Supercomputere skaleres ned til babyklynger til firmaer

Sun Microsystems vil forsøge at gøre klyngecomputere mere tilgængelig for erhvervslivet med neddroslet hardware og softwareskabeloner.

Der er formentligt ingen danske virksomheder, som i dag har brug for 500 teraflops til at køre deres økonomisystem. Men visse virksomheder har stadig brug for mere regnekraft, end en enkelt server kan levere.

Derfor vil Sun Microsystems nu gøre selskabets supercomputer-teknologi mere tilgængelig for mindre virksomheder.

Det sker ved at neddrosle hardwaren og tilbyde en softwarestak, der skal gøre det lettere at få en klynge op at køre.

»Det, vi har gjort, er at tage den samme teknologi og skaleret den ned. Det gør os i stand til at bygge meget mindre klynger med blot nogle få racks, som kan tiltrække nye virksomhedskunder,« forklarer afdelingschef Björn Andersson fra Suns afdeling for klyngecomputere til Version2.dk.

Blandt den neddroslede hardware er en ny switch i Suns Constellation-portefølje, som er baseret på de datacenter-switche, som Sun har benyttet til blandt andet selskabets hidtil største supercomputer.

De switche, der benyttes i University of Texas' Ranger supercomputer har mere end 1.000 porte. Den nye mindre model har tre gange 24 porte.

Sun vil opbygge de mindre klynger efter samme model som Ranger. Det vil sige bladeservere i standardserverskabe forbundet med få kraftige switche og tilknyttet et eksternt storagesystem.

Ranger er baseret på AMD-processorer, men Sun lancerer nu også en ny bladeservere med fire processorsokler til Intels Xeon-processorer med fire kerner.

For at gøre klyngerne mere optimerede til eksempelvis virtualisering har Sun samtidig udvidet mængden af hukommelse, som kan installeres, i forhold til typiske bladeservere. Ifølge Sun har de nye bladeservere således 50 procent flere DIMM-sokler end tilsvarende bladeservere fra IBM, Dell og Hewlett-Packard.

På softwaresiden har Sun valgt at prioritere Linux højere end selskabets eget styresystem Solaris. Linux er i forvejen udbredt på klyngesystemer især inden for forskningen og styresystemet dominerer da også på listen over de 500 største supercomputere med omkring 85 procent af alle systemerne.

Det vil Sun nu forsøge at bygge videre på ved at tilbyde dets HPC Software Linux Edition 1.0, der skal gøre det hurtigere at opsætte en klynge, fordi mange af de nødvendige komponenter og tilpasninger er inkluderet.

»Vi har testet det ned til mindre klynger og arbejdet på at gøre det let at bruge,« siger Björn Andersson.

Mens den fortsatte nummer ét inden for supercomputere, IBM, satser på dets egen PowerPC-processorer, så har Sun hidtil haft størst succes med AMD, mens selskabets SPARC-processorer har levet lidt i skyggen af de mere udbredte platforme.

Det håber Sun også på at ændre med nye systemer baseret på Niagara 2 af UltraSPARC-processorerne.

»Den nye version af Niagara har fået meget bedre ydelse på floating point-operationer i forhold til den første udgave, så vi ser en stigende interesse for SPARC hos kunderne inden for High Performance Computing, HPC,« siger Björn Andersson.

Den seneste top 500 liste over verdens kraftigste supercomputere offentliggøres i dag i forbindelse med supercomputerkonferencen ISC08 i Dresden.

IBM ventes af indtage førstepladsen med enten BlueGene/L eller den nye Roadrunner, alt efter hvilke testresultater der danner grundlag for opgørelsen. Roadrunner rundede som den første supercomputer én petaflops tidligere på måneden.

Sun forventer at indtage en tredjeplads med Ranger, der har en topydelse på omkring en halv petaflops. Det er samtidig den kraftigste supercomputer, der er tilgængelig for det akademiske miljø uden for militære forskningscentre.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere