Det er langtfra blot et spørgsmål om oversættelse, når det amerikanskudviklede sundhedssystem Epic implementeres i Danmark under den favnende titel Sundhedsplatformen.
Platformen skal i år og næste år indføres på samtlige hospitaler i Region Sjælland og Region H.
Epic-systemet giver mange muligheder - men er også dybest set indstillet til en helt anden måde at drive et sundhedsvæsen på, fortæller klinisk forretningsarkitekt Gert Galster ved e-sundhedskonferencen Sundhedsobservatoriet.
»Det afspejler en anden kultur, en anden struktur og nogle andre arbejdsgange. Det kommer fra en anden verden - og det giver udfordringer,« forklarer han.
En af udfordringerne ses i de forskelle, der er mellem terminologierne i Danmark og på den anden side af Atlanten, fordi systemet er leveret prækonfigureret til amerikanske tilstande.
Epic-systemet bruger sundhedsfaglige klassifikationer til indrapportering og til at hjælpe læger med at tage beslutninger. I USA importeres klassifikationerne fra en tredjepart - virksomheden IMO - i et format, der er komplekst, uigennemsigtigt og proprietært, fortæller Gert Galster.
»Man kunne forestille sig, at der ville være en sådan data-leverandør i Danmark. Det var der ikke,« fortæller forretningsarkitekten, der af samme grund blev del af en 'hastigt nedsat' arbejdsgruppe, der skulle konfigurere systemet til den danske virkelighed.
Læs også: Professor, læge og CIO om amerikansk klikhelvede: 40 pct. af lægerne har lyst til at sige op
Gruppen har fodret Sundhedsplatformen med data fra Sundhedsvæsenets Klassifikations System (SKS), der blandt andet dikterer, hvordan data skal meldes ind til nationale registre.
SKS-kategorierne er dog lavet til indrapportering og afregning - og ikke til at dokumentere, hvad der egentlig er sket med patienterne, og hvilken diagnose de har fået.
»For eksempel kan kategorier som hovedtraume og diabetes ikke udtrykkes i SKS,« forklarer Gert Galster.
SKS-begreberne måtte derfor suppleres af en bunke kliniske termer, som lukkede hullerne.
Læs også: Regionsdirektør: Lægerne må vænne sig til at diktafonen skal skrottes til fordel for it-systemer
Epic giver beslutningsstøtte til læger - blandt andet ved at trække på terminologisystemet SnomedCT.
»Hvis vi har en diagnose, og den kan udtrykkes med et SKS-begreb, som er mappet til et begreb i SnomedCT, så kan systemet give beslutningsstøtte,« forklarer Gert Galster.
Det eneste problem med strategien var, at ingen før havde mappet diagnoserne i SKS-ordbogen til SnomedCT-systemet. Af samme grund måtte arbejdsgruppen manuelt mappe 20.000 begreber i SKS til SnomedCT og indføre det i systemet med et Excel-ark.
»Det lyder måske fragilt, men det adskiller sig ikke fra resten af byggeriet: Excel-ark fylder rigtig meget i Sundhedsplatformen,« bemærker Gert Galster.
Ud over de grundlæggende klassifikationsdata har Epic hundredvis af småklassifikationer, der ifølge systemarkitekten er uden sammenhæng og konsistens.
»Det viser sig, at der i USA er tre forskellige sygeplejersker med forskellige rettigheder og adgange. Dem slår vi i Danmark sammen til én med de rettigheder, vi ønsker. Og den øvelse har vi lavet igen og igen for de her småklassifikationer,« forklarer Gert Galster.
»Der er en helt klar terminologisk og klassificeringsmæssig udfordring,« fortsætter han og tilføjer:
»Selv efter fire måneder dukker der stadig spændende ting op.«