Hospital forventer op til 2.000 fejlmeldinger det første døgn med fælles EPJ-system

Illustration: REDPIXEL.PL/Bigstock
Danmarks største sundheds-it-projekt har været under kritik for at være ufærdigt, men regionerne har stadig tillid til systemet. I nat klokken 03:00 går Sundhedsplatformen live.

»Jeg sover en smule mere uroligt, end jeg gør normalt,« erkender Hjalte Aaberg, regionsdirektør i Region Hovedstaden.

Sammen med resten af de involverede i milliardprojektet Sundhedsplatformen har lørdag den 21. maj klokken 03:00 længe været noteret i kalenderen som årets måske vigtigste begivenhed. Der går Danmarks største sundheds-it-projekt i luften på Herlev og Gentofte Hospital.

»Vi tror stadig på det. Vi kan ikke vende om nu,« bemærker regionsdirektøren.

Læs også: Sundheds-it standardiserer hospitals-behandlinger fra Ringsted til Bornholm

Læs også: Danmarks største sundheds-it-projekt udrulles nu: Gentofte og Herlev hospitaler først

Der vil dog komme skvulp i robåden, som Hjalte Aaberg formulerer det. I det første døgn i systemets levetid forventer styringsgruppen mellem 1.000 og 2.000 fejlrapporteringer fra hospitalets 1.200 ansatte. Herefter følger måneder og år, hvor systemet skal tilpasses og udvides.

»Forventningerne er store, men vi kommer ikke med en Rolls Royce på den første dag,« fastslår Hjalte Aaberg.

Undgå feature creep

Strategien er for så vidt bevidst - og en del af den almindelige implementeringsstrategi, som softwareleverandøren Epic anbefaler.

»Hvis vi kigger på it-systemer, der går i hegnet, er det ofte, hvor man vil for meget selv, eller vil det hele på én gang. Det vil vi ikke her,« siger Hjalte Aaberg og tilføjer, at Regionerne har forsøgt at undgå feature creep - at antallet af funktioner i systemet uforvarende vokser sig alt for stort.

»Vi har valgt et velkendt og veludviklet system. Vi vil hellere komme godt igang og bygge videre på systemet i fremtiden.«

Fejlene skal i den første tid afhjælpes af såkaldte floorwalkers, der følger brugerne på de to hospitaler rundt, og hjælper med at rapportere fejl - eller afskrive evt. brugsfejl.

Strategien giver Region Hovedstaden og Region Sjælland en håndfuld måneder til at komme problemerne til livs, før systemet ifølge planen skal implementeres på Rigshospitalet i november.

Klinikerne vil bare i gang

Som Version2 skrev i sidste uge, har læger på Herlev Hospital kritiseret Sundhedsplatformen for at være ufærdig, mens hospitalets 1.200 læger er blevet undervist i systemet.

Fejloversættelser og funktioner, der ikke virkede, har været en del af undervisningsforløbet.

Programdirektør Gitte Fangel erkender, at forløbet ikke har været optimalt.

»Integrationen med Sundhedsdatanettet og Den Nationale Serviceplatform trak ud, og derfor har systemet ikke være helt færdigt. Dertil kommer, at vi har testet 187 workflows fra ende til anden. Og de test har vist fejl som skulle fikses,« forklarer hun.

Læs også: Læger om Danmarks største sundheds-it-projekt: Det lægger Herlev Hospital ned

Alligevel mener Gitte Fangel ikke, at det havde været bedre at udskyde implementeringsdatoen.

»Undervisningen ville blive glemt. Vi er også kommet til et punkt, hvor klinikerne bare vil i gang,« konstaterer programdirektøren.

»Man skal huske, at systemet er bedre end det, vi har i dag,« siger Christian Koerner, der er projektleder for Min Sundhedsplatform. Det nye system vil i sidste ende erstatte op mod 30 enkeltstående it-systemer i de to regioner.

Læs også: Nederlag i gigantudbud koster 27 medarbejdere jobbet hos Systematic

»Hvis vi venter, vil nye ændringer igen kræve ny undervisning,« påpeger han og tilføjer, at han ikke selv ville være bekymret over at blive indlagt lørdag, hvor hospitalspersonalet muligvis kæmper med ny it, men hvor stuegangen er exceptionelt godt bemandet.

Hospitalsledelsen har nemlig taget sine forholdsregler og henvist en række patienter til andre hospitaler. Samtidig har flere læger taget ekstravagter, mens 1813-patienter vil blive transporteret til nærliggende hospitaler.

Overlæge Allan Kofoed Enevoldsen, der har været med i udviklingsgruppen fra begyndelsen, er enig i strategien:

»Nu har jeg arbejdet med det i to år, og fra et udvikler-synspunkt må jeg sige, det er tid til at prøve systemet i virkeligheden.«

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere