Sundhedsministeren stiller skarpt på seks problemområder med Sundhedsplatformen
»De udfordringer som Sundhedsplatformen forårsager i sundhedsvæsenet, både for patienter, pårørende og medarbejdere er uholdbare.«
Det skriver sundhedsminister Ellen Trane Nørby i et svar til Folketingets Sundhedsudvalg.
Ministeren oplyser samtidig, at ministeriet har rejst kritikken over for begge regioner.
Men ministeren konstaterer ikke blot problemerne over en bred kam.
I et vedhæftet bilag har ministeren listet 'de seks væsentligste observationspunkter for Sundhedsplatformen'. Det er punkter, hvor ministeriet konkret har bedt om yderligere information fra regionerne.
De seks fokusområder er patientsikkerhed, kræftområdet, Fælles Medicinkort (FMK), fejlregistreringer og aktivitet, økonomiske konsekvenser og udrulning i Region Sjælland.
I forhold til patientsikkerheden oplyser ministeriet, at Styrelsen for Patientsikkerhed løbende overvåger Sundhedsplatformen.
»Region Hovedstaden har i oktober indrapporteret tre tilfælde, hvor patienter har taget skade som følge af forsinkede prøvesvar i Sundhedsplatformen. Styrelsen for patientsikkerhed (STPS) vurderer dette som 'stærkt problematisk',« oplyser ministeren, og derfor har styrelsen bedt regionen om at redegøre for forløbet.
Regionen har selv nedsat en task-force, som skal undersøge den præcise årsag til forsinkelserne og identificere mulige løsninger, lyder det i bilaget.
Kræftområdet går dårligere med platformen
På kræftområdet oplyste Region Hovedstaden i august om påvirkninger af kræftområdet som følge af Sundhedsplatformen.
Generelt er andelen af kræftpatienter, der kommer gennem de såkaldte kræftpakkeforløb til tiden, faldet fra 84 pct. i 1. kvartal 2017 til 77 pct. i 2.kvartal.
»Region Hovedstaden indberettede således i juli 40 tilfælde af overskridelse af bekendtgørelse om maksimale ventetider på kræft- og hjerteområdet,« skriver ministeriet.
En usikkerhedsfaktor i opgørelsen er dog, at ikke alle kræftforløb var indberettet som følge af problemer med dataoverførsel til Landspatientregistret.
Problemer med medicinering
Læger har flere gange fortalt om fejl og mangler i medicinoversigterne i det fælles medicinkort, der er implementeret i Sundhedsplatformen.
Ministeriet oplyser i den forbindelse, at der er problemer med de såkaldte ajourføringsgrad - altså at medicinoplysninger er opdaterede.
Målsætningen er 95 procent, men niveauet ligger på 50-60 pct., hvilket 'er markant lavere', konstaterer ministeriet.
Der har desuden været problemer med uoverensstemmelser mellem FMK og Sundhedsplatformens medicinmodul.
»Der har været tilfælde af dobbeltordination, som udgjorde en potentiel patientrisiko. Der er dog ikke registreret patientskade som følge af dobbeltordination.«
Region Hovedstaden har efterfølgende meddelt, at dobbeltordinationen skyldtes en tekniske fejl, der nu er løst
Aktiviteten falder sandsynligvis
Også aktiviteten på hospitalerne er faldet - med ca. 4 pct. i forhold til før Sundhedsplatformen, har Region H oplyst. Disse aktiviteter indberettes til det såkaldte Landspatientregister.
Men det faktiske fald er usikkert, for man ved ikke om det skyldes manglende indberetning 'eller om der er et efterslæb'.
Også her har regionerne sat ind med tekniske tilretninger, som bl.a. retter fejl på LRP-indberetningerne.
Regionen har i løbet af 2017 og med budgettet for 2018 tilført i alt 60 mio. kr. til implementeringen af Sundhedsplatformen med det formål at forbedre arbejdsgange og sikre hurtigere udbedring af tekniske fejl.
Økonomisk aktivitet
Endelig nævner ministeriet de økonomiske konsekvenser af den faldende aktivitet, dvs. færre undersøgelser og behandlinger på hospitalerne.
Som tidligere nævnt på Version2 vil situationen betyde, at regionen mister ca. 430 mio. kr. i finansiering fra staten, hvis 2017-niveauet forbliver som hidtil registreret.
Uanset at aktiviteten falder, så mener regionen stadig, at der kan effektiviseres med Sundhedsplatformen - eller med andre ord høstes penge ved hurtigere og bedre arbejdsgange.
Derfor har regionen - også som tidligere nævnt på Version2 - trods de åbenlyse udfordringer budgetteret med forventede effektiviseringer på 100 mio. kroner på regionsbudgettet for i år.
Besparelsen hentes primært ved at reducere antallet af lægesekretærer.
Region Sjælland
Det sidste observationspunkt handler om implementeringen af Sundhedsplatformen i Region Sjælland. Her har Styrelsen for Patientsikkerhed (STPS) haft en dialog med regionen om beredskabsplaner og man har bedt om redegørelser med henblik på at sikre, at der er tilstrækkelige planer for, hvad der skal ske med særligt de akutte patienter i tilfælde af uventede problemer under implementeringen.
Desuden har man mellem region og staten et særligt fokus på at undgå en gentagelse af problemerne med det Fælles Medicinkort og indberetningerne til Landspatientregistret.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.