Supercomputere for milliarder skal frigøre lægetid og give besparelser på hospitalerne

16 kommentarer.  Hop til debatten
Regionerne har foreslået et investeringsprogram til det danske sundhedsvæsen, der afsætter fire mia. kr. over en årrække til supercomputere.
6. april 2017 kl. 09:38
errorÆldre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

I et forsøg på at imødekomme det voksende pres på de danske sundhedsudgifter kommer Danske Regioner nu med et udspil om at poste adskillige milliarder i implementeringen af mere kunstig intelligens og såkaldte supercomputere i det danske sundhedsvæsen.

Det skal få pengene til at række længere ved særligt at optimere diagnosticering og hjælp til udarbejdelse af behandlingsplaner. Det skriver Berlingske i dag, torsdag.

Regionerne har foreslået et investeringsprogram, der afsætter fire mia. kr. over en årrække. Til gengæld skal det føre til besparelser i milliardklassen, samtidig med at det forbedrer patienthåndteringen, da det kan ’frigøre hænder’ til andet arbejde.

Patienter kan blive hjemme

De nye teknologiske løsninger er her allerede, og med dem kan man ifølge regionerne yde en endnu bedre behandling af patienterne. Moderat syge patienter vil kunne klare mere derhjemme i trygge omgivelser, og meget syge vil som andre få glæde af en mere skræddersyet behandling.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Samtidig vil patienter i yderområder kunne vide sig sikre på, at netop deres læger også har adgang til den nyeste specialistviden,« siger Stephanie Lose (V), formand for udvalget for sundhedsinnovation og erhvervssamarbejde i Danske Regioner.

Det er ikke første gang, at ideen om kunstig intelligens og supercomputere bliver introduceret i det danske sundhedsvæsen. Blandt andet er man på Rigshospitalet i gang med eksperimenter med IBM’s Watson-computer, der blandt andet yder diagnostisk bistand.

Om erfaringerne med Watson skriver regionerne i udspillet:

»Maskinen lærer hele tiden, og anbefalingerne og behandlingsstøtten vil kun blive bedre med tiden. De fleste forudser således, at der i løbet af få år kan frigøres store mængder af speciallægeressourcer, samtidig med at vi får hurtigere diagnoser og bedre behandlingsforløb.«

Ifølge en rapport fra McKinsey på det svenske sundhedsvæsen er der da også muligheder at hente i ny teknologi. Den vurderer, at en fuld udnyttelse af eksisterende teknologi kan give besparelser på 180 mia. svenske kr.

16 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
16
7. april 2017 kl. 13:37

Henrik Sørensen: Mener du ikke, at man fra regionernes side kunne have forholdt sig lidt mere kritisk til de eksempler, som ovennævnte, som man bruger for at dokumentere de fordele, som man mener denne udvikling vil medføre?

Vi taler om milliarder af kroner, som jo vil blive taget fra andre steder i sygehusvæsnet eller fra anden velfærd.

15
7. april 2017 kl. 12:18

Jeg bliver jævnligt fascineret - og indrømmet også lidt mismodig - når jeg ser HVOR hurtigt havnens faste stok kommer til tastaturet for at skyde alting ned ... især hvis det kommer fra, eller på anden måde handler om, det offentlige.

Kan vi hæve niveauet og komme med konstruktive forslag, forbedre, sætte mål, udfordre...?

Debatten på Version 2 har efterhånden visse fællestræk med Nationen på Ekstra Bladet, hvor det gælder om at være den, der flytter laveste fællesnævner endnu længere nedad og det er da lidt trist ikke?

Selvfølgelig skal man kunne forholde sig kritisk ... det er absolut nødvendigt ... men skal vi ikke prøve at udfordre os med en noget for noget tankegang ... Er det nødvendig at udtale kritik, så kræv af dig selv, at du også kommer med konstruktive og udviklende forslag i samme ombæring. Så bliver debatten så langt mere kvalificeret for os alle sammen.

Med ønsket om en dejlig weekend til jer alle sammen /henrik

14
7. april 2017 kl. 11:13

... af disse data - a pro pos "garbage ind, garbage out":

I rapporten "Sundhed i skyen" , der som nævnt ligger bag de nye tanker, fremgår følgende lokkende eksempel:"Det blev demonstreret sidste år, da forskere fra medicinalvirk somheden Pfizer, læger på Massachusetts General Hospital og forskere fra virksomheden 23andMe opnåede et gennembrud i forståelsen af årsagerne til depression." (s. 11)

Ved hjælp fra Marianne Lassen ovenfor (personlig kommunikation, tak :-)) kan man så finde følgende:"23andme fra Wikipedia: "In 2013 the US Food and Drug Administration (FDA) ordered 23andMe to discontinue marketing its personal genome service (PGS), as the company had not obtained the legally required regulatory approval. That resulted in concerns about the potential consequences of customers receiving inaccurate health results.[3] The company continued to sell a personal genome test without health-related results in the United States until October 21, 2015, when it announced that it would be including a revised health component with FDA approval.[4][5] 23andMe has been selling a product with both ancestry and health-related components in Canada since October 2014,[6][7][8]and in the United Kingdom since December 2014.[9]"https://en.wikipedia.org/wiki/23andMe

Det er åbenbart denne slags "garbage in-garbage out"-data, man fra regionernes side er begejstrede for, og synes, at man skal smide milliarder efter at lade medicinalindustrien få fingre i. For er disse visioner andet end at oprette statsfinancieret data-service for industrien? Eller vil man holde denne enorme datamængde i det offentlige sundhedsvæsen? Jeg tvivler.

12
6. april 2017 kl. 22:37

George Orwells roman, 1984, virker ikke længere så utopisk. At lade en computer diagnosticere, fjerner de kliniske observationer fra behandlingen. At lade et privat firma opbevare borgernes DNA profil, er en rigtig, rigtig dårlig ide- af helt indlysende årsager. Og, hvem skal kontrollere den forskning, som de sælger vores DNA profil til? Og, hvem skal tjekke algoritmerne i systemerne? Firmaerne selv? Og, hvis man ikke vil aflevere sin DNA profil, kan man så nægtes behandling? Efter Regionerne har overtaget driften af sygehusene, er der sket store forringelser, både i behandlingen og i uddannelsen af plejepersonale. Få nu en gang for alle medicinalfirmaernes penge ud af vores sundhedsprogram, og lad myndighederne få kontrollen tilbage. Man kan ikke kontrollere dem man sidder og hygger sig med til bestyrelsesmøder. Måske skal Regionerne have frataget ansvaret for sygehusdriften? Det ser jeg som en meget realistisk mulighed.

11
6. april 2017 kl. 20:16

McKinsey rammer altid plet. Det er derfor vigtigt at regionerne allerede nu begynder at realisere de forventede besparelser ligesom ved sundhedsplatformen, tinglysningen og lign. projekter.

10
6. april 2017 kl. 17:34

At imødegå problemer med stort anlagte IT - løsninger burde efter min mening snart være slut.

Jeg synes der er mange erfaringer med det, og skulle man ikke hellere bruge pengene til flere læger og sygeplejersker?

8
6. april 2017 kl. 16:28

Det der er sket, er at man har nedlagt de lokale sygehuse som havde god kontakt til de praktiserende læger. Som tidligere overlæge på et lokalt sygehus har jeg haft god erfaring med dette. De praktiserende læger har vel mellem 30 og 40 millioner kontaker per år med patienter. Mellem 5 og 10% af disse vil være tilfælde med tvivl, enten fra patienten eller fra lægen som krævede en yderligere afklaring. Med de praktiserende lægers tætte kontakt til det lokale sygehus kunne en stor del af disse klares enkelt og direkte. Nogle blev henvist til ambulant kontrol og nogen indlagt til videre udredning. Med de der blev indlagt til videre udredning så blev ansvart for disse patienter også overført til sygehusene for videre tiltag. I dag sidder de praktiserende læger meget mere alen med disse patienter og nogle bliver til "Odysseus-patienter" som vandrer rundt i systemet uden at nogen egentlig har et overblik eller et egentlig ansvar. Og ja dette fenomen er faktisk navngivet og kendt. Set som "System" så har man indført en system fejl ved at øge afstanden mellem sygehus og den praktiserende læge. Det er dette "hul" man vil forsøge at lukke med super computere. Computere forstår endnu ikke det naturlige sprog, og så længe programerne ikke kan forholde sig til ord-betydning-tvetydigheder, ( ventrikel betyder hulrum, men bruges både om hjertet hulrum, magesækken og hjernes hulrum). Det er også vanskelig at afgøre negationer f ex ved dobbelt negationer osv.

Medicinsk sprog er implicit, computere kræver et explicit sprog. For at nærmes sig dette har man udviklet forskellige systemer

The UMLS (universalmedical lanusge system) is composed of three ‘knowledge sources’ – a Metathesaurus, a semantic network, and a lexicon. The UMLS Metathesaurus is intended for system developers and provides a uniform format for more than 150 different biomedical vocabularies and classifications. Systems integrated within the UMLS include the ICD-9, ICD-10, Medical Subject Headings (MeSH), ICPC, WHO Adverse Drug Reaction Terminology and SNOMED CT. The 2014 edition of the Metathesaurus included 2.9 million concepts and 11.6 million unique concept names.

Men dette kunne løses som andre også har nævnt ved en sekratær og nærhed melle den praktiserende læge og et alment sygehus. Der er ca 1 million sygehus indlæggelser per år.

7
6. april 2017 kl. 14:42

At ulykkerne skulle komme så hurtigt, havde jeg alligevel ikke forestillet mig. Disse tiltag er som sædvanligt sneget igennem beslutningsprocesserne i det skjulte, og er allerede blevet til forslag fra regionerne. Hvor har debatten været?"... poste adskillige milliarder i implementeringen af mere kunstig intelligens ..." - efter råd fra Mckinsey....!!!!!????!!!

Når man læser de seneste dages artikler om, hvor let Googles AI er at narre:https://www.version2.dk/artikel/googles-video-ai-kan-snydes-skjulte-budskaber-spaghetti-1075322https://www.version2.dk/artikel/forskere-snyder-googles-videogenkendelse-at-se-hvad-de-oensker-1075234

Og hvor nemt det er at lave fejl i neurale netværk, og hvor svært det er at opdage og rette: https://www.version2.dk/artikel/deep-learnings-black-box-natur-compliance-hovedpine-1075275

Og læser forskeres advarsler om ikke at tro blindt på, at AI er vejen frem:http://lakartidningen.se/Opinion/Debatt/2017/03/Apropa-Overtro-pa-superdatorer-i-varden/#comments

Og når man læser dagens nyhed om det enorme underskud som følge af Sundhedsplatformen ("Det kommer helt bag på os").....http://politiken.dk/forbrugogliv/sundhedogmotion/art5901042/Nyt-it-system-giver-f%C3%A6rre-behandlinger-og-milliontab-for-sygehuse

...så kan det undre, at regionerne lader sig trække ved næsen ud i et nyt uigennemtænkt eventyr - sandsynligvis med enorme udgifter og diverse utilsigtede hændelser til følge.

5
6. april 2017 kl. 14:36

Arj.. Benjamin.. Du ved da godt at politisk bestilte McKinsey Rapporter er den bedste, bestilte konklusion du kan købe for penge.

// Jesper

3
6. april 2017 kl. 13:06

Hvis man finder og forebygger sygdomme tidligere. Så er der flere der skal behandles og undersøges. De lever så længer, og får andre lidelser som også skal behandles.. Ud over det også bliver dyre i pension. Så jo bedre software er til dette job, jo dyre bliver det, i den lange ende.

At jeg så godt kan leve med bedre behandling, og et (statisk) længere liv, er noget helt andet.

2
6. april 2017 kl. 11:50

Så får lægerne også meget bedre tid til at lave det vigtigste: At registrere i it-systemerne.

1
6. april 2017 kl. 11:33

Det lyder som endnu et risikabelt IT-projekt.

En mere sikker løsning kunne være at bruge nogle af de 4 mia/år på en løsning, der frigør lægetid ved at automatisere deres indtastningsarbejde. Det kan nemt implementeres via biologiske komponenter. Man kunne f.x. kalde dem lægesekretærer.

(ironi kan forekomme)