500 klinikere blev inddraget i at vælge leverandør af Sundhedsplatformen. Det har Region Hovedstaden gentagne gange understreget, siden udbuddet i 2013 blev afgjort til Epics fordel.
Men mens de 500 klinikere ganske vist blev inddraget, foretrak de over en kam en anden leverandør.
Det viser en undersøgelse, som professor i sundhedsøkonomi Jes Søgaard fra Syddansk Universitet har lavet for Dagens Medicin.
Professoren kalder resultaterne sjældent konsistente: På samtlige 21 spørgsmål, som klinikerne blev stillet, blev systemet fra leverandøren Cerner foretrukket over systemet fra Epic.
I snit scorer Epic 24 procent dårligere vurderinger end Cerner, mens IBM ligger i bund i klinikernes vurdering.
Manipulerende
Så sent som i marts sagde regionsdirektør Hjalte Aaberg i et interview med Dagens Medicin, at man har været 'grundige i forhold til at have klinikere involveret', og at de 500 klinikere 'har været med til at vælge det endelige system'.
Jes Søgaard finder det kritisabelt, at vurderingen fra klinikerne ikke er blevet meldt ud.
»Dette er ikke bare dårlig forvaltning. Det grænser jo til manipulerende forvaltning på patienternes, sundhedspersonalets og skatteborgernes bekostning,« siger Jes Søgaard til Dagens Medicin.
Region H: Det kan ikke stå alene
Hos Region Hovedstaden afviser vicedirektør i Center for It, Medico og Telefoni Pia Kopke kritikken.
Ifølge vicedirektøren baserer responsen fra de 500 klinikere sig på to timers præsentation og kan ikke stå alene i processen med at vælge en leverandør.
Hun mener ikke dermed, at undersøgelsen ikke tæller. Eller at det skulle være misvisende at fremhæve den, som regionsledelsen har gjort.
»Pointen er, at der samlet set har været 500 klinikere involveret i vurderingen af det endelige tilbud,« siger Pia Kopke til Dagens Medicin.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.