Sundhedsplatformen: Rigshospitalet forventer nedgang i aktivitet på 600 mio. kr.
Region Hovedstaden har her til morgen oplyst, at prognosen for Rigshospitalets økonomi er fejlbehæftet, hvorfor den nedenfor angivne forventede aktivitetsnedgang på 600 millioner kroner alligevel ikke er korrekt. Regionen beklager fejlen dybt. Version2 har fulgt op på sagen med en kommentar fra Region Hovedstaden, læs her. /Redaktionen.
Sundhedsplatformen sænker aktivitetsniveauet på de østdanske hospitaler, og det koster de sygehuse, der bruger systemet, dyrt.
Ifølge en prognose for resten af 2018 står Rigshospitalet alene til at miste 600 millioner såkaldte DRG-kroner på den konto i år.
»Hospitalet er fortsat udfordret ift. mindreproduktion – aktuelt viser prognosen mindreproduktion i størrelsesordenen 600 mio. DRG kr. Der arbejdes intensivt på at sikre fuld registrering af gennemført aktivitet og optimering af Sundhedsplatformen således at aktivitetsniveauet kan genoprettes,« hedder det i regionens nye økonomirapport.
DRG henviser til det system, der bruges til at taksere hospitalernes arbejde, når hospitalerne skal have penge fra regionen pr. aktivitet. 40 procent af en DRG-takst udbetales, og i rede penge står Rigshospitalet derfor til at mangle 240 millioner kroner.
For nylig kunne Version2 fortælle, at hospitalerne i Region Sjælland behandler 10 procent færre patienter efter indførelsen af Sundhedsplatformen, og i hovedstaden betragtes det lavere aktivitetsniveau også som den største udfordring lige nu.
»Den primære udfordring i 2018 bliver fortsat hospitalernes aktivitet, som har været reduceret i en længere periode i kølvandet på implementering af Sundhedsplatformen. Dette har potentielt konsekvenser både i forhold til statslig finansiering, kommunal medfinansiering og indtægter vedr. behandling af patienter fra andre regioner,« hedder det i den seneste økonomirapport.
Region: Vi skal nok nå det
Problemerne med aktivitet og afregning i sundhedsvæsenet har stået på, siden Sundhedsplatformen blev indført, og i efteråret 2017, da årets sidste økonomirapport udkom, stod regionen til at tabe 1,4 milliarder såkaldte DRG-kroner.
Det tal har regionen dog ved hjælp af hårdt arbejde med efterregistreringer fået barberet ned, og i sidste ende mistede hovedstaden 'kun' 54 millioner kroner i aktivitet og yderligere 230 millioner kroner i tabte indtægter på patienter fra andre regioner.
Der er endnu ikke lavet en prognose for Region Hovedstadens samlede DRG-regnskab for resten af 2018, men budgetchef Lars Æbeløe-Knudsen er ikke bekymret over, at alene Rigshospitalet vurderes at tabe hundredvis af millioner.
»Vores hospitaler forventer at overholde budgetterne både på kroner og ører og på aktivitet. Men selvfølgelig er der risici,« siger han til Version2.
I økonomirapporten kan man da også ganske rigtigt læse, at der p.t. forventes balance i budgetterne. Men i samme rapport står også, at den forventning hurtigt kan ændre sig.
»Det er imidlertid meget vanskeligt at vurdere aktiviteten på nuværende tidspunkt, hvorfor administrationen anbefaler, at vurderingen om balance tages med et væsentligt forbehold,« hedder det i rapporten.
Forventningerne til hospitalernes budgetter kan altså opsummeres nogenlunde på følgende måde: Rigshospitalet mangler 600 millioner DRG-kroner, hvis det fortsætter som nu. Det forventer man at rette op på. Men det er meget usikkert, om det kan lade sig gøre.
Stort oprydningsarbejde
Uanset om budgettet overholdes eller ej, er der ingen tvivl om, at Sundhedsplatformen har medført et stort arbejde med at gennemgå hospitalernes aktiviteter med en tættekam.
»Man tjekker registreringer, man tjekker fejllister, man kigger på om, der er strukturelle ting som kodemæssigt giver fejlværdier, som man så får rettet,« siger Lars Æbeløe-Knudsen og tilføjer, at den opgave trækker både på administrationsfolk, it-folk og klinisk personale.
»Det er klinikere, fordi de ved, hvad der er blevet gennemført. Og så er der backoffice hos Center for It, Medico og Telefoni, der sidder og laver de her kodninger – det er organisationen bag Sundhedsplatformen.«
Den 3. november skal arbejdsgangene for registrering af aktivitet på sygehusene ændres igen. Både Sundhedsplatformen og Landspatientregisteret, som hospitalerne indberetter aktivitet til, går nemlig i luften med nye versioner på samme tid.
Ingen af delene er færdigudviklet endnu, og det er uklart, hvordan det kommer til påvirke aktivitetsniveauet på sygehusene.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.