Sundhedsplatformen delvis årsag til spareøvelse og nedmanding i Region H

Illustration: Tomas Bertelsen
Region H skal samlet set spare 198 mio. kroner, blandt andet som følge af problemerne med Sundhedsplatformen, der giver varig nedgang i aktiviteten på visse hospitalsafdelinger.

Udgifter til at rette op på Sundhedsplatformen kan nu koste jobs på Rigshospitalet.

Det skriver Berlingske.

Ifølge en intern orientering til medarbejderne på hospitalet skal Rigshospitalet ud og finde besparelser på samlet knap 122 mio. kr.

Hospitalets andel af de samlede sparekrav til hospitalerne i Region Hovedstaden var ellers blot på godt 60 mio. kr.

Men beløbet er hævet for at finde penge til områder, hvor 'der er ekstra stort pres'.

Ifølge avisens oplysninger skal en pulje, som Rigshospitalet havde satset på skulle finansiere ny medicin og bedre behandlinger til f.eks. patienter med apopleksi, nu anvendes bruges på at rette op på problemerne med Sundhedsplatformen.

Og dermed skal pengene til ny medicin og behandlinger findes ved en spareøvelse.

Læs også: Region H gamblede med sikkerheden: Tog Sundhedsplatformen i brug uden vigtig test

Det er dog endnu uvist, hvor mange stillinger der skal nedlægges på Rigshospitalet som følge af sparerunden. Også sammenlægning af afdelinger og enheder kan komme på tale ifølge Version2s oplysninger.

Region H skal spare 198 mio. kroner

Ifølge DR skal Region H samlet set spare 198 mio. kroner, blandt andet som følge af problemerne med Sundhedsplatformen.

Regionen er ramt af at en varig nedgang i indtægter på driften.

»Det dækker over, at vi ikke får nok patienter fra de andre regioner og det er på grund af problemer med Sundhedsplatformen,« siger Christoffer Buster Reinhardt (K), formand for Region Hovedstadens sundhedsudvalg, til DR.

Lægerne har ifølge ham simpelt hen ikke tid til at tage imod så mange patienter udefra som tidligere - og patienter fra andre dele af landet er et indtægtsområde.

Region H har ifølge et notat til møde i regionens forretningsudvalg (PDF) besluttet en række indsatser for at 'løse systemets udfordringer'.

Rent fagligt skal administrationen bl.a. komme med et oplæg til, hvordan man kan hyre specialister ind fra Cambridge - som er Cambridge University Hospitals NHS Foundation Trust, et hospital i England, hvor leverandøren Epics system også er indført.

Desuden hos Epic community.

Endelig skal det forsøges at indhente specialistviden fra Statens IT-råd, selv om dette råd normalt ikke beskæftiger sig med regionale it-projekter.

Regionens budgetter er ikke lagt fast endnu.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (6)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Anne-Marie Krogsbøll

Hvor mange millioner mon man kunne spare, hvis man fyrede den for SP ansvarlige del af administrationen? Og droppede medarbejdernes deltagelse i User Group meeting i Harry Potter World i Verona i år? Og droppede ledelsens rejser rundt omkring i verden i et års tid? Mon ikke sundhedsvæsnet kunne overleve, selv om lederne ikke kom på udenlandsrejser/kurser/konferencer etc. rundt om i verden i et år?

Og hvis man så droppede fondssponseret forskning, som også tærer på budgettet, i et år - mon ikke man kunne overleve det? Lundbeck og Novo kunne måske ikke - men så må de selv betale det hele.... https://www.altinget.dk/forskning/artikel/professor-novo-milliarder-skab...

 • 5
 • 1
#2 Anne-Marie Krogsbøll

Mon ikke sundhedsvæsnet kunne overleve, selv om lederne ikke kom på udenlandsrejser/kurser/konferencer etc. rundt om i verden i et år

Dette inkluderer regionsledelsen og politikerne. Mon ikke regionen kan overleve et år uden udlandsrejser? Måske kan vi endda spare mange millioner på ikke at få tåbelige og vanvittigt dyre ideer på studiërejser rundt om i verden....

 • 3
 • 1
#3 Frithiof Andreas Jensen

Tjah - Danmark må väre det mest overadministrerede land i verden.

South Oxfordshire District Council, UK, hvor jeg boede engang er på störrelse med hele Danmark i befolkning. Det er een kommune, med hospitaler og hele skidtet!

Hele EU administrationen i Bruxelles har färre ansatte end Århus Kommune ...

På den anden side, så er hele bureaukratiet måske en form for skjult velfärd for fallerede akademikere!? Indtil vi indrömmer og indförer borgerlön!

https://www.newyorker.com/books/under-review/the-bullshit-job-boom

Men, Watson ser ud til at fejle, så det er ikke den robot der tager vores bullshit jobs:

https://spectrum.ieee.org/the-human-os/robotics/artificial-intelligence/...

 • 5
 • 0
#5 Louise Klint

Det stopper jo ikke ved dette. Det mener jeg er urealistisk at forestille sig. Så kan Rigshospitalet jo gennemføre de besparelser, som der var lagt op til i fjor, men blev afværget i sidste øjeblik. http://politiken.dk/indland/samfund/art6076524/%C2%BBDet-her-vil-g%C3%A5... Eller droppe dele af fødselsforberedelserne, som det blev foreslået, men afværget, dengang. http://politiken.dk/indland/art6076429/Hospitaler-i-hovedstaden-skal-fyr...

Jeg mener at Hæstorp og Hartling skulle tage hinanden i hånden og finde andet at bestille. Anstændigvis. Så er det sagt.

Derudover mener jeg, at det er en dårlig idé at få folk ind fra Cambridge til at hjælpe, da Danmark og Cambridge ikke kan sammenlignes. Cambridge University Hospital er et akuthospital. De kom fra papir, da de overgik til Epic. Klart er stort spring frem for dem. Det gjorde vi ikke i Danmark, her har vi haft elektroniske journaler siden 2009/2010. De er meget begejstrede for deres medicinmodul, i Danmark har vi haft store problemer med dette. Desuden har de ikke afskaffet lægesekretærernes funktion, som vi har i Danmark. Lægerne har fortsat mulighed for at kunne diktere journalen, hvilket udgør en væsentlig tidsmæssig besparelse, så de hurtigere kan tilse næste patient (og dermed beholde et højt aktivitetsniveau).

Derfor undrede det mig også, at den overlæge, Afzal Chaudhry, som var på besøg, i januar, for at tale med ledelsen i Region H og Sjælland, det undrede mig, hvorfor det var magtpåliggende for ham, at sige til Hæstorp, Aaberg, Hartling og co., at det vil tage et år til halvandet endnu før hospitalerne, i Danmark, er oppe på det normale niveau. Det har han reelt ingen forudsætning for at kunne vurdere, når de to landes vilkår er så forskellige, som de er. Hvorfor siger han det så?

Jeg synes det var én lang talen politikerne/ledelsen efter munden. Hans kommunikation var sleben og professionel og på dette grundlag er jeg ikke sikker på, at han er ganske uvildig. https://politiken.dk/forbrugogliv/sundhedogmotion/art6306396/P%C3%A5-et-... http://ugeskriftet.dk/nyhed/sundhedsplatformen-i-cambridge-vi-havde-ogsa...

Vi har set det tidligere, under implementeringen af systemet, at et andet Epic-hospital sender en overlæge op, der taler godt for IT-system og leverandør, dengang var det fra Holland, september 2016. http://ugeskriftet.dk/nyhed/bekaemp-ikke-sundhedsplatformen-vaen-jer-til...

Jeg tror Epic er ude i noget damage control her. Danmark har, siden i vinter, været i overvejelser omkring at ”skrotte” Sundhedsplatformen/Epic. Det er blevet sagt højt flere gange. Set fra leverandørens (Epics) perspektiv kan det få betydelige konsekvenser for deres fremtidige forretning, hvis Danmark springer fra. Hvis/når det rygtes at en kunde – efter at have investeret 2,8 milliarder kroner i IT-systemet – vælger at skille sig af med det igen (penge tabt) og opsige samarbejdet. Jeg mener det vil have stor betydning for Epics image/brand og fremtidige indtjeningsmuligheder. Vil nye kunder tøve? Hvordan skal vi bortforklare/markedsføre denne bet? Deres brand vil få et ordentligt hak i tuden og det vil påvirke kundetilstrømningen/muligheden for at tjene penge. Jeg mener, det kan få store økonomiske konsekvenser for deres forretning.

 • 7
 • 1
#6 Jesper Frimann

På den anden side, så er hele bureaukratiet måske en form for skjult velfärd for fallerede akademikere!? Indtil vi indrömmer og indförer borgerlön!

Fra DR: https://www.dr.dk/nyheder/indland/studieoptag-humaniora-har-faaet-10-pro...

Lidt over 8.000 har i år søgt ind på humaniora, mens de samfundsvidenskabelige har fået 16.500 ansøgere.

Til sammenligning har de tekniske videnskaber, som for eksempel dækker over ingeniøruddannelserne, fået 3.800 ansøgninger. Og de naturvidenskabelige fag har fået 5.800 ansøgninger.

Tja ja.

// Jesper

 • 1
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere