flaskehalse i datacentret, hvis man er villig til at betale prisen.
...
Selskabet er blandt en ny generation af nystartede storagefirmaer, som har specialiseret sig i at udnytte solid state-teknologierne SLC og MLC NAND, bedre kendt som flash-hukommelse.

SLC og MLC NAND er endnu bedre kendt som SSD...

SSD er en forkortelse for "solid state drive" og dækker alt fra flash til DRAM. Efterhånden er det ved at blive synonym for harddisk-erstatninger i desktop og laptop-computere. Men man har brugt SSD i serverer og storage systemer i årtier, som oftest i form af DRAM med batteribackup.

SLC bruges i "enterprise" versioner af standard SSD til servere, for eksempel Intel X25-E SSD.

MLC bruges i "standard" versioner af SSD til helt almindelige computere.

Med det i mente er jeg faktisk ret meget i tvivl om hvad artiklen handler om. Hvad er der specielt ved dette firmas SSD løsning i forhold til de andre, som også bød ind med SSD?

 • 14
 • 0
Mathias Rasmussen

Der er stor forskel på f.eks. ocz's revodrive og det som f.eks. violin sælger.

Det specielle ved Violin er at du kan smide en nyt indstikskort i hvis der skulle blive brug for det, samt redundans.

Alt er redundant, fra controller chips, til flash chips. Det gør således at du kan skrive med fuld fart på systemet, samtidigt med at du kan læse ved fuld hastighed også. Ved alm. SSDs, vil du skulle dele adgangen til hver chip for læsning og skrivninger. Dette har stor betydning for svartiderne, som i Violins tilfælde er meget lave, mens for f.eks. OCZ's Revodrive, vil svinge fra 100 us til flere milisekunder.

 • 0
 • 0
Jesper Frimann

... at bare skrive en artikel om den her 'nye' 'storage leverandør' og deres produkter i stedet for at lave en pseudo artikel om en eller anden unævnlig bank. Umiddelbart lyder det ikke som om de kan noget, som så manger andre ikke også kan.
Men derfor kunne en presentation, af virksomheden og deres produkter da godt blive til en god artikel.

// Jesper

 • 4
 • 0
Esben Nielsen

Nu er det journalistik, så det kan være svært at holde rede i, hvad der er hvad.

Men mit gæt er:
Med en SSD pakker man NAND flash ind til at lligne en harddisk, så man kan bruge en standeard harddisk-controller og RAID controllers til den, og et standeard filesystem. Men det er jo fjollet at emuelere standeard harddisk, når man mere effiktivt kan snakke direkte med flashen. Jeg opfatter Violin's somom, de netop er mere effiktive, fordi de smider nogle af de bagud-kompabilitetslag ud. Men det er kun et vildt gæt fra min side.

 • 1
 • 0
Jesper Frimann

Hvis jeg skal være helt ærlig Esben, så synes jeg det mere ligner noget vi har set før, et par x86 maskiner (controllere) så her med flash only, der så kan 'uddele' dette storage via forskellige connectivities og protokoller.
Umiddelbart Infiniband, Fiber Channel og så vSCSI og så sælger man addon boxes så du har nfs med mere.
Det minder mig lidt om en Netapp wannabe.

Dermed ikke sagt at de ikke er innovative og har nogle fede produkter, jeg kender dem bare ikke.
En af de ting jeg synes der mangler i IT pressen er seriøse artikler om forskellige produkter.
Der er nogle få lyspunkter rundt omkrig på nettet som TPM på theregister, David Kanter på realworldtech og et par andre. Meeeen der er langt mellem snapsene.

// Jesper

 • 1
 • 0
Jacob Gorm Hansen

Mange SSD'er bruger en log-structure til at afvikle skrivninger hurtigt. Det virker fint, indtil loggen er fyldt op og der skal laves garbage collection. Jeg gaetter paa at Violin har supercap/battery-backed DRAM oeverst, og nogle mere snedige algoritmer til at draene DRAM ud til Flash, som ikke kraever GC. Jeg har hoert mange historier om OCZ-drev der staar af efter et aars tids brug.

 • 2
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere