På Aarhus Universitet står fremtidens svar på, hvordan læger kan tilpasse behandling af sygdomme til den enkelte. Det er en supercomputer, som på baggrund af arvemasse skal finde sammenhænge, der kan bruges til at vælge den rigtige behandling til den enkelte patient. Det skriver Danmarks Radio (DR).
Supercomputeren er en del af et nyt genomdatacenter, der er oprettet i fællesskab mellem Aarhus Universitet, Aarhus Universitethospital og Region Midtjylland.
Ifølge Anders Børglum, der er professor i medicinsk genetik, vil supercomputeren give mulighed for at give bedre behandling.
»Det gælder både, når sygdommen skal diagnosticeres, og når der skal vælges behandling til den enkelte person,« siger han til DR.
En patient kan kræve mere end 300 milliarder beregninger
Supercomputeren består af et netværk af computere, som udveksler 320 gigabyte data per sekund. For at udregne sammenhænge, som en læge kan bruge i sin behandling af en patient, kan det være nødvendigt for netværket at foretage mere end 300 milliarder beregninger.
De beregninger sammenligner supercomputeren bagefter med andre patienter, skriver DR.
Ifølge TV 2 Østjylland bruger supercomputeren 750.000 kroner i strøm om året til beregninger, drift og køling, og anlægsudgifterne løber op i 12 millioner kroner. Samtidig forventes det, at opdatering og udvidelse af lagerplads kommer til at koste 2 til 4 millioner kroner om året.