Sundhedsplatformen: Oppetid tæt på 100, ingen patientskader og hurtig fejlretning
Sundhedsplatformen, som er i drift på Rigshospitalet, Herlev og Gentofte hospitaler, mestrer en oppetid på næsten 100, der løses flere fejlmeldinger, end der kommer ind, og der er ingen alvorlige hændelser med patientskader som følge af it-systemet.
Det fremgår af en ny status på patientsikkerheden i Sundhedsplatformen, som Region H har offentliggjort, og som dækker perioden ultimo januar til primo marts.
»Generelt løser programmet flere incidents, end der løbende indrapporteres. Der er p.t. 2.661 åbne sager, hvor over halvdelen af disse vedrører udfordringer med korrekt anvendelse af Sundhedsplatformen (1.422),« lyder det i rapporten.
En række sygehuslæger har ellers den senere tid i pressen højlydt kritiseret det nye it-system for bl.a. at tage fokus fra patienterne, fordi meget tid skal bruges foran skærmen. For en af Rigshospitalets erfarne karkirurger, Ulf Helgstrand, var det så grelt, at han valgte at opsige sin stilling med den begrundelse, at han nu bruger 80 pct. af tiden på at sidde med ryggen til patienten og indtaste oplysninger på en computer.
En læge og blogger har kaldet systemet en 'IT-katastrofe under opsejling' og har peget på stærkt faldende produktivitet, ulæselige udskrivningsbreve og dårlige notater som konsekvens af systemet.
Ifølge den nye rapport fra Region H, så er der da også problemer, der skal rettes. Men billedet, der tegnes af systemets tekniske formåen, er et noget andet end det, som lægerne giver udtryk for.
Bl.a. har der været påpeget flere tilfælde af såkaldt autoseponering af medicin, hvilket betyder, at systemet simpelthen sletter ordineret medicin.
Region H erkender at disse sletninger er sket ved overflytning fra et hospital til et andet, men man er ved at undersøge, om der kan rettes op på dette forhold.
Generelt har der været problemer med integrationen til det fælles medicinkort, FMK, og derfor er der etableret et udvalg, som skal se på work flows, visninger og funktionalitet for at forenkle og forbedre netop features på medicinområdet.
Kodning til afregning volder problemer
Et relativt stort problem for de enkelte hospitalers økonomi er, at lægerne har haft lavet fejl, når de skulle indtaste koder for behandling og anden aktivitet i systemet. Koderne - i det såkaldte DRG-system - som skal sikre en afregning til hospitalet.
Før indførelsen af Sundhedsplatformen var det lægesekretærerne, der indtastede disse koder, men nu skal lægerne selv klare det, hvilket har medført en række fejl - og dermed manglende afregning til hospitalerne.
Region H bemærker også problemet med DRG-afregning:
»Det største driftsmæssige issue er fortsat kodningen – både brugernes anvendelse af kodefunktionaliteten og fejlbehæftede kontakter, som hindrer umiddelbar afregning. Programmets fokus er i øjeblikket rykket fra at understøtte oprydningen, til at foretage tekniske fejlrettelser og optimeringer i kode- og afregningsfunktionaliteten,« lyder det.
Dataoverførsel ikke automatiseret
Endelig har der også været et ønske om at automatisere overførslen af kliniske data til de ca. 100 nationale og regionale databaser.
Også her har den manuelle indtastning nemlig været ramt af kodefejl, hvilket betyder at databaserne ikke får de nødvendige data:
»Dette skyldes ikke tekniske fejl i Sundhedsplatformen, men derimod at de data (koder), som skal sendes fra Sundhedsplatformen til LPR (Landspatientregistret, red.) og videre til de kliniske databaser og registre, ikke er korrekt indtastet i Sundhedsplatformen,« lyder det i rapporten.
»Hovedudfordringen er, at det i mange tilfælde er nyt og svært for klinikerne at afgive koderne de rette steder.«
En automatisk dataintegration har dog vist sig vanskeligere end forventet.
Overordnet set har Rigshospitalet modtaget 294 utilsigtede hændelser, hvoraf de 49 relaterede sig til Sundhedsplatformen i perioden, som rapporten dækker.
I forhold til samme periode sidste år svarer det til en stigning i antallet af indrapporterede hændelser på 13 procent.
Statusrapporten udarbejdes på foranledning af Styrelsen for Patientsikkerhed.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.