Supergrøn, supernordisk supercomputer indviet

26,4 procent dansk, 100 procent CO2-fri. Den nye fællesnordiske supercomputer på Island er netop indviet som første skridt i nyt forskningssamarbejde.

Reykjavik, Island: Danmark har fået en ny supercomputer. Det har Sverige, Norge og Island sådan set også, da de fire lande er gået sammen om at skyde penge og kræfter i det nye cluster ved navn Gardar.

Den fællesnordiske supercomputer blev indviet tirsdag som det synlige resultat på flere års overvejelser om, hvordan de nordiske forskningsinstitutioner får mest supercomputerkraft for pengene.
Ved at pulje ressourcerne og gå sammen i et fælles hardwareindkøb opnår alle parter flere fordele.

Supercomputeren Gardar hygger sig i halvtom lagerhal

»Vi får simpelthen mere hardware for pengene. Det betyder, at forskerne får flere compute cycles, end hvis vi bare havde købt vores egen supercomputer for de 2 millioner kroner, vi har skudt i projektet,« siger direktøren for Danish Center for Scientific Computing DCSC, Rene Belsø, til Version2.

Gratis strøm giver bedre forskningsresultater

I stedet for at skyde kapital i supercomputerprojektet har Island i stedet tilbudt at hoste centeret samt at forsyne supercomputeren med strøm til en pris, der i praksis er nul.

»Næsten gratis strøm er fantastisk. Det betyder, at vi kan frigøre midler, der ellers ville være bundet som driftsomkostninger og få en endnu større maskine,« siger divisionsdirektør i UNI-C Martin Bech til Version2.

Endelig ser Martin Bech en yderligere fordel ved den valgte model.

»I nogle typer forskning er det helt banalt sådan, at med større beregninger har man mulighed for at gøre flere og større opdagelser. Så vi får altså mulighed for at gør opdagelser, vi ellers ikke ville have gjort,« siger Martin Bech til Version2.

100 procent CO2-fri strøm fra vandkraft og geotermi

Rent fysisk er Garder placeret i Thor Datacenter, der ligger på en mosbeklædt lavamark ud til vandet i Hafnarfjörður mellem hovedstaden Reykjavik og lufthavnen i Keflavik. Placeringen på Island giver også hele projektet en yderligere fordel. Foruden at være billig er al strøm på Island nemlig produceret på vedvarende energikilder.

»80 procent af vores strøm kommer fra vandkraft, og 20 procent kommer fra geotermiske kraftværker. Så det er ikke 99,9, men 100 procent af strømmen i elnettet, der er CO2-fri,« siger direktør i Reykjaviks energiselskab Þorvaldur "Valdi" Sigurðsson til Version2.

Kun i det tilfælde, at Islands i forvejen meget robuste elnet skulle svigte, bliver strømmen leveret af Thor Datacentrets backupforsyning fra en dieselgenerator. Dette er dog stadig en hændelse, Gardar har til gode at opleve, så ind til videre er supercomputerens CO2-aftryk (fraset hardwareproduktion) lig nul.

Island har ydermere den fordel i forhold til datacentre, at de kan køre på frikøling året rundt. Thor Datacenter, hvor Gardar er placeret, har dog garderet sig mod ekstrem sommervarme ved at installere sprinklere, der kan skyde en vandtåge ind i frikølingsluften for at opnå yderligere køling.

35 millisekunder fra DTU

I luftlinje ligger Gardar 2114 kilometer fra DTU nord for København, men den fysiske afstand har vist sig ikke at betyde det store - ej heller de 35 millisekunders latency der er i DAN-ICE fiberkablet mellem de to lande.

»Den største afstand er klart den mentale. I starten kunne jeg have bekymringer om modellen, hvor systemadministratorer i alle fire lande deler opgaver og ansvar. Det ville helt klart være lettere, hvis der kun var en, men vi har med vilje valgt den mere komplekse model - og den virker. Vi har Skype-møde hver fredag, og i praksis er der ingen problemer,« siger Martin Bech til Version2.

HP har betalt Version2's udgifter i forbindelse med dækningen af indvielsen af Gardar-supercomputeren.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere