Supercomputer i Aarhus skal regne sig frem til individuel behandling af sygdomme

En supercomputer skal på baggrund af patienters arvemasse udregne, hvilken behandling der er bedst og mest skånsom for den enkelte patient.

På Aarhus Universitet står fremtidens svar på, hvordan læger kan tilpasse behandling af sygdomme til den enkelte. Det er en supercomputer, som på baggrund af arvemasse skal finde sammenhænge, der kan bruges til at vælge den rigtige behandling til den enkelte patient. Det skriver Danmarks Radio (DR).

Supercomputeren er en del af et nyt genomdatacenter, der er oprettet i fællesskab mellem Aarhus Universitet, Aarhus Universitethospital og Region Midtjylland.

Læs også: Kunstig intelligens bedre til at afsløre sygdom hos patienter end læger

Ifølge Anders Børglum, der er professor i medicinsk genetik, vil supercomputeren give mulighed for at give bedre behandling.

»Det gælder både, når sygdommen skal diagnosticeres, og når der skal vælges behandling til den enkelte person,« siger han til DR.

En patient kan kræve mere end 300 milliarder beregninger

Supercomputeren består af et netværk af computere, som udveksler 320 gigabyte data per sekund. For at udregne sammenhænge, som en læge kan bruge i sin behandling af en patient, kan det være nødvendigt for netværket at foretage mere end 300 milliarder beregninger.

De beregninger sammenligner supercomputeren bagefter med andre patienter, skriver DR.

Ifølge TV 2 Østjylland bruger supercomputeren 750.000 kroner i strøm om året til beregninger, drift og køling, og anlægsudgifterne løber op i 12 millioner kroner. Samtidig forventes det, at opdatering og udvidelse af lagerplads kommer til at koste 2 til 4 millioner kroner om året.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (1)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere