Sundhedsplatformen dumpet som EPJ-løsning i milliardstort udbud fra Region Syd

16. august 2017 kl. 09:4920
Sundhedsplatformen dumpet som EPJ-løsning i milliardstort udbud fra Region Syd
Illustration: Region Syddanmark.
Amerikanske Epic, som står bag Sundhedsplatformen, er i en afsluttet prækvalifikation valgt fra som leverandør i den endelige udbudsrunde om ny EPJ-løsning i Region Syd.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Leverandøren bag Sundhedsplatformen i Region Hovedstaden og Region Sjælland, amerikanske Epic, har modtaget en nedadvendt tommelfinger i det igangværende udbud af elektroniske patientjournaler i Region Syddanmark. Udbuddet omfatter en investering på i alt én milliard kroner.

Fakta

Følgende tre leverandører er blevet prækvalificeret til EPJ Syd:

  • CGI Danmark A/S med Cerner Ireland Ltd. som underleverandør.
  • Cambio Healthcare Systems A/S med Cambio Healthcare Systems AB, Royal Phillips og Accenture A/S som underleverandører.
  • Systematic A/S med Capgemini Sogeti Danmark A/S som underleverandør.

Følgende to leverandører er ikke valgt til den videre proces

  • CSC Scandihealth A/S med CSC Airline Solutions A/S, CSC Computer Sciences Limited og It Corporate solutions Spain, SLU som underleverandører.
  • EPIC Systems Corporation med NNIT A/S som underleverandør.

Af en pressemeddelelse fremgår det nemlig, at Region Syddanmark har prækvalificeret CGI Danmark A/S, Cambio Healthcare Systems A/S og Systematic A/S, mens Epic med NNIT som underleverandør og CSC Scandihealth er fravalgt til fortsat deltagelse i udbuddet.

Udviklingen er især bemærkelsesværdigt, fordi Epic - som Version2 tidligere har fortalt - sammen med Systematic var de to primære deltagere i en såkaldt markedsdialog med regionen, der blev afviklet på Kursuscenter Brogaarden i Middelfart i januar til marts i år.

Det fremgår ikke af pressemeddelelsen, hvorfor Epic er fravalgt, men administrerede sygehusdirektør Niels Nørgaard Pedersen, Odense Universitetshospital, der er systemejer på EPJ i Region Syd, udtalte til Version2 i juli, at regionen »går efter et system, som vi kan se kan virke fra starten, sådan at vi ikke ender med at stå både med et stort it-udviklingsprojekt, et implementeringsprojekt og et organisatorisk projekt på samme tid«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ligeledes fremgik det af en rapport om den gennemførte markedsdialog, at regionen ønskede »at anskaffe en velafprøvet og solid EPJ-/PAS-standardløsning, som allerede er i drift på andre hospitaler, i Danmark eller i udlandet«.

Fakta om EPJ Syd

EPJ Syd bliver en fuldt dækkende EPJ-løsning for hele Region Syddanmark og bliver således det primære it-arbejdsredskab for omkring 26.000 brugere. EPJ Syd kommer til at bestå af kerneelementerne journalhåndtering, medicinering, rekvisition og svar fra laboratorie- og billedsystemer, patientadministration og booking.

Region Syddanmark sendte anskaffelsen af en ny EPJ-løsning i udbud før sommerferien. Løsningen har på forhånd fået navnet EPJ Syd.

De tre prækvalificerede leverandører bliver nu af regionen opfordret til at afgive et tilbud på den nye løsning.

»Region Syddanmark har nøje gennemgået alle ansøgningerne og har på den baggrund vurderet, at de tre nu prækvalificerede leverandører er de bedst egnede til at byde på den løsning, som Region Syddanmark ønsker at anskaffe. Vurderingen af ansøgninger om prækvalifikation finder alene sted på baggrund af indholdet i ansøgningerne. Der kan altså i overensstemmelse med Udbudsloven kun lægges vægt på det, ansøgerne har valgt at oplyse,« lyder det.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De tre prækvalificerede leverandører forventes at aflevere et foreløbigt tilbud i oktober 2017, lyder det i meddelelsen. Herefter indledes forhandling med de enkelte leverandører for yderligere at kvalificere tilbuddene, før leverandørerne afleverer et endeligt tilbud.

Region Syddanmark forventer at kunne træffe en endelig beslutning om vindende leverandør i foråret 2018. Det er regionsrådet i Syddanmark, der træffer den endelige beslutning om, hvem der skal levere EPJ Syd.

Det er også værd at bemærke, at Region Syddanmarks nuværende leverandører af EPJ-løsningen - Cosmic - leveres af CGI og Cambio. Efter et forhandlingssammenbrud opgav regionen et videre samarbejde med de to leverandører, der i denne omgang har valgt at ansøge om prækvalifikation hver for sig.

20 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
20
18. august 2017 kl. 10:18

Jeg går naturligvis ud fra, at din slutbemærkning også omfatter dine bemærkninger.

19
18. august 2017 kl. 01:35

Hvorfor skulle Danmark kun have brug for et system? Så ens er vi ikke og slet ikke hospitalerne. Og hvad er fordelen ved ét system? Der er hurtigt en milliard ulemper fra monopol, over manglende innovation til umuligt at lave ændringsønsker inden for et årti.

Skal alle vi danskere køre i den samme bil? Skal vi bruge de samme telefoner og tablets? Skal vi handle i den samme butik? Alle firmaer i Danmark købe fra den samme leverandør af whatever? Find selv på flere.

På powerpointen er der en masse fordele ved kun et system, men det tager aldrig højde for virkeligheden. Det er urealistisk at fastlåse kliniske arbejdsgange på tværs af et land. Vi skal faktisk være glade for forskellene og muligheden for at lære af hinanden.

Sundheds-it er noget af det mest komplekse tech at arbejde med (og sjoveste). Alle de sammenligninger her i spalterne om emnet er ofte så naive og uoplyste ;(

18
17. august 2017 kl. 15:59

samme med de individuelt designede supersygehuse!! Hvor absurd kan det få lov til at være

Det er ikke regionerne, som har krævet de supersygehuse, som man i udlandet har fundet ud af er ineffektive. Det er heller ikke regionerne, som har krævet at de skal bygges samtidigt, så erfaring og arbejdskraft ikke kan genbruges i senere byggerier.

Dette er styret af de myndigheder og folk, som i så fald skulle erstatte regionerne. Det kan jeg virkelig ikke fatte hvordan nogen kan ønske sig.

17
17. august 2017 kl. 15:28

Hvis jeg havde fået en krone hver gang jeg har hørt denne lægmandsbetragtning, ville jeg være millionær i dag.

Hvis du kunne give bare eet eksempel fra det private hvor man optimerer på IT omkostningerne ved at differentiere på systemerne - så ville din kommentar give mening. Men det kan du af gode grunde ikke...

Det første der sker efter opkøb / overtagelser / fusioner er at der arbejdes mod ensretning af IT systemer - fordi det sparer omkostninger og forenkler ensretning af processer.

Regionerne er en konstruktion hvor man giver en stribe politikere mulighed for at profilere sig - ikke andet. Det er ganske enkelt ikke effektivt eller økonomisk fornuftigt det der foregår.

16
17. august 2017 kl. 15:22

Det er absurd at der i et lille land som Danmark ikke bare vælges én leverandør i et fælles udbud. Ja, det kan tænkes der er grund til at fravælge - den diskussion gider jeg ikke - men uanset dette, så er det massivt spild af ressourcer at regionerne står for hver deres planlægning og udbud... For f..... da - så tag dog VORES penge seriøst!

....samme med de individuelt designede supersygehuse!! Hvor absurd kan det få lov til at være

15
17. august 2017 kl. 08:02

Så er vi der igen, det offentlige og deres uprofessionelle projektledere er i gang igen.
De sidste mange år har vi set offentlige IT-projekter kuldsejle grundet dårlig ledelse og uvilje til samarbejde.</p>
<ul><li>Hvorfor samarbejder regionerne ikke

Det kan de vælge at gøre når de ser en fordel. Skulle Syd vælge den samme EPJ som i Midt kunne man godt vælge at samarbejde meget tæt.

  • Hvorfor bliver brugerne aldrig involveret

Du har vist aldrig været i nærheden af udvikling af et EPJ-system. Jeg skal ikke kunne udtale mig om hovedstaden, men det system jeg kender mest til, er alle udviklere, domæneeksperter og arkitekter ude på hospitalerne og snakke med brugere fra tid til anden.

  • Hvor er samarbejdet med de praktiserende læger, de kan ofte ikke modtage patientinformationer fra sygehusene og råber på samarbejde

Et giga system der ved lovkrav dækker hele Danmark med sygehuse, læger mm. er ikke en god idé. Bare se hvordan kommunerne kæmper med deres gamle udviklingsafdeling, der pt. hedder KMD. Det er præcis derfor hvert amt og senere region fik lov til at vælge selv.

  • Hvorfor har regionerne lov til IKKE at samarbejde

Det er hele pointen med selvbestemmelse. Ellers kunne det lige så godt foregå på Christiansborg.

14
16. august 2017 kl. 14:28

Så er vi der igen, det offentlige og deres uprofessionelle projektledere er i gang igen. De sidste mange år har vi set offentlige IT-projekter kuldsejle grundet dårlig ledelse og uvilje til samarbejde.

  • Hvorfor samarbejder regionerne ikke
  • Hvorfor bliver brugerne aldrig involveret
  • Hvor er samarbejdet med de praktiserende læger, de kan ofte ikke modtage patientinformationer fra sygehusene og råber på samarbejde
  • Hvorfor har regionerne lov til IKKE at samarbejde

Jeg ser i horisonten et nyt offentligt IT-projekt der overskrider budgetterne voldsomt - uden viden og uden styring.

12
16. august 2017 kl. 13:00

Jeg håber inderligt regeringen griber ind og stopper dette !

Ja, Det lyder om endnu en sag regeringen kunne stötte, Sundhedsplatformen skader jo kun syge mennesker. Som for det meste helt selvforskyldt er en byrde for "Samfundet" og "os der betaler alle skater i hele verden".

Diversitet er faktisk en god ting. Det betyder at den samme fat-finger mistake eller per-definition Russiske hacker gruppe ikke bare kan lägge HELE landet's hospitaler ned på een gang.

11
16. august 2017 kl. 12:48

Men det er da bemærkelsesværdigt at "vi" i vores lille land med 5-6 millioner indbyggere skal have mindst to forskellige EPJ-systemer ?

Hvis jeg havde fået en krone hver gang jeg har hørt denne lægmandsbetragtning, ville jeg være millionær i dag.

Der er sjovt nok aldrig nogen, som har sagt det samme om antallet af kontorpakker, ESDH-løsninger, CMS-platforme, operativsystemer, browsere mv mv.

Det er et strategisk valg, om man vil have én eller et par EPJ-platforme i Danmark. Hvis man vælger det første, vælger man også at gifte sig med én leverandør på samme måde, som det offentlige på kontorpakke-området har giftet sig med Microsoft. Fører det monstro til højere eller lavere priser over tid?

En af de leverandører, som Region Syddanmark har prækvalificeret leverer i forvejen Columna EPJ til Region Midtjylland, så hvis de ender med at vinde, er der de facto tale om en (fortsat) konsolidering af EPJ-området i Danmark, hvilket vel bør gøre både tilhængere af "one ring to rule them all" og folk med ønske om fortsat konkurrence tilfredse...

Det kan være du har ret i forhold til de par områder du nævner, men min mor skulle fra Aalborg til Århus, med flextrafik/taxi, for at få taget blodprøver flere gange om ugen som led i sin leukæmi behandling.

Svar på blodprøver kan i dag betragtes på sundhed.dk uanset hvilken region i Danmark, de er foretaget, lige som såvel patienter som klinikere kan beskue notater om patienterne via sundhed.dk's e-journal uanset hvilken region i landet, de er noteret. Der har med andre ord fundet betydelige integrationsbestræbelser sted, som mange desværre har en tendens til at overse:

Som praktiserende læge eller speciallæge får du via e-journalen adgang til patienters elektroniske patientjournaler på tværs af sygehuse og regioner samt til journal fra praktiserende læge. Du kan finde oplysninger om behandlingsforløb, diagnoser, notater samt epikriser.

10
16. august 2017 kl. 12:31

Det kan godt være, efter lovens bogstav - som citeret, at Region Syd har truffet det rigtige valg ved at fravælge Epic. Måske har Epic lavet et dårligt tilbud ? Måske har de andre brugt rosenrøde løfter og garantier ?

Men det er da bemærkelsesværdigt at "vi" i vores lille land med 5-6 millioner indbyggere skal have mindst to forskellige EPJ-systemer ?

Jeg håber inderligt regeringen griber ind og stopper dette !

P.S.: Det er rigtigt set af Region Syd, at regionen »går efter et system, som vi kan se kan virke fra starten, sådan at vi ikke ender med at stå både med et stort it-udviklingsprojekt, et implementeringsprojekt og et organisatorisk projekt på samme tid«.

MEN det er også naivt !

Med hensyn til "it-udviklingsprojekt", så kan man ENTEN tage systemet "as-is", og så står man sandsynligvis som Region Hovedstaden og måske Region Sjælland med et system brugerne "hader" (e.g. "museklik") ELLER også skal der tilpasses (udvikles). MÅSKE bliver det "skjult" for Region Syd og foregår bag nedrullede gardiner hos leverandørerne ..... indtil hele projektet oplever forsinkelse og fordyrelse - ligesom alle de andre offentlige it-projekter.

9
16. august 2017 kl. 11:49

Der findes et interface ved navn HL7. Det bruges allerede i Region Hovedstaden til at sende data mellem Sundhedsplatformen (EPIC) og de systemer der stadig kører separat .

HL7 benyttes flere regioner, men det er en meget overordnet protokol - lidt mere specifik end json over http, men ikke meget mere. Deraf navnet: Health Level-7 (aka. 7. lag i OSI-modellen).

Det er godt at starte med når man udvikler et interface, men er ikke i sig selv et interface der kan bruges uden yderligere standardisering og udvikling.

8
16. august 2017 kl. 11:45

Det er ikke så længe siden at det kom frem at papirjournaler stadig blev sendt mellem regionerne. Det kan være du har ret i forhold til de par områder du nævner, men min mor skulle fra Aalborg til Århus, med flextrafik/taxi, for at få taget blodprøver flere gange om ugen som led i sin leukæmi behandling.

Jeg kan godt se at på denne måde er ansvaret kun et sted, i Århus, for hendes behandling, men det er da fjollet at bruge 2 timer i transport med taxi, for at få taget en blodprøve og få feedback på blodprøven.

7
16. august 2017 kl. 11:37

Hvem betaler for de INTERFACES der foreligger, samt konsekvens-indførelsen af de interfaces der ENDNU ikke er designet, udviklet og afprøvet (og baselinet) ?

6
16. august 2017 kl. 11:16

Hvad end man måtte mene om de forskellige produkter og leverandører, så er det altså ikke et opløftende argument, at man vil "anskaffe en velafprøvet og solid EPJ-/PAS-standardløsning, som allerede er i drift på andre hospitaler, i Danmark eller i udlandet"

Ud fra kriteriet, at man ikke vil have udviklingsprojekt eller org projekt samtidig.... what. I can't even...

DET FINDES FFS IKKE!

Man kan ikke lave et nyt samlende system for et hospitals ufatteligt mange arbejdsgange, legacysystemer og snitflader, uden at der følger vanvittigt meget forandring med!

Der findes eksempler på mere eller mindre velfungerende systemer rundt omkring - de er ALLE eksempler på lang tids tilpasning i den helt konkrete kontekst de er i.

Der er ikke plug and play her. Et indkøb af denne type system er nødvendigvis 3-5 års tilpasning efter idriftsættelse.

Det er helt, helt normalt, og den eneste rigtige måde at tilgå det på.

Hvis man prøver at skjule det budskab politisk, vil man få præcis samme fallout som Sundhedsplatformen både opad i hierarkiet, og blandt ens ansatte.

5
16. august 2017 kl. 11:16

Der findes et interface ved navn HL7. Det bruges allerede i Region Hovedstaden til at sende data mellem Sundhedsplatformen (EPIC) og de systemer der stadig kører separat . F.eks. systemer der skal bruges, da de er bundet til specifikt medikoteknisk udstyr.

3
16. august 2017 kl. 10:53

Regionerne har udvekslet epj data i en del år efterhånden. Samme med feks laboratorie data og medicin.

2
16. august 2017 kl. 10:39

Har der ikke været tærsket nok rundt i API problematikken til at man efterhånden ved, at der skal være klare API'er til/fra alle systemer ? Så burde det være trivielt at flytte data med nogle connectors.

Men vi mangler nogle overordnede krav, og gerne et fælles API, som staten burde få defineret.

1
16. august 2017 kl. 10:23

Hvem betaler for de interfaces der skal laves imellem denne regions sundheds-IT og andre regioners sundheds-IT ?

Eller findes der, mod min forventning, et klart og veldefineret API for udveksling af data imellem regionerne ?