Supercomputer skal beskytte atomkraftværker mod kæmpestimer af vandmænd

Vandmænd kan tilstoppe indtaget til kølevand til kraftværker ved kysten, og derfor vil britiske forskere nu prøve at holde styr på stimerne med computermodeller.

Der ser ud til at være blevet flere vandmænd i de senere år, og det skaber bekymring hos de kraftværker, der ligger ved kysten og har brug for havvand til kølevand. Store stimer af vandmænd kan nemlig tilstoppe kølevandsindtaget eller blive suget helt ind i kølesystemerne.

Derfor vil britiske forskere nu forsøge at bruge en computermodel til at forudsige, hvor de store stimer af gopler vil dukke op, så kraftværkerne kan træffe deres forholdsregler. Det skriver Power Engineering International.

I 2011 måtte atomkraftværket i Torness i Skotland lukke ned for reaktorerne i en hel uge, fordi kølevandsindtaget blev stoppet til med vandmænd, og tilsvarende problemer har ramt kraftværker over hele kloden.

Der sidder riste i kølevandsindtaget, som forhindrer større objekter i at blive suget ind, men gopler er ikke i stand til at svømme mod den kraftige strøm, og derfor hober de sig op og blokerer for indsugningen. Samtidig er de skrøbelige, så stumper af goplerne kan blive suget ind i pumpesystemet som geléklumper, der kan tilstoppe udstyret.

Derfor har det britiske energiselskab EDF Energy allieret sig med forskere ved universitetet i Bristol, som arbejder med en computermodel, der kan simulere, hvor goplestimerne bevæger sig, og hvor de mest sandsynligt vil kunne give problemer.

Modellen betragter dels goplerne som partikler, der bevæger sig i en hydrodynamisk model, men den forsøger også at tage hensyn til biologiske parametre som forskelle i de forskellige goplearter i forhold til, hvordan de klarer sig i forskellige geografiske områder, hvordan de fordeler sig på forskellige dybder i vandsøjlen og arternes dødelighed.

Forskerne benytter universitetets supercomputer til at afvikle modellen, som foreløbig er tilpasset britiske forhold, men hvis den viser sig at være effektiv, vil den med de rette tilpasninger formentligt kunne anvendes andre steder i verden.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (7)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Kurt Aggesen

Nogen gange ses også uendelige stimer af vandmænd ved strandene, stimerne kan være meget tætte, man forstår godt det kan være et problem. De må få lavet nogle finmaskede opsamlernet, der kører som et langsomt roterende gardin, foran kølevandsindløbene. Denne goplesuppe må have et proteinindhold: Ved spredning som markgødning nedbryder jordbakterierne proteinet til naturlig kvælstofgødning.

  • 2
  • 0
#7 Kurt Aggesen

Istedet for et rullegardin- net til opsamling af goplesuppen, kan følgende være mere holdbar: Kølevandet med dets givne indhold af vandmænd hæves de første ca. 5 meter fra havniveau, med den type pumper, som kaldes Arkimedes skrue, den er nemlig robust overfor den slags fremmedlegmer. Udløbet fra Arkimedes skruen ender på et finmasket sold, altså en perforeret stålplade, enten skrå, eller med skrabere. Gopler og fisk ledes til beholder, og det passende rensede vand fortsætter gennem det perforerede sold. Det virker, og sandsynligvis vil goplesuppen blive vel modtaget hos landbruget: Udover næringsindholdet, så kan vandmændene sikkert forbedre jordens frugtbarhed, ved strukturmæssigt at forøge jordens vandholdende evne, en egenskab, som hidtil kun har været betragtet som afhængig af jorden humusindhold og jordkolloidernes størrelsesmæssige sammensætning.

  • 1
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere