Sundhedsstyrelsen advarer: Falske emails går efter dit NemID

12. marts 2020 kl. 10:068
Sundhedsstyrelsen advarer: Falske emails går efter dit NemID
Illustration: Andrei_R, BigStock.
Lad være at klikke på links til adressen 'sundhedsstyrelsen.net.'
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Ukendte it-kriminelle forsøger at udnytte corona-krisen til at franarre borgere deres NemID med falske emails.

Det skriver Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.

»Flere borgere har modtaget falske e-mail og sms-beskeder om, at Sundhedsstyrelsen har sendt dem ny digital post,« skriver styrelsen.

»I beskeden er et link, som åbner en falsk hjemmeside, som opfordrer modtageren til at indtaste NemID-oplysninger, der herefter vil kunne misbruges af de kriminelle afsendere. Hvis du modtager en sådan mail eller sms, skal du slette den og ikke klikke på linket.«

Artiklen fortsætter efter annoncen

I de falske emails står der, at du har modtaget digital post fra Sundhedsstyrelsen, og at du skal klikke på det medfølgende link til sundhedsstyrelsen.net for at logge ind.

Det advarer styrelsen nu mod at gøre og opfordrer i stedet til at slette mailen. Styrelsens rigtige hjemmeside ligger på .dk-domænet.

»Hvis du modtager en sådan mail eller sms, skal du slette den og ikke klikke på linket,« skriver styrelsen.

»Hvis du har indtastet dine oplysninger på den falske side, skal du straks spærre dit nøglekort, kontakte din bank og kontakte politiet, hvis du oplever, at dine oplysninger bliver misbrugt.«

8 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
12. marts 2020 kl. 23:38

Hvad er gået galt? Måske er der ikke noget, der er gået galt. Måske er det fordi, vi har en nødsituation.

Jeg kunne godt forestille mig, at nogle, måske navnlig ældre mennesker, kunne komme til at klikke på linket. Også selvom de måske normalt ville være på vagt og vide, at det bør man ikke gøre. Simpelthen fordi denne her situation er så ekstraordinær.

Med Statsministeren, der i går, lukkede Danmark ned. Vi har ikke prøvet det før. Og virussen er jo faktisk alvorlig for nogle befolkningsgrupper. Situationen udvikler sig time for time, og på den vis kunne det måske være realistisk, at myndighederne ville sende borgerne en direkte information. Og så glemmer man at tage sig i agt, fordi man er bekymret og fokuserer på, hvad myndighederne mon skriver til en.

Men det er godt nok groft. At udnytte denne nødsituation, som reelt er dyb alvor for de mennesker, der er særligt sårbare. Ældre mennesker og kronikere, mennesker med kroniske lunge- og luftvejssygdomme, kræft- og hjertepatienter og personer med nedsat immunforsvar. De er skruppelløse, de, der står bag.

Folketinget er også i gang med at vedtage en slags nødret.

Et lovforslag, som skulle være både fremsat og færdigbehandlet i dag, men som ikke nåede helt i mål. Jeg er ved at se 1. behandlingen igennem, for at se, om der ikke er stemning for nogle justeringer. Det er meget vidtgående. Selv i en nødsituation.

12.03.20: https://politiken.dk/indland/politik/art7701140/Hastelov-vil-give-myndigheder-lov-til-at-g%C3%A5-ind-i-din-bolig-hvis-du-er-smittet-med-coronahttps://politiken.dk/indland/politik/art7701458/Her-er-de-otte-hovedpunkter-i-den-hastelov-regeringen-vil-have-vedtaget-i-dag

L 133: https://www.ft.dk/samling/20191/lovforslag/l133/index.htmLovforslaget, som fremsat i dag:https://www.ft.dk/samling/20191/lovforslag/L133/som_fremsat.htm

  1. behandling 12.03.20 kl. 11:https://www.ft.dk/aktuelt/webtv/video/20191/salen/72.aspx?as=1
5
12. marts 2020 kl. 20:13

Jeg er "imponeret" over at det stadig skulle være muligt at få nogen til at klikke på et link til et eller andet login.

Adskillige års advarsler burde få folk til at bruge deres eget gemte link eller selv taste borger.dk el. lign.

Hvad er gået galt?

2
12. marts 2020 kl. 13:18

Nej, da. Det bruges kun til alvorlige ting, såsom at forhindre at nogen hører Jodle Birger, uden at betale til Johan Schlüter. /sarkasme off I øvrigt et udemærket eksempel på, hvorfor et nationalt DNS-filter er en dårlig ide.

1
12. marts 2020 kl. 12:54

Smid den i det nationale DNS filter (Børnepornofilteret). Beskyt brugerne.