Sundhedssektoren vælger SOA og open source

It-udviklingen i sundhedssektoren bliver præget af udbygning ef digitale services, der skal kunne benyttes på tværs af sektorens aktører.

Strategien for digitaliseringen af den danske sundhedssektor ligger nu klar. Det er den nye tværgående sundhedsorganisation - Sammenhængende Digital Sundhed i Danmark (SDSD) - der har udarbejdet strategien, der dog ikke lægger op til de helt store digitaliseringsprojekter.

Selv om den tidligere sundhedsminister var ude med massive krav om etablering af et system til elektroniske patientjournaler (EPJ) for hele landet, lægger den nye digitaliseringsstrategi mere op til at fortsætte den eksisterende linje med lokal udvikling af digitale løsninger.

Løsningerne skal dog kunne anvendes på tværs af de sundhedsfaglige områder og oplysninger fra systemerne skal stilles til rådighed for andre sygehuse.

Medicinkort og patientindeks

Strategien indeholder dog to områder, hvor der skal udvikles såkaldte digitale services. Det ene er et fælles medicinkort med oplysninger om den enkelte patienst medicinforbrug, og det andet er et nationalt patientindeks, der stiller oplysninger fra hospitalernes EPJ-systemer til rådighed for andre sygehuse, de praktiserede læger og patienten selv.

Ifølge chefit-arkitekt i SDSD Esben Dalsgaard er planerne om en central løsning blandt andet droppet, fordi det politiske ønske i vid udstrækning har været, at man gerne ville have nogle resultater hurtigt.

»Forestillingen om et nyt central EPJ-system har nok været for ambitiøs, og der vil gå mange år før en sådan løsning ville kunne implementeres. Situationen i dag er jo, at der er udviklet betydelige systemer i alle regionerne og arbejdet nu består i at få oplysningerne fra de forskellige systemer til at spille sammen,« siger han.

Plads til open source

Selv om den fortsatte udvikling af EPJ-systemer i Danmark stadig vil ske lokalt, vil der dog blive brug for udvikling af centrale komponenter, der skal sørge for at data om patienterne bliver tilgængelige for de relevante aktører i forhold til behandlingen af patienten.

Selv om it-strategien for sundhedssektoren ikke specifikt taler om open source, finder Esben Dalsgaard det naturligt, at open source tages i betragtning.

»Når det drejer sig om at udvikle de centrale komponenter, vil det være naturligt at det vil komme til at ske i open source. Selvfølgelig skal man se om der findes tilgængelige produkter på markedet, der er billigere, men er det område, hvor der skal ske nyudvikling, vil det efter min opfattelse være naturligt, at det sker i open source,« siger han.

Men om der bliver tale om deciderede nye systemer med underliggende databaser eller blot avancerede datakikkerter, vil afhænge af den aktuelle sammenhæng, oplyser Esben Dalsgaard.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (3)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Jakob Damkjær

Opensource og standarder:

Centralt ja naturligvis

Ude på klienten.... ms windows med ie only.

Og fælles medicinkort med oplysninger om den enkelte patienst medicinforbrug... eeh det findes allerede på sundhed.dk når man logger ind som sundhedspersonale.

Klarsynet strategi indeed lad os gennemføre det som vi allerede har lavet...

Siger strategien noget om hvordan de vil sikre dette system eller er det bare free for all på det offentlige internet... eller har de en strategi om at lægge det ind på sundheds data nettet ?

Havlvejs til jul ;)

  • 0
  • 0
Ulrik Gerdes

Der står ikke en dyt om hverken open eller closed source i papiret om den nationale strategi for digitalisering af sundhedsvæsenet 2008-2012 (se www.sdsd.dk), så jeg begriber ikke hvordan sagen er endt under denne mystiske (eller måske mytiske?) overskrift hér på V2.

  • 0
  • 0
Kristian Christensen

Kan kun give Jakob og Ulrik ret, virker mystisk, nyheden og overskriften.

Virker som om de ikke helt har styr på projektet, forstået på den måde indsigten i tidligere systemer og nuværende systemer, såvel det de selv har opnået.

At det ikke er en fordel at centralisere epj, forstår jeg ikke helt, det hele vil spille bedre sammen, dette her vil regeringen/ministeren brænde nallerne på "At de hurtigt vil se resultater" så fungerer verden bare ikke.

Det giver dårlige,langsomme, uddaterede samt alt for rodede it-systemer.

Få struktureret arbejdet og så må det tage den tid det tager, så vil det ved projektets slutning være en nyhed værdig under denne overskrift.

IT ta'r tid, men når man ikke har det.....?

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere