Supercomputer bryder én petaflops-barrieren

En specialdesignet version af Playstation-processoren Cell er tandhjulet i Roadrunner, verdens hurtigste computer, som puffer IBM's Bluegene/L af tronen med dobbelt så stor hastighed.

En million 26 tusind milliarder kommatal-operationer hvert sekund. Det er den magiske grænse for supercomputere, som nu er blevet brudt. Det skriver New York Times.

Den nye konge på listen over supercomputere kan dermed yde over en petaflops, som har været målet blandt supercomputer-folket i en række år. Bluegene/L har indtil nu stået på tronen, men har kun kunnet nå lidt over en halv petaflops. Roadrunner er altså dobbelt så hurtig som Bluegene/L.

Roadrunner er en militær computer, som er bygget af IBM og Los Alamos National Laboratory. Dens formål er at foretage beregninger, som sikrer, at USA's atom-sprængstof stadig kan anvendes.

Computeren bygger på 12.960 af IBM's fler-kernede Cell-processorer, som Sony benytter i sin Playstation 3-spillekonsol. Den model, som anvendes i Roadrunner, er dog specielt tunet til formålet. Derudover anvendes et mindre antal af AMD's Opteron-processorer, som normalt findes i serversystemer.

Maskinen indeholder i alt 116.640 processor-kerner. Hvis maskinen skal udnyttes effektivt, kræver det, at programmerne kan sætte alle kerner i sving samtidigt.

»Vi har vist, at nogle af skeptikerne tog fejl,« siger Michael R. Anastasio, som er fysiker og direktør for Los Alamos National Laboratory.

»Dette giver os et vindue ind til en hel ny måde at beregne på. Vi kan se på fænomener, som vi aldrig har set på før,« siger han til New York Times.

»Roadrunner fortæller os noget om, hvad der sker i de næste ti år,« siger Horst Simon, som er laboratoriechef i Los Alamos National Laboratory.

»Teknologi kommer fra forbrugerelektronik og innovationen sker først i mobiltelefoner og indlejret elektronik.«

Prisen er 133 millioner dollar, svarende til 627 millioner kroner. Oven i det kommer der nok en klækkelig el-regning. Computeren sluger 3 megawatt, eller hvad der svarer til et middelstort indkøbscenter.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (4)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Ove Andersen

En million og 26 tusind milliarder kommatal-operationer hvert sekund.

Ville det ikke være mere korrekt at skrive: En billiard og 26 tusind milliarder kommatal-operationer hvert sekund. ?

For det er vel omtrent 1.000.026.000.000.000 FLOPS vi snakker om? Kan godt ske det andet også er korrekt, men syntes det bliver lidt rodet når man begynder at snakke om millioner milliarder :)

 • 0
 • 0
#2 Dennis Krøger

Millioner milliarder virker når man skal imponere sin ven i 1. klasse, hvorfor ikke i "mine FLOPS er større end dine FLOPS"?

(På trods af at begge er IBM's, men lad det nu ikke det ligge i vejen for en god... Eh... Dårlig joke ;))

 • 0
 • 0
#3 Michael Schade

Det jo kun parallel og desværre ikke seriel regnekraft der er tale om....lidt ligesom at placere 1000 biler ved siden af hinanden og sige at man dermed har verdens kraftigste bil.

Heldigvis er parallel processer gode til mange opgaver indenfor videnskaberne.

 • 0
 • 0
#4 Brian Aagesen

men til gengæld kan 1000 biler ved siden af hinanden dog trække 1000 gange så meget, men ikke nå en højre top hastighed, og det gør sig også gældene her, for de har jo ikke brug for at maskinen kan rendere et enkelt program eller en enkelt beregning hurtigere, men der imod mange forskellige beregninger på en gang, så det ville ikke være en fordel for dem at det var seriel processor kraft.

De skal jo ikke spille Wolfenstein 3D på speed :)

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere