Professorer: Sundhedsplatformens ledelse stopper vat i ørerne

Region Hovedstaden skal stoppe med at nedgøre og ignorere kritikere af Sundhedsplatformen, mener eksperter.

Hospitalerne i Region H kæmper med kaos og frustrerede medarbejdere som følge af Sundhedsplatformen, mens regionsledelsen vælger at benægte og bagatellisere problemerne.

Sådan skriver professor i sundhedsøkonomi ved Syddansk Universitet Jes Søgaard og datalogiprofessor ved København Universitet Jørgen P. Bansler i en kronik i Politiken.

Læs også: Sundhedsplatformen: Velkendt at business cases primært skal legitimere it-indkøb

Kritikere af Sundhedsplatformen – danmarkshistoriens største sundheds-it-projekt – er gang på gang blevet affejet af regionens ledende embedsmænd, mens ledelsen i stedet taler om gevinstrealisering, lyder det fra ekspert-parret.

Som da formanden for Overlægerådet i Region Hovedstadens psykiatri, Gitte Ahle, klagede over, at platformen fjernede muligheden for psykiatriens vigtigste arbejdsredskab – detaljeret tekst om patientens tilstand – og dermed i yderste konsekvens kunne skade patientsikkerheden.

Læs også: Region opgiver gevinst på 10 milliarder: Sundhedsplatformens business case var ‘for lyserød’

Dertil svarede regionens koncerndirektør, Svend Hartling, at man ikke vil gøre forskel på de forskellige specialer.

Selvom regionen har haft ‘vat i ørerne’ har kritikken af platformen været berettiget, mener professorerne.

»Man troede, at man købte en veltestet hyldevare, men fik et halvfabrikat tilpasset et amerikansk sundhedsvæsen,« lyder det i kronikken.

Læs også: Region Sjælland melder klar til Sundhedsplatformen

Professorerne kalder det »decideret uansvarligt,« at systemet er indført på alle hospitalerne i Region Hovedstaden, uden at det først er prøvet af i praksis på et eller flere danske hospitaler – f.eks. gennem pilotprojekter på forskellige afdelinger.

Alligevel får klinikere typisk det svar, at de selv er skyld i problemerne. De skal bare lære at betjene systemet rigtigt.

Ledelsesstrategien har skabt en uholdbar situation, som kræver en redningsplan, hvor første skridt bør være, at »regionens ledelse stopper med at bortforklare og bagatellisere problemerne og i stedet tager lægernes kritik og bekymringer alvorligt«.

Læs også: Sundhedsministeren beder Region H om redegørelse om Sundhedsplatformen

Andet skridt bliver at indse, at platformen har problemer, fortsætter eksperterne.

Krisetilstanden der hersker på regionens hospitaler, gør det »helt meningsløst at ’indhøste milliardgevinster’ (læs besparelser) på nuværende tidspunkt, som regionen ufortrødent fastholder at gøre, samtidig med at den helt ignorerer de store udfordringer ude i afdelingerne. Det er trist. Det er foruroligende,« konkluderer kroniken.

Læs også: Sundhedsplatformen dumpet som EPJ-løsning i milliardstort udbud fra Region Syd

Region Hovedstaden vedtog tidligere på måneden at skrotte Sundhedsplatformens business case, der lovede gevinster på over 10 milliarder. Nu er business casen imidlertid erstattet af årlige gevinstmål – i 2018 sigter politikerne på at indkassere besparelser på regionens hospitaler på i alt 102 millioner kroner.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (7)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Jan Heisterberg

Er der mon læsere derude, som kan / vil / tør beskrive det faktuelle forløb for beslutningen om det valgte system ?

Jeg har hørt lidt rygtesnak, men vil ikke bringe rygter til bordet.

P.S.: I dagens Berlingske er der et "læserbrev" fra een af de politiske fraktioner i Regionsrådet. Måske er det et fejlkøb ? - i modsætning til Region Midt, som nu måske følges af Region Syd i det nye udbud.

  • 3
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere